"Онлайн можна отримати пораду, але не консультацію". Тернопільські лікарі про лікування через соцмережі

"Онлайн можна отримати пораду, але не консультацію". Тернопільські лікарі про лікування через соцмережі

З розвитком соцмереж чимало медиків розпочали популяризувати свою професію саме на онлайн платформах. Кажуть, що таким чином легше донести людям необхідну інформацію.     

Серед тернопільських лікарів теж є чимало тих, хто використовують, наприклад, Facebook, як платформу для популяризації своєї діяльності. 

Обізнані люди - здорові люди

Лілія Левенець уже 15 років працює лікарем жіночої консультації у другій міській лікарні. У соцмережах вона пише зазвичай про найактуальніші запитання, які отримує на прийомах чи у повідомленнях. Зареєструвалась пані Лілія у Facebook та Instagram близько трьох років тому. Лікарка пише просто і доступно, щоб було зрозуміло для людей. 

- До мене щодня приходять повідомлення і в месенджер, і у вайбер. Пишуть різні питання, хочуть консультацію, - продовжує Лілія Левенець. - Багато людей, які пишуть онлайн або з інших міст, або не мають змоги прийти, або вони уже були в одного лікаря, але хочуть почути думку ще іншого. Але я завжди всі кажу, що гінекологія - така сфера, в якій неможливо людину проконсультувати заочно. Але, якщо у жінки аналізи всі на руках і вона просто хоче консультацію незалежного лікаря, то я не відмовляю.

Відео дня

Якщо за один тиждень до пані Лілії на прийом приходить близько 20-ти жінок з однаковим діагнозом, то це стає темою поста. Жінка роз’яснює, що завдяки вчасному медогляду у гінеколога можна запобігти захворюванням. Лікарка вважає, що у соцмережах мали б бути активними всі медики, оскільки вони могли б доносити до більшої кількості людей потрібну інформацію. І тоді було б більше здорових людей. Бо зробити профілактику значно легше, ніж лікувати хворобу. 

Онлайн поради, але не консультації 

Галина Безкоровайна в сфері дерматології працює 15 років. Її батько -  відомий в Україні лікар дерматовенеролог Олександр Хара. У в 2015 році створив приватну клініку і після його смерті, доньці довелось справу продовжувати самій. Рекламою своєї клініки в медіа, як каже Галина, вона не займається. І вважає, що найкраща реклама для неї - це відгуки пацієнтів. Поради онлайн вважає дуже корисними, бо так росте обізнаність пацієнтів та ступінь довіри до лікаря. 

- Але я категорично проти консультацій онлайн, по вайберу та порад щодо самолікування, чим займаються деякі лікарі, аби збільшити свою популярність та кількість підписників, - продовжує лікарка. - Тому мій акаунт здебільшого ознайомлювальний - мої навчання, робочі поїздки, конгреси, новинки в сфері моєї діяльності. Чи мають таке робити інші лікарі ? Насправді, це важко, і за постійними навчаннями, роботою, поїздками, часто просто не вистачає часу.

Найчастіше Галина Безкоровайна займається просвітницькою діяльністю вживу: лекції, семінари, безкоштовні тематичні огляди, присвячені певній даті чи події. 


Стоматолог це не страшно

Стоматолог Андрій Салагорник  з 2009-ого року мав приватну практику  і керував стоматологічним відділенням військового госпіталю. Зараз заснував стоматологічну клініку. Популяризує свою роботу в соцмережах, бо вважає, що в 21-ому столітті гріх не користуватися засобами комунікації на такому рівні.

- Це швидко і дуже інформативно для самого пацієнта, - каже Андрій. - Він може подивитися на схожі до його випадки та побачити методи їх лікування і кінцевий вигляд. Оскільки відношення більшості людей до стоматологів і лікарів взагалі ще досі залишається негативним, бо в більшості - ,, це постсовокове сприйняття", то необхідно його міняти. І це можна робити популяризацією своєї справи у соцмережах. 

Лікар каже, що пацієнти часто хочуть отримати консультацію онлайн, але це те саме, що клізму ставити по телефону. У своїх постах чоловік більше пише про необхідність відвідування стоматологів. І, що це зовсім не страшно, а профілактика обходиться дешевше, ніж лікування. І чим довше ходиш з проблемою, тим більше часу і грошей потрібно буде для її вирішення. 

Аби у пацієнтів був широкий вибір

Судинний хірург Юрій Свідерський у своїх соцмережах розповідає про нові високотехнологічні методи лікування варикозу, який і займається. Чоловік зараз працює у Житомирі, але з 2000-ого року протягом 16 років працював у судинній хірургії Тернопільської обласної лікарні, де пройшов шлях від інтерна до завідувача відділом. 

- Я займаюся новими високотехнологічними методами лікування варикозу. Проблема в тому, що "нові" вони лише для нас, - каже пан Юрій. - У світі дані маніпуляції виконуються більше 15 років і є визнаним "золотим стандартом" для лікування цієї патології. Виходячи з цього назріла необхідність заповнювати інформаційний вакуум у даній сфері, а соцмережі виявилися цілком придантою платформою. 

Лікар старається публікувати пост щотижня. Спершу теми обирав сам, далі зрозумів, що його, як лікаря, цікавлять геть інші речі, ніж пацієнтів. Тому почав прислухатися до них і намагається задовольнити саме цікавість людей, а не вистрілювати в простір сухими медичними інформаційними викладками. 

- Мені, як лікарю, освітлення даної проблеми в мережах допомагає донести пацієнтам, що сучасна медицина надає широкий спектр різноманітних послуг, - додає лікар. - І вирішення проблеми із власним здоров’ям ніколи не обмежується одною методикою. 

Юрій Свідерський вважає, що усім лікарям, які володіють новими високотехнологічними способами лікування варто популяризувати свою сферу в інформаційному просторі, аби у пацієнтів був широкий вибір. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юлія

    Також хочу твою думку сказати про Левенець. Вона така вся класна, в інстаграмі має тисячі підписників, так вона мила і т.д. але лікар з неї ніякий. Я пів року ходжу до неї, планую вагітність, робила фолікулометрії майже кожен цикл, і вона мені кажп що все ок. За порадо ю подруги, я пішла до іншої лікарки, і як виявилось, у мене НІ РАЗУ  не було нормальної овуляції, фактично не було її взагалі, бо виявили в мене полікістоз. І лікар узд Велещук був в шоці, як можна було цього не замітити. А в Панакеї узд лікарка Соколовська Анжела Генадіївна дивилась і казала що все ок, що овуляція є. І так само ця, інста звєзда Левенець, не замітила що щось не то. НЕ раджу йти до неї, тому що це тупо викачування бабла, на ті всі торч інфекції і аналізи в Панакеї.
  • Даша

    В мене були результати аналізів на руках і я вирішила проконсультуватися ще з одним лікарем у соцмережі. Написала до дуже відомої лікарки.Отримала таку відповідь:"Це приватна сторінка.Консультація платна.Звертайтеся до лікаря,в якого здавали аналізи." Отже, висновок з цього можна зробити тільки один-лікарі просто рекламують себе в соцмережах! Лікар в якого ви не були на прийомі  ніякої поради вам не дасть в месенжері, вайбері і т.д!!!
    Замість того щоб писати пости в інтернеті, прикріплюючи до кожного з них свої фотографії, лікарі повинні б подумати про здоров"я хоча б своїх пацієнтів: відповідати на дзвінки, повідомлення, бо можливо в той час , коли лікар зациклився на написанні чергового поста, комусь з пацієнтів дійсно дуже погано і йому потрібна невідкладна порада чи підтримка.
    Інтернет й так перенасичений інформацією про різні хвороби та можливі їх наслідки і ускладнення.Тому справжній лікар,який відданий своїй роботі, не повинен тратити часу на писанину, а приділяти  увагу кожному хто звертається!
  • Pavel Dulevich

    Антитіла до тиреопероксидази- 419 IU/ml це норма?
  • Oksana Oksana

    ЛЮДИ!!!!!!!!!! НЕ ЙДІТЬ ДО  ТІЄЇ ЛЕВЕНЕЦЬ! ВОНА МЕНЕ ЧУТЬ НЕ ЗАГРОБИЛА ТА ЧУТЬ ДО СМЕРТІ НЕ ДОВЕЛА!!!! МИ БУДЕМО ЦЕ ВСЮДИ РОЗКАЗУВАТИ ТА РОЗГОЛОШУВАТИ. ЛІКУВАЛА, ЛІКУВАЛА, ТО ТРУБКУ НЕ БРАЛА, ТО ЙДІТЬ В СІНЕВО ТО ЙДІТЬ І ПАНАКЕЮ, ТО БРЕШЕ ЩО ПАНАКЕЯ НЕ ТАК АНАЛІЗИ РОБИТЬ, ТО ВЖЕ З СІНЕВОМ В НЕЇ ПРОБЛЕМИ! ТО ЙДІТЬ В ДЕРЖАВНУ ТО В ПРИВАТНУ КЛІНІКУ ПАНАКЕЯ!!! ТАК ДОЛІКУВАЛАСЯ, ЩО З ТЕМПЕРАТУРОЮ В РЕАНІМАЦІЮ ЗАБРАЛИ! ЛЮДИ!!! ОБХОДЬТЕ ЦЕ ПАДЛО ДЕСЯТИМ ДОРОГАМИ!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up