Тернопіль: На "Театралці" у суботу безкоштовно робитимуть флюорографію

Тернопіль: На "Театралці" у суботу безкоштовно робитимуть флюорографію
Безкоштовно пройти флюорографічне обстеження зможуть усі охочі в суботу, 24 березня, у Всесвітній День боротьби з туберкульозом. Два пересувні флюорографи з цифровою обробкою зображення стоятимуть на Театральному майдані з 10.00 до 15.00.

Люди одразу отримають довідку з результатами обстеження, каже головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик. Їх можна буде записати у медичну книжку.
Проведення флюорографічного обстеження - один зі способів своєчасного виявлення туберкульозу. Лікар радить проходити його не рідше, ніж раз у два роки.
Тернопільщина входить до шістки областей, де захворюваність на туберкульоз найнижча в Україні, - продовжує Вадим Рудик. - Торік на Тернопіллі виявили 585 хворих. Для порівняння, у 2010-му їх було 594.
Найбільше хворих - у Бережанському, Підгаєцькому і Теребовлянському районах. Найменше - в Зборівському, Збаразькому та Гусятинському.
Мікобактерії туберкульозу, або палички Коха, потрапляють в організм повітряно-крапельним шляхом, - розповідає лікар. - Переважно ними заражаються під час спілкування з людиною, яка хворіє на відкриту форму цієї недуги.
Інфікуванню сприяють знижений імунітет, тривалі стреси, цукровий діабет, виразкова хвороба, хронічні бронхіти і гастрити. А також - травми, недостатнє харчування, погані умови проживання і виснажлива праця. Хоча туберкульоз найчастіше вражає легені людини, він також може виникнути у кістках та суглобах, лімфатичних вузлах, кишечнику, нирках, статевих залозах та мозкових оболонках.
На початках туберкульоз має прихований перебіг. Тому людина, яка захворіла, може вважати, що перевтомилася чи підхопила застуду. Усім, хто кашляє більше двох тижнів, Вадим Рудик радить пройти флюорографію. Адже кашель може бути одним із проявів туберкульозу. Так само, як і надмірна пітливість, часте серцебиття, поганий сон та апетит, біль у грудях, підвищення температури тіла до 37,3 С.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Пани медики дуже хороша справи.Дякую Вам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up