На Тернопільщині через стихію - аварії, села без електрики

На Тернопільщині через стихію - аварії, села без електрики
Людських життів стихія не забрала, а ось чималих збитків на Тернопіллі наробила. В аварії потрапили десятки автомобілів, півсотні населених пунктів - без струму та тепла. З одного будинку вітром навіть дах зірвало. А в райони та села автобуси не їздили.

- Швидкість руху - 10-20 км/год. Видимість об’єктів, що не світяться, була взагалі нульовою, максимум один-два метри. Дорога була засипана снігом, рух - утруднений. Заправна станція в Підгородньому виглядала як станція дослідників на півночі. Так, як їх часом показують в кіно - суцільні замети, не видно ні колонок, ні приміщення. Просто гори снігу, який видувало з поля у великій кількості і безперервно.
  Подібним чином дороги області описували й інші читачі “20 хвилин”, які опинилися за кермом у суботу, 12 лютого. Загалом через негоду на Тернопільщині сталося декілька аварій.


“Водії тут винуваті”
  Найбільший з неприємних трафунків - аварія неподалік села Підгороднє біля обласного центру. Там зіткнулися 11 авто. Серед них - і пасажирський бус, і рейсовий автобус.
  - Роздивитися з машини змогли автобус, напевно "Еталон". Розбита передня частина, стояв на колесах на узбіччі, - описує побачене читач сайту 20minut.ua із ніком alternator. - Навпроти тієї ж АЗС є площадка, заїзд у поле. Так там було біля 10 машин. Розпізнав лише “Волгу 3110” з пом’ятим переднім лівим кутом і вибитою фарою, якусь вантажівку-фургон, теж з пошкодженнями. Решта авто просто виглядали як купи снігу з дзеркалами та антенками.
У Державтоінспекції (далі - ДАІ) розповіли, що причина такого масового зіткнення - стихія та необережність водіїв. Адже, як коментують правоохоронці, видимість на дорозі була півтора-два метри.
  - Дійсно, на Бережанській трасі, близько дев’ятої ранку зіткнулися 11 автомобілів, - повідомив старший інспектор обласної ДАІ Микола Лецкалюк. - Були там бус та автобус з пасажирами. Але ніхто не постраждав, є лише матеріальні збитки. Зіткнулися через погодні умови. Але й водії тут винуваті, бо ж бачили, що відбувається і яка видимість. Мали б просто з'їхати з дороги і дочекатися кращих умов. Через негоду обласна адміністрація заборонила виїзд пасажирським автобусам. Після 14-ї години заборону зняли, але, напевне, виїхали не усі. Які ще були аварії в області, знатиму лише в понеділок, 14 лютого. Думаю, що аварії були, але в більшості, напевне, лише з матеріальними збитками, бо в таку погоду їздять повільно.
Припущення старшого інспектора підтвердили й звернення читачів на мобільні телефони журналістів. Люди розповідали, що також трапилася аварія за участю пасажирського буса на дорозі у Кременецькому напрямку і автобуса в Лановецькому. Цю інформацію до здачі газети у друк в ДАІ ані підтвердити, ані спростувати не змогли.
  До речі, чимало водіїв у день стихії таки позбавляли себе від ризику - з’їжджали на узбіччя та вмикали габаритні вогні. Так робили й водії фур, вони стояли на узбіччях вздовж доріг у різних напрямах. Одначе, одна фура таки перевернулася на шляху у Смиківцях.
Супроводжувала міліція
  У неділю з тернопільського автовокзалу деякі автобуси не виїжджали і надалі. На приміському ж автовокзал запевнили, що рух відновився повністю.
  Добратись міжміським транспортом у містечко Тернопільської області, а тим більше, в інший обласний центр, у суботу, 12 лютого, було майже неможливо. Автобуси цілий день у рейс не виїжджали.
  - Рух автобусів у зв’язку з аварійною ситуацією був закритий з 10-ї до 16-ї години, - пояснили на довідці центрального автовокзалу за телефоном 15-04. - Не всі автобуси виїжджали і в неділю. Зриви рейсів є майже по усіх напрямках.
Так, скасували деякі рейси у напрямку Кременця.
  - У суботу більшість рейсів скасували. Але деякі автобуси ми все ж відправляли, - каже телефоном диспетчер. - Їх супроводжувала міліція. У неділю рух автобусів уже відновили. Не поїхали лише ті автобуси, які були проїздом у Тернополі та не виїхали у суботу.
Що ж до руху автобусів з приміського автовокзалу, то у неділю його повністю відновили.
- Сьогодні у рейс виїжджатимуть усі автобуси, - пояснила диспетчер. - Відмінили тільки ранкові: на п’яту-шосту годину. А у суботу з 10.15 до 17.20 рух автобусів був відмінений повністю.
Зірвало дах
Окрім аварій та труднощів на дорозі, на Тернопіллі виникли й інші проблеми - жителі 52-х населених пунктів залишилися без електрики. Проблему не ліквідували подекуди і в неділю, 13 лютого. Відтак наші земляки сиділи не тільки без світла, але й без тепла і гарячої їжі, оскільки у багатьох житлах встановлені електричне опалення та електроплити.
- Щодо життєзабезпечення людей, то не постраждало водо-, газо- і теплопостачання, - запевняє начальник центру пропаганди Головного управління МНС в Тернопільській області Ігор Невінський. - Проте були негаразди з електропостачанням.
  Якщо частину з сіл знеструмила стихія, то частину - працівники електромереж. Це зробили, аби не було гірших наслідків, як-от обриву електроліній. Найбільше населених пунктів постраждало в Гусятинському - 13, Борщівському - 10 та Козівському - 7, районах.
- Може хоч ви щось знаєте. Ми вже добу без світла. Малі діти в людей, а в нас, коли непогода, то одразу електрики немає, - поскаржилась в редакцію об 11.00 у неділю мешканка селища Велика Березовиця. - На інших вулицях уже зробили, а от на Микулинецькій - ні.
“Піску не побачив”
Стихія також ізолювала деякі села.
- Наслідок стихії - замети на дорогах, які заважали руху транспорту, - повідомляє пан Невінський. - Їх ліквідовували 140 одиниць спецтехніки та 500 працівників облавтодору. Через сильні пориви вітру з будинку в селі Дорофіївка Підволочиського району зірвало 30 квадратних метрів бляшаної покрівлі, але ніхто не постраждав.
До речі, синоптики прогнозують, що подібних “жартів” стихії до кінця лютого буде ще декілька. Тернополяни висловлюють побоювання, що комунальні служби не готові до таких ситуацій.
- Я судитиму тільки по місту і по району, бо далі не виїжджав у негоду, - каже тернополянин Андрій Гоцко. - У місті працювала очищувальна техніка, але її було мало. Окрім того, посипали лише деякі вулиці. Рятувало те, що вітер шалений був і весь сніг з дороги здувало. А те, що залишалось, колесами “розбивали” водії. Якби ж вітру не було, то з такою масою снігу на дорозі не впоралися б. А на дорогах району і того не було. Піску я не побачив навіть під вечір.
Мороз і вітри обіцяють ще на кілька днів
До 18-ти градусів морозу вночі прогнозують синоптики на найближчі три доби.
У різних службах прогноз погоди для Тернополя дещо відрізняється, але сильний вітер і морозну погоду обіцяють усі.
Так на gismeteo.ua на понеділок, 14 лютого, для тернополян обіцяють ясну погоду без опадів, але з низькою температурою повітря: вночі до мінус 12, вдень - мінус вісім. На sinoptik.ua вночі у понеділок прогнозують до мінус 10 С, а вдень - п’ять морозу. А на meteoprog.ua в понеділок прогнозують аж до мінус 16 вночі та мінус вісім вдень.
Вівторок та середа потеплінням теж не потішить. Температура повітря вночі 15 та 16 лютого, за різними прогнозами, може опуститися до мінус 18, а вдень до мінус 11 градусів. У ці дні буде ясно, випадатиме невеликий сніг.
З четверга, 17 лютого, температура повітря почне дещо підніматися.
До речі, на 15 лютого припадає свято Стрітення Господнього. Люди спостерігають за погодою у цей день, аби спрогнозувати весну. Є прикмета, що коли на Стрітення дорогу перемітає, то весна буде пізньою і холодною. Якщо ж на Стрітення тепло, весна буде ранньою і теплою. А от коли в цей день буде сніг, то весною треба чекати дощу, тобто вона буде затяжною і дощовою.

Андрій ШКУЛА, Світлана ГРИВАС, Мирослава КАРМЕЛЮК
 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    позакінчували школи з золотими медалями, а писати правильно так не вміють))

    Anonymous reply Anonymous

    Ціхо будьте . Я сказав !

    Anonymous reply Anonymous

    в усьому винна промоїна.....
  • Anonymous

    журналісти повинні бути грамотними,незалежно від того, у вихідні вони пишуть чи в робочі дні. або власники газети не повинні економити на редакторах

    Anonymous reply Anonymous

    ну ось. про що я й кажу - Богу дякувати, вибір місцевої преси в нас достатній. будемо читати тих, хто пише грамотно

    Anonymous reply Anonymous

    і взагалі-в усьому винні промоїни)))

    Anonymous reply Anonymous

    ::))))
  • Anonymous

    Дороги бувають заметеними або переметеними. ПЕРЕКУРЕНИМИ І ОБКУРЕНИМИ бувають всі інші...

    Anonymous reply Anonymous

    То шо не пофік чи обкурені чи перекурені . Ти шо хіба ніц не пойняв ? Шо так сі злиш , ніби і так не понятно. Хто як си хоте так і балакає ! Ціхо будь !

    Anonymous reply Anonymous

    дайте собі на спокій. люди працюють у вихідні, щоб ви знали, що де робиться. а перекурені ті дороги чи переметені - мені, наприклад, однаково. хочете ідеальної грамотності - читайте В СЕРЕДУ про події СУБОТИ в усіх інших тернопільських газетах

    Anonymous reply Anonymous

    Дивні у вас аргументи. Мені теж доводиться працювати у вихідні, але це не знімає з мене відповідальності за якість моєї роботи. І не хочу я "давати собі на спокій". Це їхня робота.

    Anonymous reply Anonymous

    та не у вихідних навіть справа, а в тому, що новин тут таки найбільше. запропонуйте мені кращий сайт з тернопільськими новинами, де інформації більше і вона якісніша і грамотніша - і я залюбки піду туди)))

    Anonymous reply Anonymous

    Сайт нормальний. І серед авторів статті заявлений хороший журналіст, у якого завжди якісна продукція (маю на увазі А.Шкулу). Однак ніхто не ходить у гості у вишуканому костюмі та подертих шкарпетках. Визнаю, що так звані "ляпи" у текстах можливі. Однак визнаю і своє право на зауваження до змісту та до форми поданої інформації. Для цього тут і дозволені коментарі.

    Anonymous reply Anonymous

    ну нарешті я з вами погоджуюсь)

    Anonymous reply Anonymous

    )))

    Anonymous reply Anonymous

    песе. тільки, підозрюю, посилання на сайти-конкуренти тут бігом повитирають))))))))))
  • Anonymous

    а в Тернополі теронпільські комунальщики разом з Надалом прозвітували що сніг вже прибрали)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up