Банківське страхування згоріло (новини компаній)

Нинішня українська влада, і в першу чергу керівництво Нацбанку на чолі з Валерією Гонтарієвою, позбавили сенсу існування Фонду гарантування вкладів. Нині він не може виконувати жодної з двох основних покладених на нього завдань - ні збереження стабільності банківської системи, ні санації банків, які потрапили в скрутну ситуацію.

В середині жовтня Верховна рада схвалила надання Фонду гарантування вкладів позики на 11 млрд гривень. Але ж тільки в червні цього року 4 млрд в пожежному порядку перерахував Нацбанк. Такого ніколи не було в попередні роки, коли Нацбанком управляли спершу Сергій Арбузов, а потім Ігор Соркін.

Причина зрозуміла: якщо за попередні три роки ліцензій позбулися 13 банків, то тільки з початку цього року - вже 23. І це не межа: НБУ буде і далі прибирати зайві банки з ринку, пообіцяла недавно Гонтарієва. В результаті у ФГВ просто немає грошей, щоб розплатитися з сотнями тисяч вкладників.

Однак зі збоями працюючий фонд не може виконувати головну функцію - вселяти вкладникам впевненість, що їхнім грошам нічого не загрожує. відновити його працездатність дуже дорого: будуть потрібні ще мільярди, які в підсумку доведеться надрукувати, а це і далі буде розганяти інфляцію і спонукати людей знімати гроші з банків.

Відео дня

Гірше того, Фонд не справляється і з другим завданням - відновленню працездатності проблемних банків. Ці повноваження він отримав за часів Арбузова, і доки Нацбанк акуратно виводив з ринку проблемні банки, все йшло добре. Але як тільки нова влада почала масові банкрутства, в Фонді просто стало не вистачати фахівців. «Похоронні команди» з ФГВ можуть хіба що підготувати банки до ліквідації, та й в ході неї вони продають цілком ліквідні активи за безцінь, кажуть експерти.

Підсумок нинішніх хаотичних дій Нацбанку - система страхування вкладів і управління проблемними банками в Україні залишилася лише на папері. Щоб запустити її знову, потрібні будуть не тільки десятки мільярдів гривень, буде потрібно кардинально переглянути політику роботи фінансової влади.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up