В меленому перці - жмих гірчиці, зола і лушпиння гречки

В меленому перці - жмих гірчиці, зола і лушпиння гречки
Відповідно до ГОСТ 29050-91, чорний мелений перець повинен мати темно-сірий колір різних відтінків. Збільшення частки сіро-чорного "землистого" відтінку в кольорі перцю свідчить про зниження якості.
Найпопулярнішу спецію – чорний перець - перевірив Центр експертиз "Тест". Для дослідження взяли 15 марок меленого чорного перцю: "По-нашому", "Кухарочка", "Приправка", "Еко", "Мрія", "Впрок", "Юліта", Dr.Igel, "Сфера", "Деко", "Ямуна", "Перчик", "Чемпіон", "Колір Аромат", "Вигідна ціна завжди". Порівняли маркування і упаковку, перевірили в лабораторії, а також оцінили його смак.

З перевірених 15 марок тільки один "відмінник" – чорний мелений перець "Приправка". Другий по рейтингу перець з достатнім вмістом ефірних олій "Юліта" підвела маса і вміст золи, тому в нього оцінка "погано". Загальна оцінка "погано" в чорного перцю марок "Мрія" і "Впрок". Оцінку "дуже погано" отримав чорний перець марок "Вигідна ціна завжди", "Деко", "Кухарочка", "Перчик", "По-нашому", "Сфера", і "Колір Аромат", а також перець "Чемпіон", "Еко", "Ямуна" і Dr.Igel.

Найдешевший перець в тесті "Сфера" показав нульовий вміст ефірних олій. Тому за дуже дешевими прянощами ганятися не варто, зазначають експерти Центру.

Загалом результати тесту виявилися невтішними, адже навіть відомі лідери ринку, які працюють в середньому ціновому діапазоні, "Мрія" і "Еко" отримали оцінки "погано" і "дуже погано", а якість їхнього перцю завжди славилася на ринку, і споживач їм довіряє.

Відео дня

Відповідно до ГОСТ 29050-91, чорний мелений перець повинен мати темно-сірий колір різних відтінків. Збільшення частки сіро-чорного "землистого" відтінку в кольорі перцю свідчить про зниження якості. Аромат повинен бути характерним, смак – гостропекучим. І ніяких сторонніх запахів і смаків.

Щодо упаковки і маркування, то країну походження перцю вказало небагато виробників: "Вигідна ціна завжди" і "Деко" – Індія, "Колір Аромат" і "Ямуна" – В’єтнам, "Еко" написали обтічно – "перець для ТМ вирощують в Бразилії, В’єтнамі, Індії".

В лабораторії в чорному перці перевіряли вміст ефірних олій, масову частку золи, вологість, масу нетто. Вміст ефірних олій говорить про "насиченість" і справжність продукту. Стандарт вимагає не менше 0,8%. Якщо показник нижчий, для помелу беруть перець нижчих сортів, або перець був розбавлений спентом, жмихом гірчиці чи лушпинням гречки. Тільки "Приправка" і "Юліта" містили достатню кількість ефірних олій, а в "Сфері" їх не знайшли зовсім.

Частка золи визначає факт фальсифікації продукту, наявність в перці сумішей рослинного походження. Чим вищим є цей показник, тим більша ймовірність що виробники знижували вартість продукту, додаючи до нього дешеві добавки. В нормі масова частка золи повинна бути не більше 6%. В "Вигідній ціні завжди" цей показник майже втричі більший – 17,8%, а в "Сфері" перевищує допустимі значення більше, ніж вдвічі – 13,3%.

Що стосується маси, то недостатня вага – найпростіший спосіб економії для виробника. Згідно з ГОСТ – нестача ваги допускається в межах 4,5% для 10-25-грамових пачок і 4% для пачок вагою 25-50 г.

Деякі виробники мають відхилення в 9% в масі. В 10 з 15 упаковок перевіреного перцю прянощів виявилося замало, як і в тих, хто працює за ТУ, так і у них, хто зазначає на упаковці, що дотримується ГОСТ. Причому в "Кухарочці" (20г) і "Чемпіоні" не доклали більше 5 г на упаковку.

Звичайно, мало хто, вибираючи перець, пробує його на смак і нюхає. Але і ці показники теж перевіряються.

  • На жаль, - зазначають в звіті дослідження, - переважно аромат і смак перцю виявилися слабо вираженими або не вираженими зовсім. Подекуди відчувався смак маринаду – суміш різних спецій. Найбільші зауваження по органолептиці, - і в результаті "дуже погано" в перцю "Кухарочка" (не гострий, затхлий), "По-нашому" і "Сфера" – в обох характерний смак і аромат відсутні, і Dr.Igel мав нехарактерний запах і смак маринаду – суміші прянощів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юля Ванцієнко

    Інтересно,чи хтось сяде в тюрму за багаторічний обман?!І що скаже новий тернопільський прокурор?!

    Yuriy Pokora reply Юля Ванцієнко

    ніхто не сяде і прокурор таким не займається.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up