За рік шахраї нагріли тернополян на три мільйона гривень


За рік шахраї нагріли тернополян на три мільйона гривень
Аферисти намагались розвести навіть керівника Департаменту безпеки «ПриватБанку». Зараз шахраями займається поліція. Силовики просять тернополян бути максимально уважними, адже статистика вражає: у 2011 р. в області зафіксували 211 випадків шахрайств. В 2015 їх вже нарахували 789.

Три мільйони сім тисяч 441 гривню вкрали шахраї з карток тернополян від початку року.

Поліція внесла 173 факти, пов’язані з електронними грошима, до єдиного реєстру досудових розслідувань та порушила кримінальні провадження. В основному кошти крали через «ПриватБанк». Зафіксовані випадки «зникнення» чималих сум через інші фінансові установи, повідомив начальник сектору комунікації Головного управління нацполіції в області Сергій Крета.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">
  • За 11 місяців в нас зареєстровано 234 звернення громадян, яких ошукали загалом на мільйон 822 тис. грн., - повідомив заступник керівника Департаменту безпеки Прикарпатського регіонального управління «ПриватБанку» Анатолій Сівчук. – Нам вдалось повернути громадянам близько 278 тис. грн. Це мізер.

Чому найчастіше крадуть через «ПриватБанк», бо там найбільше банкоматів, запевнили у Департаменті безпеки установи. Скажімо, 80% банкоматів всієї України належить саме «ПриватБанку».

Вас ошукали – одразу звертайтесь до поліції, радить Анатолій Сівчук. Вони шукатимуть злочинців та намагатимуться притягнути його до відповідальності. Задача служби безпеки банку полягає в тому, щоб максимально швидко заблокувати картки, які стали об’єктом злочинних посягань.

  • Максимальною сумою, якою цього року заволоділи шахраї, - було 110 тис. грн., це коли передзвонили і повідомили, що син потрапив в ДТП. Жінка пішла і перерахувала ці кошти шахраям, - каже Анатолій Сівчук. – Що стосується заволодіння інформації з карток тернополян, максимальною сумою було 38 тис. грн.

 

Як не потрапити у пастку шахраїв

Правило №1: банк ніколи не телефонує клієнту для уточнення будь-яких даних! Якщо до Вас таки зателефонували та пропонують підвищення кредитного ліміту, терміново заблокувати картку або підключити якусь послугу, краще покладіть слухавку та зверніться у найближче відділення банку або самі зателефонуйте у банк за перевіреним номером. Наприклад, для клієнтів ПриватБанку - це безкоштовний короткий номер для дзвінків з мобільного телефону 3700.

Правило №2: будьте уважні при знятті готівки з картки у банкоматі. Перевірте чи немає будь-яких підозрілих пристроїв, накладок на клавіатуру. У ПриватБанку існують методи зняття готівки у банкоматі без картки через мобільний додаток Приват24, в якому пін- код вводиться на вашому смартфоні.

Правило №3: при розрахунку карткою за товари чи послуги в торгово-сервісній мережі слідкуйте за діями продавця, щоб уникнути записування або запам’ятовування номеру карти та CVV-коду, який знаходиться на зворотній частині. Обов’язково підтверджуйте свою покупку пін-кодом або підписом на чеку POS-терміналу банку.

Правило №4: для отримання коштів на картку вам необхідно надати Вашому партнеру лише її номер!  Не потрібно ніяких підтверджень про платіжність картки в терміналі чи банкоматі. Не повідомляйте нікому одноразові паролі, які приходять Вам на мобільний телефон. Ні в якому разі не розголошуйте термін дії картки (4 цифри біля номеру картки наприклад 09/17), CVV-код (3 цифри на звороті картки зазвичай нанесені на полі для підпису після цифр, що повторюють останні чотири цифри картки, наприклад 2345 123 - де 123 і є CVV - код) і звичайно пін-код, який не варто записувати на картці, або зберігати записаним в гаманці біля картки.

Правило №5: Користуйтесь інтернет-банком тільки на офіційних сайтах. Не переходьте на сайт із повідомлень у електронній пошті, а особливо, коли Вас просять змінити пароль входу! Нікому не розголошуйте паролі! Для клієнтів Приват24 використовуйте для входу сайт банку http://pb.ua

 

Аби мати більшу гарантію безпеки ваших коштів:

  • Не залишайте свої картки без нагляду.
  • Не передавайте картки та під-коди іншим особам.
  • Не вказуйте в оголошеннях номер мобільного телефону, на який ви отримуєте SMS-повідомлення про рух коштів. Для оголошень використовуйте інший номер телефону, який не прив’язаний до банківських карток.
  • Для здійснення фінансових операцій через Інтернет або для оголошень використовуйте спеціальну Інтернет-картку, яку можна відкрити безкоштовно та миттєво в Приват24.
  • У разі надходження дзвінка з невідомого номера необхідно терміново передзвонити на номер клієнтської підтримки ПриватБанку 3700 і уточнити у оператора всю інформацію по карті, при втраті або крадіжці - карту заблокувати.
  • Завжди слід пам’ятати, що шахраї діють швидко, впевнено та, без сумніву, покладаючись на Вашу довірливість та необізнаність. У нашому випадку Ви вже інформовані, а отже - озброєні!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    мільйонИ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up