Ексклюзивні книги показали в особливому місці

Ексклюзивні книги показали в особливому місці

Колекцію унікальних арт-буків «Мого народу гілочка тернова» про духовних світочів Тернопілля репрезентували в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

Рукотворні книги створили працівники бібліотек Тернополя з нагоди традиційного щорічного фестивалю «Бібліофест-VIIІ: «Тернопільські читання по-особливому», що відбувся 26-28 вересня у Файному місті.

Презентація у храмі

Відкрили фестиваль 26 вересня в особливому місці – Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.  До уваги тернополян бібліотеки міста представили колекцію арт-буків, присвячених релігійним діячам нашого краю – Миколаю Чарнецькому, Андрею Шептицькому, Йосифу Сліпому, Степану Ратичу, Любомиру Гузару, Степану Качалі, Амбросію Крушельницькому та іншим.

Відео дня

–             Цей проект базується на відкритті локальної історії міста, краю, про яку не доведеться прочитати з інших джерел, – зазначив синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, отець-доктор Віталій Козак. – Він про тих осіб, яких не часто згадують, але завдяки арт-букам про них дізнаються, адже ці рукотворні книги мандруватимуть різними локаціями. Головне  не що розповісти, а як розповісти, бо сьогодні важливо вміти донести історію в цікавий спосіб.

Начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик привітав присутніх із відкриттям єдиного в Україні «Бібліофесту», який проводять у Тернополі вже восьмий рік поспіль.

–             Ми всі пам’ятаємо, що спочатку було Слово, тому місце обране невипадково, – каже пан Смик. – Я дуже вдячний церкві за благословення цього проекту, присвяченого духовним світочам Тернопілля. До речі, бібліотечна система нашого міста має найбільшу колекцію арт-буків в Україні. Таких унікальних мистецьких експонатів аж 52! Про них знають у Києві, Львові, Харкові, Вінниці, Рівному та інших містах.

Примітно, що на 25 Форумі видавців у Львові Тернопілля вперше було представлене централізованою бібліотечною системою, до якої долучилися письменники нашого краю.

Відкрили призабуті імена

Відтак Олександр Смик провів невеличкий експеримент. Він попросив присутніх піднімати руку, коли знатимуть, хто були ті люди, імена та прізвища яких він називатиме.  Як виявилось, такі релігійні діячі як Микола Чарнецький, Андрей Шептицький, Йосиф Сліпий відомі багатьом із тих, хто завітав на презентацію, але про інших осіб –  Лева Гузара, Сильвестра Лепкого, Антонія Райсберга, Северину Парельє, Степана Качалу, Степана Ратича, Євстахія Смаля, Йосифу Вітер знають хіба-що одиниці.

–             Техніка виконання цих арт-буків – неймовірна, інформацію про ті постаті, які ми представили, можна знайти у невеличких книжкових магазинах, але у фондах наших бібліотек її немає, – зазначила директор централізованої бібліотечної системи Тернополя Світлана Козелко. – Арт-бук Миколи Чарнецького робила моя родина і центральна бібліотека для дорослих. Наша церква в Смиківцях носитиме ім’я цього святого, тож після фестивалю цей арт-бук буде переданий туди, бо саме отець Євген надихнув мене і мою команду на створення цього рукотвору.

Пані Світлана розповіла, що арт-бук має 13 сторінок, надрукованих на полотні у форматі 3D. Рідне село Миколая Чарнецького – Семаківці, що на Івано-Франківщині, вишила бібліотекар Галина Свента. Є сторінка, присвячена перебуванню святого у Тернополі у церкві Успіння Пресвятої Богородиці. На останній сторінці рукотвору розміщена молитва до Миколая Чарнецького, а на звороті бібліотекар Ольга Рудик вишила молитву «Отче наш», щоби кожна людина могла знайти свій шлях до зцілення.

Його називали всюдисущим

Заступник директора по роботі з дітьми Тернопільської центральної дитячої бібліотеки Надія Швець представила арт-бук «З вірою в Бога і рідну церкву», присвячений отцю Євстахію Смалю. Він родом із с. Байківці Тернопільського району. Служив у Львові, але багато зробив для рідного краю.

–             Його мати була дуже побожною жінкою, вона постійно молилася з вервечкою в руках, – розповіла пані Надія. – Коли Євстахій захотів вступити у монастир редаптористів до Львова, вона дала йому вервечку і сказала: «Сину, ось це твій маєток, твій захист і твоя праця». Ці слова стали пророчими, бо отець Євстахій служив вірою і правдою. Його називали всюдисущим, бо він встигав бувати в різних місцях. Правив Служби Божі не лише в Галичині, а й на сході України, в Литві і Казахстані. Він отримав священичі свячення від Миколая Чарнецького. Помер у 1991 році. Інформації про Євстахія Смаля дуже мало, тому ми збирали її з різних джерел.

Отець-доктор Віталій Козак додав, що о. Євстахій Смаль був одним із най здібніших учнів Тернопільської гімназії, а коли став священиком, то перебував під постійним наглядом кадебістів, його тричі побили за надмірну активність.

Книгозбірня, хор і вірші у тюрмі

Завідувач бібліотеки-філії №4 для дітей Ольга Коненко репрезентувала арт-бук, присвячений Амвросію Крушельницькому – батькові славетної співачки Соломії Крушельницької.

–             Особливу увагу працівники нашої бібліотеки приділили титульній сторінці у вигляді книги,– розповіла пані Ольга. – На ній зображені складені у молитві руки священика, в яких є вервечка. Це авторська робота молодого тернопільського митця Володимира Дусана. Наш арт-бук складається з 9 аркушів. Амвросій Крушельницький служив у селі Біла і здобув там неабияку повагу. Створив великий хор, з яким їздив виступати всією західною Україною. У Білій і Чистилові відкрив першу книгозбірню, літературу для якої придбав сам. Цей священик грав на багатьох музичних інструментах, знав кілька іноземних мов.

Арт-бук «Хресна дорога Степана Ратича» представила завідувач бібліотеки-філії №1 для дітей Оксана Ясьончик. Він складається із 24 сторінок. Працівники книгозбірні подали чимало світлин. На сторінках рукотвору є також і вірші священика. Коли він був ув’язнений на 10 років, то писав їх навіть на підкладці своєї фуфайки. Після звільнення отцю Степану не дозволили жити на Тернопільщині, тому він мешкав у Львові. Похований на Микулинецькому цвинтарі Тернополя.

Про терни патріарха Йосифа

Бібліотекар бібліотеки-філії №2 для дітей Оксана Лихицька репрезентувала арт-бук, присвячений патріарху Йосифу Сліпому.

–             17 лютого 1892 року у селі Заздрість на Теребовлянщині народиться людина, яка на своїх раменах буде нести тягар церкви, – зазначила пані Ольга. – Коли він стане священиком, візьме для свого гербу слова «Крізь терни до зірок» і тих тернів у його житті буде набагато більше, ніж зірок. Свою першу Службу Божу він відправить у рідному селі. У 1925 році у Львові відкрили першу українську богословську академію, першим ректором якої стане саме наш земляк. У непрості часи його висвятили на єпископа. У 1944 році після смерті Андрея Шептицького стає митрополитом. Невдовзі  на 17 років буде в’язнем сталінських таборів, проте не зречеться своєї віри. Відтак за сприяння Папи Римського Йосифа Сліпого звільнять і він матиме нагоду відроджувати рідну церкву.

Після презентації отець-доктор Віталій Козак вручив подячні грамоти творцям унікальних книг від архієпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського кир Василія Семенюка.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up