Письменники з України, Білорусі та Польщі говорили про мистецтво в умовах війни

Письменники з України, Білорусі та Польщі говорили про мистецтво в умовах війни
Про мистецтво в умовах війни говорили під час засідання круглого столу у Тернополі гості фестивалю “Ї”. Серед них — українські письменники, а також гості з Білорусі та Польщі.

Так, під час круглого столу можна почути думки Юрія Андруховича, Юрія Іздрика, Бориса Гуменюка, Любові Якимчук, Василя Карп'юка, Олександра Смика, Василя Махна, Сергія Пантюка та багатьох інших. 

Всі вони сходяться однієї думки — про війну писати треба, інакше нашу історію замість нас напишуть інші. 

-Я б не хотів знати про цю війну те, що зніме Боднарчук, я хочу знати те, що напише Любов Якимчук, - каже поет, заступник командира батальйону “ОУН” Борис Гуменюк.
На його думку про війну писати треба, щоб потім про неї знали наступні покоління.
Війна відбувається не лише в частині України, вона поруч — в нас самих, додає поет, літературознавець Маріанна Кіяновська. І тут важливо побороти інформаційну війну, яку веде з нами Росія. 
Тому роль журналістів та письменників дуже важлива у цій війні, - каже вона.

Про боротьбу з ворогом шляхом висміювання, згадав Юрій Андрухович. 
- Найефективніший вірш цієї війни складається з двох слів - ”Путін х...ло”, - каже Юрій Андрухович. - Путін детабуїзувався в нашій свідомості. Це щось нижче, щодо нього можна вживати найтабуїзованіші слова.  І тут включається сміховий показник — карнавалізація. Висміювати — це по своєму вбивати. І не варто намагатися бути святими чи ангелами. Ми люди, ми маємо право на ворожнечу і маємо право відповісти ворогові. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up