Створили арт-бук, присвячений монахині-етнографу

Створили арт-бук, присвячений монахині-етнографу

Унікальний арт-бук «В її душі і Бог і Україна», присвячений монахині-етнографу Северині Париллє, уродженці с. Настасів Тернопільського району, створили у Тернопільській бібліотеці №4 для дорослих «Етноцентр». Презентація відбулася в останній день Бібліофесту-VIII «Тернопільські читання по-особливому». Над виготовленням цієї рукотворної книги працювали 7 художників, 15 вишивальниць та кілька майстрів народних ремесел.

  • Сестра Северина була етнографом, а наша бібліотека є «Етноцентром», тож саме тому ми вирішили робити про неї арт-бук, – зазначила в. о. завідувача бібліотеки №4 для дорослих Наталія Бартух. – Портрет монахині намалювала викладач Тернопільського вищого професійного училища технологій та дизайну Надія Кармазин. Майстрині з творчого об’єднання «Берегиня» відшили зразки вишивки, що були в етнографічній колекції  Северини Париллє із Стемфортського та Львівського музеїв.

Северина Париллє прославилися не лише своїм чернечим життям, а й тим, що з трепетом і любов'ю колекціонувала українські строї, посуд, дерев’яні хрести, витинанки та інші артефакти. Також вона відновлювала старовинні взори. Монахиня здійснила кілька подорожей до США, залишила частину експонатів для майбутнього українського музею у Стемфорді. Зібрана нею колекція стала складовою частиною фондів Львівського музею етнографії та художнього промислу й зберігається там донині.

Відео дня

Цікавими біографічними відомостями про  Северину Париллє  поділилися з присутніми дослідник історії, редактор видавництва «Астон» Ігор Миколів та вчитель ТЗОШ №19, народна майстриня Галина Дудар. До речі, арт-бук прикрашений її витинанками. Почесним гостем свята був відомий тернопільський письменник, заслужений діяч мистецтв України Олег Герман, який редагував біографічний текст унікальної  книжки та написав його від руки своїм каліграфічним почерком.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up