Килими з Тернопільщини, гідні Найяснійшого. Як про них писав Франко

Килими з Тернопільщини, гідні Найяснійшого. Як про них писав Франко

Килими із сіл Токи, Вікно та Кобилля славили наш край на всю Австро-Угорську імперію. Колись один із таких подарували самому цісарю  

Більше десятка килимів, яким понад століття, привезли із села Токи Підволочиського району до Тернополя спеціально на фестиваль "Спаса на Хуторі". Саме село свого часу було відомим центром килимарства, як і Вікно та Кобилля.

Килими організатори свята позичили в селі буквально на тиждень, розповідає історик Сергій Ткачов. Особливими деякі з них є тим, що виткані спеціально для накривання Гробу Господнього, а така традиція є далеко не в усіх селах та містах.  

- Село Токи здавна славилося своїми килимами. Колись килими ткали до трьох подій: народження, весілля та смерть. Весільні килими не передавали у спадок, коли помирав останній партнер, виріб віддавали церкві. На деяких килимах є дата виробництва. Ось бачите, є килими, де вказано навіть прізвище родини, якій він належить - Гасай. До речі, дуже поширене прізвище в селі, - розповідає пан Ткачов. 
 
Виткали рідкісні квіти
Килими із Токів - не просто раритетні, бо їх виготовленням вже ніхто не займається, вони унікальні і тим, що деякі з них пофарбовані лише натуральними барвниками. А на деяких виткали незвичні та рідкісні візерунки.  
- Є килими, де є троянди чи загалом геометричні орнаменти, гляньте - такі ж "зірки" можна побачити на скандинавських виробах - візерунок прийшов до нас саме з Півночі. А є килим, на якому поміж троянд можна побачити... фуксію. А це доволі оригінально та нетрадиційно, - зазначає пан Ткачов. 
Є килим, який подарували токівському храму дві сестри. На ньому ж і зазначено, що він подарований в 1901 році Токам в так звану "офяру". 
Ось як пише про орнамети на токівських килимах у своїй рецензії на статтю видатного віденського мистецтвознавця Алоїза Ріґля "Руські килими" Іван Франко:
"Ця група, в центрі якої село Медин, а найдальший форпост на Північному Сході заможне село Токи, відзначається цілковитою перевагою західного міжнародного мистецтва. Кайма по краях тут стає правилом. Тут виступають рослинні мотиви: дерева, листя і квіти, зрозуміло, стилізовані. У стилізованих букетиках проглядаються виразні сліди бароко; можемо навіть прослідкувати поступовий розвій натуралізму, що з’явився в нашому столітті."- Була ще історія, коли за часів Австро-Угорщини один із місцевих ґаздів вирішив зробити від себе подарунок самому цісарю, якого на Галичині називали Найяснійшим, Францу Йосифу. Уявляєте: селянин до Відня правителю. І от він замовив той килими та надіслав. Невідомо, чи дійшов подарунок до самого цісаря, але до канцелярії точно. І назад в село Токи, яке тоді було неподалік кордону із Російською імперією, відправили грошовий подарунок. Ті гроші пішли на громаду. Тож ймовірно, що в одному із палаців Франца Йосифа досі є килим із Токів, - зазначає історик.
Згодом килимарство почалось і в селі Вікно завдяки місцевому поміщику Володиславу Федоровичу, який і зініціював проект. Адже у час без польових робіт, люди мали час займатися ще чимось. 
 - Тож із села Кобилля запросили майстра, який навчив місцевих селян. Ці килими виставляли на етнографічних виставках Австро-Угорської Імперії. В 2017 році якраз буде ювілей такої виставки - першої, яка відбулася на українських землях - вона відбувалася в Тернополі в районі Старого парку. Про неї писав навіть Франко (який був секретарем та кореспондетом цієї виставки - прим.автора). Найбільші землевласники тернопільські, той самий Федорович, Баворовський, Дідушицький, вони збудували таке містечко, де презентували три регіони, які займає сучасна Тернопільська область: Волинь, Поділля та Галичина. 
 
Магнат, закоханий в килими
На цій виставці були перенесені старі хати, гончарі та килимарники показували своє мистецтво. На ній був присутнім спадкоємець престолу ерц-герцог Рудольф. Токи, Кобилля і Вікно саме були центрами килимарства. Якщо поглянути на карту часів Австро-Угорщини та Російської імперії, то видно, що ці села якраз були прикордонними.
Виставка відбулася в 1887 році, а в 1892 році Іван Франко написав вищезгадану рецензію "Подільскі килими". До слова, Алоїз Ріґль в 1886-1897 роках займав посаду завідувача відділу текстилю Австрійського музею мистецтва та ремесла. 
Зокрема, пише про подільські килими Іван Франко таке:
"Подільські килими, яким п. Ріґль присвячує головну частину свого дослідження, мають зазвичай два і півметра завдовжки та чверть метра завширшки і слугують селянам накриттям ліжка. Давніше, правдоподібно, кожен селянин мав свій килим, нині його мають тільки багатші, та й ті, зазвичай, не використовують його на щодень, ховаючи добрі й гарні екземпляри в скринях і розстеляють лише у надзвичайних випадках, у разі смерті і т.п., або також заповідають в дар церкві для накриття сходів вівтаря".
Зацікавлений діяльністю килимарської школи у Вікні, цісар Австро-Угорщини прилюдно відзначив “великі заслуги” Володислава Федоровича. 
"Досвід діяльності навчального закладу у Вікні викликав жваву зацікавленість в етнографів, істориків, мистецтвознавців того часу. Зокрема, великий обсяг інформації етнографічного характеру В. Федорович надав доцентові Віденського університету, співробітникові Цісарського музею А. Ріглю, який з метою дослідження подільського килимарства понад два тижні перебував у маєтку В. Федоровича", - пише в своїй статті професор Львівської національної академії мистецтв Ростислав Шмагало.
"Колекціонування зразків давніх українських килимів було для В. Федоровича не тільки улюбленою справою і замилуванням, а становило і науково-практичний інтерес. Він був одним з перших галицьких культурних діячів, які розпочали вивчення минулого і прогнозування майбутнього народного ткацького промислу, його технології та орнаментики. Згодом найкращі зразки килимів Вікнянської школи опинилися у Відні, а ті, що складали багату колекцію В. Федоровича, згоріли у його маєтку в 1915 р. Світова війна змела вогнем форпост “побідного походу українського килиму”, а разом з тим – і один з осередків розвитку української культури кінця ХІХ – початку ХХ ст. Маєток В. Федоровича був підпалений російськими військами, які відступали з Галичини. Пожежа палала тиждень, знищивши величезну колекцію килимів, галерею картин, архів, бібліотеку. У 1917 р. В. Федорович помер у Києві, а разом із його життям закінчився яскравий етап розвитку народного промислу на Поділлі та у Галичині."
Зараз один килим із Вікна є в краєзнавчому музеї Тернополя, ще один в етнографічному музеї у Львові. Все решта - за кордоном: Відень, Краків, Прага.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up