Школа, де стають поліглотами

Школа, де стають поліглотами

Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов знаходиться в центрі міста на вулиці М. Грушевського, 3. Чотирьохповерхове приміщення є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Затишно і велично

При вході учні пред’являють електронний пропуск, адже у начальному закладі діє система «Смарсі». На стіні поблизу сходів розміщена грамота-благословення від Папи Римського Франциска.

Previous Next

Відео дня

У 2016 році зроблено капітальний ремонт покрівлі школи та капітальний ремонт фасаду спортивного залу. Окрім цього, оновлено роздягальні спортзалу для учнів, створено затишні куточки у коридорах для школярів, зроблено ремонт кімнат гігієни для хлопчиків та дівчаток.

На першому поверсі є цікавий зал «Коли ми разом, – ми родина», де кожен учень може побачити своє фото у складі класного колективу. Це допомагає відчути персональну значущість у житті школи.

Затишна їдальня також розміщена на першому поверсі.

Увесь другий поверх відведений для учнів початкових класів. Тут збереглась цікава традиція – сповіщати про початок і завершення уроків для молодших школярів не електричним, а звичайним дзвоником, оскільки одне заняття триває 35 (40) хвилин. Учні початкових класів мають окремий комп’ютерний клас. Кожен вчитель намагається зацікавити учнів проектною діяльністю. Наприклад,  проект «Веселковий клас» передбачав екскурсії, зустрічі з письменницею, групову роботу, художню творчість, майстер-клас. Окрім цього, діти та їхня вчителька одягалися відповідно до кольорів веселки. Наприклад, у «День живої води» один із елементів одягу мав бути блакитного кольору.

На третьому поверсі розміщена ошатна актова зала із настінними розписами-краєвидами Тернополя. Окрасою і оберегом школи є ікона Святої Катерини – покровительки знань, яку школі подарував благодійний фонд «Подоляни». На третьому поверсі знаходиться і Шевченкова світлиця.

Виставка учнівських малюнків, яка постійно оновлюється, презентована на четвертому поверсі. У методичному кабінеті школи є відповідна література, відеоуроки та матеріали на цифрових носіях з досвіду роботи педагогів.

Ще одна особливість – кімната відпочинку для вчителів, де вони у затишній атмосфері можуть випити чаю чи кави, відновити сили перед заняттями, адже в школі навчання у дві зміни.

Багата історія і сьогодення

У  2019 році третя школа святкуватиме  свій 80-літній ювілей. Історія цього навчального закладу розпочалася ще в жовтні 1939 року. У 1944-56 рр. школа працювала у приміщенні Галицького коледжу. Першим директором був відмінник народної освіти Й. Фалендиш.  У сучасному             приміщенні – із 1956 року. Із 1960 р. директорами були: М. Кушнірський, Г. Войнова, П. Замрига, В. Луцик, П. Наконечний, Л. Вартабедян, Б. Кордуба. Заслужений працівник освіти України Степан Іванович Дудяк 44 роки присвятив третій школі, з них – 33 на посаді директора. З 2015 року школу очолює заслужений вчитель України, кандидат педагогічних наук Надія Дмитрівна Будій.

Пишається школа своїми випускниками, серед яких професори, доктори медичних наук Світлана Шкробот, Світлана Сміян, Олександр Яшан,  Світлана Стародуб, Ігор Мисула,  Лариса  Данильченко, Олександра Перегінець, Ольга Денефіль, Надія Ярема, Уляна Луцик, Василь Бліхар, Юрій Лазарчук, Андрій Швед, Світлана Геряк, Лариса Федонюк, Лариса Мартинюк, Лілія Мартинюк, Людмила Душніцька, Сергій Соснієнко, Марія Рибіцька.

Серед видатних людей сучасності – голова «Просвіти», громадський діяч Дарія Чубата, академік Лариса Прохира, доктори технічних наук Олег Ясній та Ігор Луців, доктори математичних наук Олександр Дудик та Юрій Лапуста, доктори філологічних наук Ростислав Семків та Ольга Валігура, консули України у Туреччині та США Андрій Сибіга та Ігор Сибіга, голова контррозвідки СБУ, тепер очільник СБУ Тернопільської області Віталій Найда, депутат міської ради Тернополя, успішний підприємець Володимир Бліхар, соліст Львівського оперного театру Андрій Савка та багато інших.

У Книзі Слави школи згадується про 85 кандидатів наук. Це інтелектуальна еліта України.

Сьогодні у третій школі  навчається 1037 учнів у 33-х класах, працює 102 педагоги. Серед 51 учитель вищої кваліфікаційної категорії  – 32 учителів-методистів, вихователь-методист, психолог- методист, керівник гуртка-методист, 16 вчителів зі званням «старший вчитель» та два заслужені вчителі України.

Учителі школи ведуть свої блоги, де діляться власними напрацюваннями. Всі новини розміщені на сайті школи: school3.com.ua. Навчальний заклад має свій гімн та символіку. Учні молодших та середніх класів носять шкільну форму темно-зеленого кольору. Старшокласники ходять у ділових костюмах.

У сотні кращих шкіл України

Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов єдина в Україні, що має найбільше переможців Всеукраїнського конкурсу  «Учитель року» у номінації «Початкова освіта». Відповідно до рейтингу українських шкіл за результатами ЗНО за 2016 рік, оприлюдненого на порталі DOU, у  топ  100 кращих навчальних закладів увійшло чотири школи з Тернопільщини, серед них – третя школа. Крім того вона на 26 місці у рейтингу кращих шкіл України, які дають базові знання для майбутніх спеціалістів у сфері ІТ.

Школа має перемоги у міських конкурсах серед закладів освіти у номінаціях «Форварди освіти», «Школа передового педагогічного досвіду та інновацій», «Лідер освіти Тернополя», «Школа всебічного розвитку творчих здібностей», «Школа-новатор», «Інноваційний заклад міста Тернополя», «Блокбастер року – 2016».  

- Цього року наш педколектив відзначений як кращий у місті щодо роботи з обдарованою молоддю, – каже заступник директора з навчально-виховної роботи Любов Шендеровська. – Перемогу на обласному етапі здобули 22 учні. Орієнтовно 8 наших учнів будуть захищати честь Тернопільщини на олімпіадах з базових дисциплін у Києві.

Спілкуються англійською

Для того, щоб навчатися у третій школі, потрібно пройти конкурсний відбір, який проводять у травні. Під час співбесіди дитина спілкується з вчителем початкових класів, психологом та кимось із шкільної адміністрації. Співбесіда відбувається у присутності батьків.

- Упродовж останніх років до нас подають заяви на 5 класів, ми ж маємо змогу набрати лише три, – зазначає директор Надія Дмитрівна Будій. – Тому 60 діткам ми змушені відмовити. Під час співбесіди нас цікавить готовність дитини до навчання, наскільки в неї розвинута пам’ять, увага, мовлення тощо. Цього року у нас передбачені пільгові місця для дітей учасників АТО. З інформацією щодо вступу можна ознайомитись на сайті школи.

У третій школі прагнуть привити любов до вивчення іноземних мов – англійської, німецької, французької. Тут викладають цикл профільних дисциплін, котрі допомагають дітям глибше вивчити мову та розвинути комунікативні якості.

–  У цьому навчальному році до викладання такої профільної дисципліни як «Бізнес-курс» ми залучили викладача ТНЕУ, – каже директор. – У такій співпраці діти дуже зацікавлені, бо мають змогу спробувати себе у різноманітних бізнес-проектах, вивчати закономірності світового менеджменту та маркетингу іноземною мовою.

Школа має партнерські зв’язки з Міжнародним університетом LCC (м. Клайпеда, Литва), Канадським коледжем англійської мови (м. Ванкувер, Канада), гімназією ім. Ю.Шпігельберга (м. Фехельде, Німеччина), Товариством Освітніх Програм OWL (Канада), Корпусом Миру США, гімназією № 4 (м.Брест, Білорусія). Тісно співпрацюємо  з ТНЕУ, ТНПУ, Інститутом обдарованої дитини, НАПН України. Запроваджено навчання в режимі on-line за програмою  SMRT English.

Співпрацю із закордонними навчальними закладами висвітлили у проекті «Європейські освітні  стандарти у практиці спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов», який був презентований на конкурсі «Сучасні заклади освіти  – 2016» та відзначений грамотою.

У цьому навчальному році за пропозицією учнівського парламенту  «Лідер» запровадили день спілкування англійською мовою. Щоп’ятниці  на перервах у класах лунає англійська мова, щоб діти перебороли страх спілкування.

До речі, англійську мову тут вивчають із першого класу, а з п’ятого на вибір дається німецька чи французька мова. З другого класу дітям дають можливість вивчати якусь мову за заявою батьків на платній основі.

–  У жовтні 2016 року я отримала запрошення від європейської асоціації ESHA на асамблею-бієнале директорів шкіл Європи, – каже керівник навчального закладу. – Там  презентувала роботу нашої школи. Для цього ми створили фільм англійською мовою «Школа, що надихає». Європейські колеги були приємно здивовані комфортними умовами та рівнем інтелектуального розвитку наших учнів.

Багато творчих колективів

Ще одна особливість третьої школи – розмаїття творчих колективів. Найбільші з них – зразковий танцювальний колектив «Весняний подих» та народна хорова капела «Калина». У школі є 30 хореографічних ансамблів, а також вокальні гуртки та спортивні секції. Усе це завдяки батькам, які дуже підтримують практику розвитку художньої самодіяльності в класах.

Щороку в школі проходить фестиваль «Творчість юних тобі, Україно», де кожен клас демонструє свої досягнення.

- У цьому навчальному році ми започаткували цікавий проект «Учитель року очима дітей», який допоможе нам виявити тих вчителів, які в серцях дітей мають особливе місце, – зазначає Надія Дмитрівна. – Підсумки проведемо у квітні-травні.  Всі вчителі дуже схвально відгукнулися на таку пропозицію.

А ще в цьому навчальному закладі налагоджена тісна співпраця із батьками. До новорічних свят вчителі та діти записали відеопривітання для батьків англійською мовою.  Минулого року педагоги придумували вітання із Великодніми святами для кожної сім’ї, в якому відзначені досягнення кожної дитини, її участь у житті школи.

–  Мріємо про те, щоб кожен наш випускник з любов’ю і теплотою згадував рідну школу. Школу, яка дала старт в успішне майбутнє, – підсумовує директор.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Надія Будій

    Є лише одне суттєве доповнення до статті: у третій школі навчався Ігор Кіналь - військовий - миротворець, який загинув 17 березня 2008 року в Косово, нагороджений орденом "За мужність". Ігор закінчив школу з медаллю, прекрасно знав англійську мову, займався спортом. Школа гордиться своїм випускником.Ми вдячні батькам Ігоря за виховання сина. На фасаді школи є меморіальна дошка, на першому поверсі - стенд про героя нашої школи - Ігоря Кіналя.

    Анонім reply Надія Будій

  • Кицей Андрій

    На мою думку, значущість середьої освіти ДУЖЕ сильно переоцінена. Це має бути базис, основа до подальшого навчання в коледжі, інституті, університеті. Покажіть мені хоч одного поліглота, який би вільно спілкувався з носіями мови одразу після школи на їх рівні? Не може шкільна програма дати такий обсяг знань, щоб дитина змогла вільно спілкуватись на іноземній мові. Я закінчив звичайну школу (№ 10, якщо комусь цікаво), хоч і здавав випускний іспит і англійської, все одно, коли потрапив в англомовне середовище, то відчував себе ДУЖЕ некомфортно (сидів, як у сливах) перші півроку. Батьки, схаменіться, навіщо вам та 3 школа? Я теж батько і скажу, що найголовніше для мене, це щоб моя дитина була здорова!

    Marta Bazyuk reply Кицей Андрій

    На даний момент я навчаюсь у американській школі в одинадцятому класі за програмою "Флекс".  Поза школою англійською мовою не займалась. Моєї освіти в третій школі (недільна школа + 10 класів) вистачило для того, щоб після тижня в США вільно підтримувати бесіду з носіями мови та навчатись в американській школі на відмінно. Безумовно, труднощі виникали, але лише через те, що американці відносно швидко говорять, зрозуміти сленг чи деякі слова було важко. Хочу також додати, що викладання англійської та й інших іноземних мов у третій школі виняткове, такого в Тернополі в жодній іншій школі не знайдеш. На мою думку, освіта не впливає на здоров'я негативно, якщо підходити до неї помірковано. Окрім того, зараз однієї лише англійської мови недостатньо, а знати німецьку чи французьку в житті не буде зайвим.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up