Партнер рубрики Події

Бійців АТО закликають пройти перевірку на гепатит С

Бійців АТО закликають пройти перевірку на гепатит С
Пройти тест на гепатит С закликають бійців АТО на Тернопільщині. Адже цим небезпечним захворюванням ризикують інфікуватися усі під час військових дій. Там, де часто є контакт із кров'ю.

28 липня у рамках Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами у Тернополі провели тестування бійців демобілізованих з лав Збройних сил України та учасників АТО . 
- На жаль, ми змогли протестувати лише 13 осіб. З них - 10 з Тернополя, двоє зі Збаража і один зі Зборова, - каже голова громадської організації хворих вірусним гепатитом С "Іскра Надії" Олег Мартинюк. - Слава Богу, серед них в жодного не виявили вірусного гепатиту С.

Бажано, щоб бійці, які повертаються з АТО, проявили більше активності, відкинули лінь і прийшли протестуватись на гепатит С. Адже йдеться про їхнє здоров'я, закликає пан Мартинюк. 

- Чому ми зробили акцент на експрес-тестуванні людей, які повертаються із зони АТО? – каже Олег Мартинюк. - Бо вже більше року на сході України тривають реальні бойові дії. Саме там виникає величезна небезпека для інфікування цією хворобою. Адже вірусні гепатити С передаються через кров. Особливо таке тестування потрібне людям, які отримали поранення та лежали в медсанбатах, польових госпіталях. Тож закликаємо прийти на тестування вірусни гепатитів.

Тести - дуже прості, для них із пальця беруть кров. Через 10-15 хвилин ви отримаєте результат. Лікування від цієї недуги дороге та тривале, але вилікуватися реально, кажуть медики. Головне - віра та бажання. 

- Гепатит - тихий вбивця. Якщо його не лікувати, то він робить свою справу і негативні результати ми бачимо вже пізніше, через 10-15 років. Це призводить до раку печінки, - каже лікар-інфекціоніст Тернопільського міського комунального закладу "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Надія Борисяк. - І думати: "мене нічого не турбує, то я нічого не робитиму", не варто. Сьогодні медицина йде вперед і потрібно старатися всіма методами думати про те, щоб позбутися вірусу назавжди. 

До слова, у Тернополі збираються відкрити "Школу пацієнта", яку будуть відвідувати люди, хворі на гепатит С.

- Цю школу ми відкриваємо разом з ГО "Альянс" та "Іскра надії", - каже головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст Департаменту охорони здоров'я обладміністрації Олена Герасименко. - Ми будемо підтримувати таких людей. Процес лікування гепатитів тривалий і важкий. Він діє не лише на внутрішні органи, але й на психіку. Люди, які дізнаються про захворювання на гепатит С, впадають у депресії і часто це може закінчитися суїцидами. В "Школі пацієнта" люди, які живуть з цією хворобою, зможуть поспілкуватися із такими самими, як вони самі. 

Довідка 
Консультації бійцям АТО з приводу виявлення та лікування гепатиту С готові надати в ГО "Іскра надії". Телефон - 067-904-97-50. Вас скерують, куди звертатися на лікування та де пройти обстеження. До слова, на обстеження для бійців АТО, які хворі на гепатит, діє знижка на 50%. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила Від читача 17:10 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній) 18:04 У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном 17:05 В аварії в Кременці травмувалися двоє дітей 16:10 Підробила медвисновок військовозобов’язаному: що сказав суд на Бережанщині? 15:45 Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження мобілізації і воєнного стану 15:01 Спортсмени з Тернополя здобули перемогу на Кубку світу у Туреччині 14:10 На Великдень син поранив ножем свою маму — поліція 13:10 Рух транспорту відновили в районі вулиць Купчинського—Сахарова 12:35 На Тернопільщині водій тікав від поліції і скоїв ДТП 12:10 У Тернополі з багатоповерхівки випав чоловік 11:20 Загинув військовослужбовець з Козови Василь Височан 10:40 Скільки транспорту курсуватиме до кладовищ на Великодні свята і Провідну неділю 10:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up