Партнер рубрики Події

На цвинтарі тернополяни витрачають мільйони

На цвинтарі тернополяни витрачають мільйони
Шалені гроші витрачають тернополяни на те, аби встановити на могилах рідних мармурові пам’ятники. Хтось віддає на це десять тисяч, а дехто – й усі п’ятдесят.

- Нещодавно помер сусід і я ходив на похорон. Почув, що родичі покійного уже збирають гроші на пам'ятник і він обійдеться у 30 тисяч гривень, - розповідає тернополянин Іван Стефанишин. 

Декілька років тому у родині пана Стефанишина теж був похорон і потрібні були гроші на пам'ятник. Але все обійшлося значно меншою сумою.
- Я вражений тим, наскільки зросли ціни, - каже чоловік. – І не впевнений, що настільки великі витрати – доцільні.

Надгробки за 20, навіть 50 тисяч гривень тепер ставлять на могилах тернополян. Хтось навіть замовляє викарбувані на граніті портрети покійників у повен зріст. Такі пам’ятники сягають двох метрів у висоту. Утім, більшість тернополян вкладаються у суму від семи до 15 тисяч гривень. Заливка бетонної опалубки могили на двох у різних фірмах коштує від шести до восьми тисяч гривень.

Відео дня
>

Аби подивитися, що ставлять на могили городяни, наш кореспондент поїхав на міський цвинтар, що у Підгородньому. Зліва від входу - кілька великих гранітних надгробків заввишки у людський зріст. На чорному мармурі намальовані церкви, вибиті вірші, голуби та ікони. По праву руку від центральної алеї пам’ятники уже скромніші — звичайні гранітні плити з хрестами та іменами померлих. На дещо раніших похованнях немає граніту — лише бетонна опалубка, поштукатурена і пофарбована.

- Тепер уже таких не роблять, - каже майстер Володимир, якого зустрічаю біля однієї з могил. Чоловік кельнею розгладжує бетон на опалубці могили. - Тепер усе гранітне або мармурове. Люди рідко лишають могилу відкритою — переважно накривають плитами. Це зручно — один раз накрив і маєш спокій. Не потрібно щомісяця ходити, траву полоти, квіти доглядати. Словом, не треба ходити на цвинтар, як на город.

Чоловік розповідає, що зазвичай люди хочуть, аби на могилі їхнього родича було не гірше, ніж в інших. Облаштування могили зазвичай обходиться тернополянам у суму понад 10 тисяч гривень.

- Залити опалубку - це мінімум п’ять тисяч. Бетон дорогий, - пояснює чоловік. - А пам’ятники різні бувають. Від двох тисяч і більше. Тут, на цвинтарі, є і за п’ятдесят. Я таких не робив, але знаю, що ось цей не менше сорока тисяч коштує. Дорогий мармур, складний дизайн...

Утім, лише бетонною заливкою і пам’ятником витрати, пов’язані з облаштуванням могили, не обмежуються.

- Як поставили пам’ятник, то ще треба якусь лавку і скриню на інструменти, - розповідає тернополянка Світлана Величко, яку наш журналіст зустрів на цвинтарі. - Тут моя мама похована. У неї пам’ятник скромний. Усе обійшлося приблизно у п’ять тисяч. Але через рік кам’яні вази, куди садимо квіти, потріскалися. Ми не накрили їх і туди потрапила вода, взимку вона замерзла... Це знову витрати...

Підприємство, яке робить пам’ятники та бетонну заливку, як переконався наш кореспондент, знайти легко. Оголошень про подібні послуги у пресі – не злічити. Телефонуємо до п’яти із них. Однак нам усі відповідають, що роблять лише з граніту та мармуру. Знайти за оголошенням підприємство, яке виготовило б пам’ятник зі звичайного каменю, як ставили раніше, кореспонденту не вдалося.

- Усе робимо за день, - розповідає телефоном працівник одного з підприємств. - Заливка на могилу на одного обійдеться десь у п’ять тисяч. І ще за пам’ятник — дві-п’ять тисяч. Вранці ми заливаємо бетон, він висихає, і ми обкладаємо його мармуровими плитами. А потім і пам’ятник ставимо. Усе робимо швидко і якісно. Але тільки з мармуру і граніту.

Як зізнаються тернополяни, вони замовляють дорогий пам’ятник насамперед заради інших людей — щоб було не гірше, ніж у когось.

- Знаю, що померлому уже не важливо, який на його могилі пам’ятник, - каже пані Світлана. - Але хочеться, щоби був не гірший, ніж у людей. Та, думаю, головне — щоб було чисто і доглянуто. Це свідчить, що про померлого не забули, що на його могилу приходять. А що з того, якщо пам’ятник коштує тисячі, а на могилу не приходять?

Такої ж думки і тернопільський священик отець Володимир Сампара. Для померлого, як каже він, важливішою є молитва за нього, аніж місце, де він похований.

- Звичайно, люди, які любили своїх родичів, хочуть показати це і поставити красивий та дорогий пам’ятник, - каже отець. - У цьому нічого поганого немає. Пам’ятник — це місце, яке вказує, де похована людина. Але важливішою є молитва за душу померлого. Краще, коли могила скромна, але доглянута. А кошти раджу витратити для добрих справ. Люди, для яких ви зробите добро, молитимуться за душу померлого. Адже добро завжди повертається. Або ж можна пожертвувати на церкву, аби там на кожній службі молилися за душу померлого.

Однак, переконує священик, любити людей треба ще за життя. І не варто брати кредити чи їхати на заробітки, аби встановити на могилі дорогий пам’ятник. Краще робити добро людям, які ще живі.

У середньому на облаштування однієї могили тернополяни витрачають від 7 до 20 тис. грн. Та деякі надгробки — значно дорожчі. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Anonymous

    Цікаво, що "Галіція", як написав один деградований шанує пам'ять померлих. В нас кажуть: "З мертвими не воюють". А от всім відома істеричний психоз сусідів зі Сходу = руSSкє. Само без роду, без племені, без вшанування предків, такі порядки і на окупованих територіях вводили: нищили могили, палили книги народження при церквах.

    Anonymous reply Anonymous

    До чого тут рускіє, чи "галіція"? Ти шо, жид? Про народження пам"ять збереже твій рід а не євреська церква зі своїми апостолами з ізраєлю - "тернополець".... класний нік...
  • Anonymous

    Ярослава федорова казала,що душа померлого дуже мучиться коли встановлено поверх могили гранітну плиту. Бо граніт то найщільніший матеріал, а душі померлих існують, просто наші органи чуття не досконалі, це говорять екстрасенси
  • Anonymous

    думайте о душе .
  • Anonymous

    ТІло - обладунок душі. Безглуздо ховати старий зошений, чи порваний костюм. А потім ще й надгробок коштовний поставити...... І ходити туди три покоління.... Срашна якась релігія - звичай поганський.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up