Партнер рубрики Події

Проект «Дієва громада»: тернополян закликають ставати владою

Проект «Дієва громада»: тернополян закликають ставати владою

 Ми часто нарікаємо на владу, бачимо там бездіяльність, корупцію, бруд. А чому б самим, якщо чуєте в собі силу, не стати владою? Не знаєте як і не уявляєте з чого почати? «Дієва громада» вас зорієнтує

«Дієва громада» - просвітницький проект, що має на меті показати тернополянам їхні можливості як громадян. Для кожного за законом є багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. Більшість про них не знають і продовжують вважати: «ми ні на що не впливаємо».

Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші інструменти ви зможете прочитати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада» із залученням експертів з кожної з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та Корпорація RIA Медіа.

Модуль №6 Влада це – ви!

Частина тернополян вважає, що потрапити до міської влади, чи то у мерію чи то державні органи, не реально. Мовляв усюди потрібні блати або ж хабарі. Частина ж містян вважає, що влада це щось брудне, страшне і - для інших. Разом з тим не розуміють, що саме влада є тим інструментом, який визначає і регулює майже все в житті суспільства. Сьогодні експертом в нашому проекті буде Юрій Штопко. Чоловіка в 2015 році вперше обрали депутатом Тернопільської міської ради. В повсякденному ж житті пан Штопко регіональний керівник Корпорація RIA Медіа в Тернополі.

Відео дня

- Поки ми, громада в цілому і кожен по одинці не зрозуміємо, що якість влади залежить від якості людей, що в ній – перемоги над проблемами не буде, - каже Юрій Штопко. – Я часто чую «та там болото», «та там повно негідників», «та всі до корита рвуться» і на таке завжди кажу: «ну то чому не спробувати туди потрапити і змінювати те все з середини»? А стати владою, в наш час, цілком досяжна ціль і чим більше гідних людей це розумітиме, тим швидше настануть зміни.

Два найпростіші варіанти стати владою: бути обраним в органи місцевого самоврядування або ж зайняти керівну посаду в органах державної влади на конкурсі, які зараз обов’язкові.

- У нас багато політичних партій, які шукають якісних людей, готових працювати та знають як, - каже пан Юрій. – Тому не проблема просто промоніторити, яка з них та їхніх програм вам імпонує, прийти і сказати: «Ви мені цікаві, і я хотів б долучитися». Не треба думати, що хтось вас одразу в партію прийме та змусить з прапором стояти – це стереотипи і пережитки деяких політичних сил. Насправді багато партій займаються в міжвиборчий період громадською діяльністю, в ній ви і зможете спробувати та показати себе. Ви придивитесь до них, вони до вас. А далі - вибори. Часи, коли купували місця в списку – минули, бо списку як такого нема. Зараз важливими є два фактори: політичний бренд і особисті якості людини. Тому в тямущих, патріотичних та фахових людей – багато шансів.

Інший варіант, як вже згадували, посади в органах влади.

- Про суди, поліцію, прокуратуру чи податкову не говорю, бо це доволі специфічні організації хоча і до них реформи доходять, - каже пан Юрій. – Але є, приміром, джепартаменти державної адміністрації, головні управління державних органів, як от «Держгеокадастр» чи «Держгірпромнагляд» - там на керівні вакансії є конкурси й публічні співбесіди. Якщо у вас високий рівень кваліфікації і не куплений диплом – ви можете отримати посаду, а з нею і повноваження. Де які є посади - подивитися не важко – майже на кожній офіційній сторінці служби чи органу є розділ «вакансії», де є і умови, і вимоги. Не бійтесь пробувати, якщо відчуваєте в собі силу.

Ще один варіант отримати можливість впливати на рішення органів місцевого самоврядування чии державної влади, а також ініціювати їх – членство в громадських радах.

- Їх створення передбачене законом, - каже Юрій Штопко. – Так, це консультативно-дорадчий орган, але на нього зважають і думку враховують. Знаю, що навіть в контексті проекту «Дієва громада» (усі публікації є на сайті www.te.20minut.ua  - прим. авт.) читачам розповідали як писати «запит на інформацію». Скористайтесь цим. Напишіть запит до організації чи структури, яка вам цікава. Запитайте, чи створена громадська рада, яка її чисельність та повноваження, які умови приєднання до неї. Якщо ж такої немає, але повинна бути, поставте вимогу створити. Кожен мусить розуміти: якісна влада «з неба не впаде». Треба йти і змінювати, брати відповідальність і діяти. Будьте сильні, шукайте однодумців, знаходьте час на втілення змін навколо себе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up