«Міська рада, як і громада, не ідеальна»

«Міська рада, як і громада, не ідеальна»

Два роки Тернопіль живе з обраним в листопаді 2015 року складом міської ради. Більшість депутатів обрали вперше. Чи багато дурниць наробили та чим пишаються ми запитали у них самих

Тисячі розглянутих питань, позитивні й негативні відгуки містян, блокування роботи та кримінальні справи, абсурдні та доленосні рішення, смерть одного з колег – все це пройшла сьогоднішня каденція міської ради. Читайте якими були ці два роки очима самих депутатів.

Юрій ШТОПКО, член постійної комісії міської ради з питань містобудування:

Відео дня
  • По-різному можна оцінювати ці два роки. Якщо хтось йшов в міську раду з думкою «за рік-два кардинальні зміни будуть», то в того і руки можуть опуститися. Хто ж одразу розумів, що місту потрібні системні та послідовні зміни, відкритість, вплив громадян і, головне, допомагав ці бачення втілювати – бачить результат. Себе відношу до другої категорії. Два роки мало для фундаментальних змін, але чимало депутатів взяли правильний курс. Але разом з тим треба визнати, що і ганебні явища досі є…Зрештою міська рада, як і громада, не ідеальні.

Андрій ТКАЧЕНКО, член постійної комісії міської ради з питань бюджету та фінансів:

  • Для мене ці два роки депутатської діяльності - робота, основна риса якої, - відповідальність. Бо чи то робота в комісії, чи голосування, чи діяльність на окрузі – все це повинно бути якісно та совісно, бо це для людей і для міста. Основна перемога за цих два роки - повернення місту стадіону «Текстерно». Найбільший програш – прийняття змін до Генерального плану Тернополя. За ці роки здобув важливе вміння: чути інших та шукати розумних компромісів. Головне ж залишаюсь собою.

Тарас СЕРЕТНИЙ, член постійної комісії міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі:

  • У сьогоднішній міській раді є багато фахівців, які якісно змінюють місто, працюючи в профільних комісіях та спрямовуючи знання на користь громади. Основна функція депутата - це посередництво між виконавчою владою та громадою, а також контроль. За ці два роки ми довели, що здатні виконувати ці функції. Усі наші номери телефонів доступні людям, ми особисто проводимо прийоми, відстоюємо інтереси округів та виборців. А ще поважаємо закон. За цієї каденції не було, приміром, жодного виділення землі в парках.

Іван СОРОКОЛІТ, член постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності:

  • Про погане: за попередні роки недосконала владна система міста зміцніла. Намагання новообраних депутатів щось змінити зазнали невдачі. У міськраді, за поодинокими винятками, відсутнє опонування міському голові. Хоча, практично усі політичні партії йшли на вибори з гострою опозиційною риторикою.
  • Про хороше: завдяки кільком депутатам, котрі тримають не награну пряму комунікацію з тернополянами, міська рада стала значно ближчою та зрозумілішою громадянському суспільству. Інша справа, що таке розуміння відкрило загалу як усе насправді сумно в «прогресивному самоврядуванні». Але загалом ситуація поліпшується. «Стара система» невідворотно слабне.

Андрій ШКУЛА, голова постійної комісії міської ради з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі:

  • Два роки тому новообрані депутати прийшли в раду без досвіду, без комплексних знань, а дехто без усвідомлення відповідальності та своєї місії. Природно, що робили і робимо помилки – навіть два роки не достатньо, аби всі гулі набити та «зуби з’їсти». Знайомий з діяльністю депутатів попередньої каденції. Це зібрання вважаю більш демократичним та протернопільським. Було декілька голосувань, які цій раді згадуватимуть довго, але головне - вчасно зрозуміти помилки та взятися за їх виправлення. Все в Тернополі буде файно!

Ігор ТУРСЬКИЙ, член постійної комісії міської ради з питань бюджету та фінансів:

  • Ці два роки – це справжній шторм. Я з кількома депутатами стали прямою опозицією міському голові. Хоч таких планів і не було, але нас вимушено розділило повністю відмінне бачення у таких питаннях як Генплан, торф’яні котельні, бюджет проїдання, а не розвитку, безсистемний підхід до земельних питань і розвитку міста в цілому. Розчаруванням є, що надто мало депутатів з чіткими та твердими позиціями з принципових питань. Бачу, що частина депутатів вчиться на допущених помилках, а інша все більше і більше грузне у сумнівних оборудках та компромісах з власним сумлінням.

Віктор ГЕНСЕРУК, член постійної комісії міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму:

- За два роки перебування в міській раді вдалося зробити чимало, однак не стільки, як хотілося б. В перший рік депутатства було багато складних моментів: довелося опановувати чимало нового, важко давалося поєднання роботи на окрузі та в депутатських комісіях і групах, стикнувся з великою кількістю прохань жителів округу, на які намагався вчасно реагувати. Другий рік приніс розуміння, що робота на окрузі є більш продуктивною і що депутат все-таки впливає на прийняття рішень. Вдалося налагодити плідну співпрацю з чиновниками, завдяки якій вдається оперативно та ефективно вирішувати проблеми жителів округу. Сподіваюся, що разом зробимо наше місто кращим та поступово вирішимо всі проблеми.

Віктор ШУМАДА, секретар Тернопільської міської ради:

- Це були не прості два роки. Більшість депутатів обрані вперше, тому змушені були швидко та оперативно вникати в особливості депутатської роботи. А, як відомо, результати виборці хочуть бачити одразу. Сьогоднішня каденція прийняла ряд фундаментальних для міста рішень: внесли зміни до містобудівної документації (щоб запобігти хаотичній забудові), затвердили два детальних плани територій мікрорайону «Північний» та «Пронятин», почали масштабну інвентаризацію міської землі, причетні до створення реєстру комунальної нерухомості, тощо. Тішить, що депутатський корпус бере активну участь у ефективній реалізації ремонтів площ та скверів, вулиць та міжквартальних проїздів, дворів нашого міста. Тернопіль стає комфортніший для життя.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up