У Тернополі діють виставки, де екскурсоводи – місцеві школярі

У Тернополі діють виставки, де екскурсоводи – місцеві школярі

Три виставки – про трагедії української землі, життя єврейської дівчини під час Другої світової війни та толерантність – діють у Тернополі. Це спроба виходу з безодні, кажуть організатори.

Одразу три виставки  – «Голодомор, Голокост, ГУЛаг – три трагедії української землі в ХХ столітті», «Анна Франк. Уроки історії» та «Джерела толерантності» відкрили у Тернопільському обласному художньому музеї. Вони будуть цікаві учням, студентам, педагогам та широкому загалу. Експозиційні матеріали можна оглянути до 12 лютого.

  • Головна ідея цієї виставки формувалася упродовж 15 років, – каже директор Інституту Юдаїки Юлія Смілянська. – Все розпочалось ще у 2002 році, коли представники Фундації «Музей Анни Франк» приїхали в Україну і привезли виставку «Анна Франк. Уроки історії» на українській та російських мовах і розповіли історію про дівчинку, яка народилась у Німеччині, потім, коли в 1933 році до влади прийшов Гітлер, вона разом із батьками переїхала до Нідерландів. Батько сподівався заховати своїх доньок від тих жахіть, що розпочались у Німеччині. Але нацисти захопили Нідерланди, тож Анна два роки сиділа у сховищі і писала свій щоденник. У 15 років вона загинула.

Відео дня

Щоденник молодої єврейки зберігся. Його видали тиражем 1500 примірників у 1946 році. Згодом перевидали багато разів, переклавши всіма мовами світу.

Коли представники «Музею Анни Франк» привезли цю виставку до Києва, то висловили побажання, аби про цю дівчинку розповідали її однолітки в Україні. Тож виставку почали возити різними містами. Спочатку працювали з вчителями, потім з учнями. В результаті останні ставали екскурсоводами, розповідаючи про Анну Франк.

  • Ця виставка – про крайню точку падіння людства, – каже пані Смілянська. – Адже коли архітектори, лікарі і військові працюють над проектом фабрики смерті, – це жах. Вони продумували, як вбивати до 12 тисяч людей за день. При чому все це відбувалося в середині ХХ століття.

В Інституті Юдаїки підготували ще одну виставку – «Джерела толерантності», щоби показати тих людей, які у безодні зла зуміли зберегти людяність.

  • Перед нами постало ще одне питання: чому це відбувається з нами, скільки трагедій пам’ятає ця земля і що ми можемо робити з цим сьогодні, – розповідає Юлія Смілянська. – Так ми підготували виставку «Голодомор, Голокост, ГУЛаг – три трагедії української землі в ХХ столітті», яка спонукає до роздумів. Ця експозиція про тоталітарний режим і його діяльність. Вона про те, як працює пропаганда, як обирають лідера і що стається з людьми, якщо вони не думаючи сприймають все те, що їм кажуть. Це виставка про те, як нацисти вчилися вбивати саме на українській землі.

На одному з банерів є дві драбини. На одній – щаблі, що ведуть до знецінення людського життя, на іншій – навпаки. Знецінення починається тоді, коли забувають історію, замість якої підсовують міф, створюють образ ворога, забороняють свободу слова, нівелюють права людини. Тоді починають вбивати кращих, випадкових, усіх. Імена замінюють паперами, які спалюють. І так все по колу.

  • Драбина виходу з безодні розроблена значно гірше, – каже директор Інституту Юдаїки. – Останній щабель порожній. Тому ми кажемо дітям, що його зможуть заповнити лише вони. Поки ми не пережили і не переосмислили ці трагедії, катарсис не настане. В Європі на меморіальних плитах написані прізвища загиблих в Голокості, а в Україні досі ніхто навіть точної кількості знищених євреїв не може назвати. В нас не помилки у прізвищах, а в тисячах. Ми не знаємо скільки людей загинуло в Голокості, Голодоморі, ГУЛагу. Доки ми цього не знаємо, ці трагедії тут і з нами можна робити все, що завгодно.

Екскурсії на цих виставках проводитимуть школярі. Експозиції стоятимуть на різних майданчиках спочатку в Тернополі, а згодом у райцентрах області.

  • Ми не можемо навчити дітей, як жити далі, але ми можемо навчити їх думати, показавши їм тупикові шляхи і як знаходити з них виходи, – додає жінка.

Організували виставки Міністерство закордонних справ Нідерландів, Інститут Юдаїстики, управління освіти і науки ТОДА та Тернопільський обласний художній музей.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up