Пройти психологічну реабілітацію бійцям і їх сім’ям допоможуть в Центрі «Крок назустріч»

Пройти психологічну реабілітацію бійцям і їх сім’ям допоможуть в Центрі «Крок назустріч»
Центр психологічної допомоги „Крок назустріч” відкрився у Тернополі на вулиці Над Ставом, 6.
Бійціям АТО, які повертаються на демобілізацію, їхнім сім’ям, переселенцям, волонтерам безкоштовно допоможуть психологи у новоствореному Центрі психологічної допомоги «Крок назустріч», що знаходиться в Тернополі за адресою вул. Над Ставом, 6.

Заклад у Тернополі належить до всеукраїнської мережі центрів психологічної реабілітації «Крок назустріч», які вже діють в 15 містах України.

- У нашому проекті спеціально відібрані і навчені психологи допоможуть подолати важкий стан, травму, стрес, депресію, - розповідає психолог-консультант Світлана. – Ми допоможемо пройти реабілітацію бійцям, які брали участь  у військових подіях, також їхнім рідним. Ми співпрацюємо з Міністерством Оборони, наші фахівці відвідували семінари НАТО, інших міжнародних організацій щодо реабілітації постраждалих від воєнних дій.

Як розповідає психолог Любов, бійці відчувають велику потребу в спілкуванні. Їм потрібно проговорювати складні почуття, те, що бачили, і це потрібно робити фахово.

Відео дня

- Люди, які були на війні, можуть мати посттравматичний синдром, який ще називають синдромом АТО, - розповідає консультант-психолог Любов. – Від вигляду крові, загиблих товаришів, коли людина була в полоні, зазнала катувань чи знущань, приниження і постійного страху, ховалася від обстрілів, бомбардувань, і коли кожну хвилину могла померти і це тривало довго, психіка отримує таке навантаження, що подолати його не може. Не всі можуть справитися з ним самостійно. Допомогти самому бійцю, його дітям, дружині можуть наші психологи. Задача людини лише прийти і поговорити. Тож коли є відчуття, що щось тривожить, виникають конфлікти в сім’ї, боєць відчуває, що його не розуміють рідні, коли відчуває себе незадіяним, або навпаки має апатію до всього, нехай приходить до нас.

В центрі допоможуть не лише тим, хто був на передовій, а й тим, хто бачив війну, їх рідним.

- Часто достатньо поговорити з дружиною бійця, щоб вона знайшла правильні інтонації і слова, які підтримують, а не ранять, чи просто навчилася слухати чоловіка, який повернувся з АТО і цього може бути достатньо, - каже психолог Любов. - Особливо, якщо бійці не в змозі самостійно прийти на реабілітацію – чи знаходять в стані шоку, чи після важких поранень. Тоді допомога матері, дружини, сестри, товариша є дуже актуальною. Тож просимо звертатися до нас усіх людей, які контактують з бійцями, які повертаються з АТО, і бачать, що їм потрібна допомога. Ми навчимо, як правильно спілкуватися. Тому що порад є багато, але вони можуть зашкодити, якщо їх  неправильно застосовувати. Наприклад, є така порада, що бійцю вдома потрібні лише позитивні емоції. І рідні починають активно ходити в гості, включати голосну веселу музику, водити по гостях, на дискотеки. А коли боєць в стадії депресії цього не можна робити. Чи є така порада, що бійцю треба дати тривалий відпочинок, не завантажувати домашніми справами, не говорити, якщо щось стається в родині негативне – це також може викликати негативні реакції в бійця, коли до нього ставляться як до малої дитини і контролюють кожен його крок.

Психологи наголошують, що кожна ситуація бійця унікальна, його стан залежить від того, яким чоловік пішов на війну, чи був підготовлений, чи брав участь в активних бойових діях, чи був в полоні, яким повернувся з війни, чи був пораненим.

- Тому поговоривши з психологами, родичі можуть знайти правильні інтонації, розібратися у власній унікальній ситуації, і допомогти зберегти сім’ю, зберегти психічне здоров’я, не травмувати дітей, - пояснює Любов. - В нас є фахівець з дитячої психології, яка проходила відповідну спеціалізацію, і може займатися корекцією психоемоційного стану дітей.

Переселенці так само, як і бійці, потребують допомоги, зазначають психологи. Вони бачили смерть, втратили все що мали, були в шоковому стані. Їм дуже важко, бо опинилися в безвихідній ситуації, їм потрібно адаптовуватися в житті і не всі їх сприймають, тому психологічна допомога для них теж дуже важлива.

- До нас можуть звертатися і тернополяни, і мешканці з області, - зазначила психолог. - Вони можуть приїхати в Тернопіль на консультації. Якщо ж людині важко пересуватися, спілкуватися зможемо по скайпу.

В центрі, працюють три психологи – Світлана, Любов і Надія. Аби потрапити на консультацію, треба зателефонувати на телефон гарячої лінії у Києві +38-044-222-90-94 і людині призначать зустріч в зручний для неї час. Або прийти в центр за адресою м. Тернопіль, вул. Над Ставом, 6. Центр працює з 10 до 20 години. Cубота, неділя – вихідний.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію 10:26 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці буде безкоштовним 09:45 Тернопільська громада втратила Героїв Петра Воробця і Олега Єрмошина 09:00 Масований удар по Україні 8 травня — ворог випустив понад 50 ракет і більш як 20 «шахедів»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up