Правила виїзду дитини за кордон: коли потрібен дозвіл нотаріуса

Правила виїзду дитини за кордон: коли потрібен дозвіл нотаріуса

Плануєте відпочинок за кордоном - не зайвим буде пригадати нові правила тимчасового виїзду за кордон, які стосуються дітей, чиї батьки розлучені або проживають окремо.  

Той із батьків, з яким проживає дитина і який не перешкоджає іншому бачитися і спілкуватися з нею, може повезти її за кордон на термін до одного місяця без нотаріальної згоди другого з батьків, якщо метою поїздки є лікування, навчання, відпочинок, участь у дитячих змаганнях, конкурсах, олімпіадах, мистецьких, туристичних чи спортивних заходах.

Відповідно, на кордоні потрібно показати копію рішення суду або органу опіки та піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини. Разом з тим, іншому з батьків дитини, якщо відоме місце його перебування, слід рекомендованим листом повідомити про державу, мету та тривалість поїздки, нагадує Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області.

Зауважимо, за умисне порушення строків перебування за кордоном передбачений штраф (від 1700 до 3400 гривень), а також – втрата права виїзду з дитиною за межі України без згоди другого з батьків на один рік.

Відео дня

Виїхати з дитиною на термін в понад місяць без нотаріально посвідченої згоди можна, якщо інший з батьків має більше чотирьох місяців заборгованості зі сплати аліментів або більше трьох, якщо дитина страждає від тяжкої хвороби або має інвалідність (в такому випадку слід мати документ, який це підтверджує). На кордоні вам слід пред’явити довідку про наявність заборгованості. Отримати її можна, звернувшись до державної виконавчої служби Мін'юсту або до приватного виконавця.

У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода – необхідна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Терен

    Панове журналісти 20 хвилин! Нотаріус дозвіл не дає! Нотаріус його лише ЗАСВІДЧУЄ! В ще раз - коли беретесь писати про щось, хоч елементарно в тому розберіться. рівень вашої малограмотності інколи просто шокує!
  • Іра Кузьмічова

    Якщо батько дав згроду на виїзд дітей, то потрібно ще надсилати йому лист, і чи може він відкликати свою заяву. Хто компетентний, підкажіть будь ласка (((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up