“Зоринка” вдруге переспівала перемогу

“Зоринка” вдруге переспівала перемогу
За результатами угорського конкурсу тернопільський колектив назвали найперспективнішим хором Європи

Презентацію власної програми, з якою “Зоринка” перемогла на Міжнародному хоровому конкурсі імені Бела Бартока в Дебрецені (Угорщина), побачили 21 вересня і тернополяни.

Дитячий колектив отримав другу премію у конкурсі, де здебільшого змагались “дорослі” хори зі всього світу — окрім європейських колективів на конкурсі намагались здобути перемогу хори Канади, Філіпін, Аргентини...

  • Це один з найрпестижніших конкурсів світу, в якому змагались близько 10 тисяч учасників, – розповів директор хорової школи “Зоринка” Ізидор Доскоч. – Основною умовою є те, що колективи повинні виконувати лише твори кінця 20-го — початку 21 століть, тобто, твори сучасних композиторів. Причому співати треба різними мовами світу. Конкурс проходив у два тури, і програма на них не повинна дублюватися.

    Відео дня

    До речі, презентацію програми, яка відублась в Тернопільському драмтеатрі, орагнізатори намагались максимально наблизити до оригіналу виступу. Скажімо, врахували навіть те, що за неписаними законами конкурсу глядачі не мають права аплодувати між творами. З цим проханням звернулись і до тернопільської публіки. Однак наші глядачі не витримували — щоразу, як між виступами пауза тривала більше кількох хвилин, вражена дитячою майстерністю публіка здіймала овації. Ці звуки, на жаль, за тернопільською традицією, перегукувались з мелодіями мобілок, які щодесять хвилин дзенчали у залі, перекрикуючи “крещендо”.

– Наш колектив отримав друге місце — і з цим пов'язана цікава історія, – зізнався Ізидор Доскоч. – Нам не вистачило лише 1,3 бала через... професора Варшавської консерваторії. У нашій програмі був один твір польського композитора. Професор підійшов до нас і каже, мовляв, цей твір був написаний спеціально для жіночого хору, яким я керую. Він надто складний, і діти його “не потягнуть”. Ми його виконали блискуче. Я хотів би, щоб батьки подякували своїм дітям — діти із “Зоринки” змогли зробити те, що не під силу дорослим!

За результатами угорського конкурсу тернопільську “Зоринку” назвали найперспективнішим хором Європи. Їм аплодували та хвалили найвидатніші музичні діячі світу.

До речі, тернопільські діти співали в Угорщині не лише в рамках конкурсу. Вони дали два сольних концерти в одних з найкращих соборів країни, а також в лікарнях, на площах... А за премію, отриману в конкурсі, дітлахи об'їздили чимало європейських місць — побували в Празі, Будапешті, Кракові, Відні. І всюди, куди б не приїжджали, давали концерти духовної музики у місцевих соборах.

За 28 років існування “Зоринка” отримала чимало нагород. Додали кілька і під час презентації.

– Ми маємо, що дати цьому колективу, окрім заслужених оплесків, – заявив заступник міського голови з гуманітарних питань Олег Марушій, даруючи колективу професійний мікрофон. А народний артист України В'ячеслав Хім'як подарував незмінному керівникові дитячого хору Ізидору Доскочу, який наприкінці літа відзначив 50-річний ювілей педагогічної діяльності, статуетку богині перемоги “Ніку” - як символ теперішгніх і майбутніх перемог.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    Зоринка СУППЕР. Я був на концерті. Дякуємо що ви в нас є !!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Слава Василю Деревляному! Цей виступ це заслуга фракції БЮТ!

    Anonymous reply Anonymous

    До чого тут БЮТ??? хто про шо .........
  • Anonymous

    Щось авторка не про то пише. За яку таку премію діти їздили по закордонах? Пан Доскоч сказав привселюдно, що за премію щось придбають для "Зоринки".

    Anonymous reply Anonymous

    Він також сказав, що вони об'їздили (читай перелічене вище) і саме завдяки перемозі і премії змогли це зробити

    Anonymous reply Anonymous

    Угу... Завдяки тому, що гроші зібрали у батьків та спонсорів, а не завдяки перемозі.

    Anonymous reply Anonymous

    Хороший хор і слава його тягнеться далеко, але чого це варте все, ми не витримали довго там займатись, доця йшла з Зоринки, говорячи шо вони там дітей не люблять і не поважають, а тільки кричать!!! Розумію, головне результат, а не те якими шляхами його досягнули!!!

    Anonymous reply Anonymous

    На дітейц кричати не можна! От Василь Тимофійович Деревляний ніколи на дітей не кричить!

    Anonymous reply Anonymous

    Чудово, "Зоринка"-Молодці! Але,де етика поведінки? Хто так стае до фото?А хто так фотографуе?-закрив учасників своею "величчю"...Ой,не файно як!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Читай

    Anonymous reply Anonymous

    Це просто фото з концерту...а не постановочне...там лише третина Зоринки....Можливо авторка якраз і хотіла показати І.Доскоча на фоні хору....Не хвилюйтесь мамо, чи він вашу донечку затулив?:-)))

    Anonymous reply Anonymous

    Читайте позавчорашній номер "20 хвилин" - там дві фотографії, на одній з них - весь камерний хор. І розглядайте своїх діток на здоров"я
  • Anonymous

    Концерт був шикарний - нема слів. І ведучий був - що треба. А от заступник Заставного зі своїм китайським мікрофоном виглядав смішно. А від області нікого не було взагалі. Бабло на культури ділили мабуть.
  • Anonymous

    За результатами угорського конкурсу тернопільську “Зоринку” назвали найперспективнішим хором Європи. Хай би так вважала ще і наша влада і відповідно дбала про "Зоринку". Це наш скарб.

    Anonymous reply Anonymous

    на 1000% підтримую!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up