Зоя не розуміла, чому її прив’язали і що робить у лікарні. Як водійка скутера чудом вижила після ДТП

Зоя не розуміла, чому її прив’язали і що робить у лікарні. Як водійка скутера чудом вижила після ДТП
На фото зліва - травмована жінка після ДТП. Фото праворуч зроблене незадовго до аварії, яка змінила життя Зої та її родини
  • Після лікарні Зою забрала і доглядала мама. Жінка досі не може працювати і повноцінно жити, а чоловік, залишивши її і семирічного сина, поїхав на заробітки, щоб назбирати гроші на наступну операцію.
  • Винуватець ДТП взагалі спочатку не з’являвся до суду, доки його не «запросили» туди примусово. Чи попросив бодай пробачення?

Кома, трепанація черепа і чисельні операції. Пані Зоя, коли отямилась у реанімації, поняття не мала, що з нею трапилось. Дивно, але болю не було. Жінка не розуміла, чому її руки прив’язали, і що вона взагалі робить у лікарні. Лише сусідка, дивно поглядаючи, відповіла на запитання жінки: «Вас після ДТП сюди доправили. А зафіксували руки, бо ви нестерпно кричали і намагались бігти».

Кілька діб 38-річна мешканка Шумщини Зоя перебувала на межі життя і смерті. До лікарні її доправили із багатьма травмами, серед яких і відкрита черепно-мозкова. Отримала їх у аварії, яка трапилась у травні, рік тому.

Днями районний суд проголосив вирок її кривднику.   

Відео дня

Удар бусом і все, темінь

Нагадаємо, аварія трапилась 24 травня 2020 р. близько 9 ранку у Шумську. Обвинувачений Микола керував автомобілем марки Ford Tranzit. Намагався обігнати скутер, що рухався з ним в попутному напрямку, виїхав на смугу зустрічного руху, не встиг безпечно завершити маневр обгону і повернувся на праву смугу руху. А там їхала Зоя на мопеді Suzuki Lets II.

Внаслідок ДТП жінка отримала тілесні ушкодження у вигляді травми голови з переломом кісток склепіння і основи черепа та кісток лицевого черепа, внутрішньочерепними змінами і ушкодженнями м`яких тканин, що належать до тяжких тілесних ушкоджень за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння.

—   Я зовсім не пам’ятала, що після аварії, а те, що сталось за кілька хвилин до неї – досі перед очима, — каже потерпіла жінка. — Я їхала на мопеді і побачила, що бус за мною збирається обганяти, тому прийняла вправо, з’їхала на узбіччя і пропустила його. Але він виїхав на зустрічну і різко дав вправо, бо там було інше авто. Мене зі скутером буквально змело. І все, темінь…

Чому Миколу доправляли в суд примусово

Допитаний під час судового розгляду обвинувачений свою вину у вчиненні ДТП визнав повністю, щиро розкаявся. Пояснив, що почав здійснювати обгін. Перед Шумськом відволік погляд від дороги, оскільки спостерігав за рухом скутера, який маневрував по дорозі. Повернувши погляд на автомобільну дорогу, побачив транспортний засіб, який рухався йому на зустріч. І, щоб уникнути зіткнення, змушений був повернутися на свою смугу руху.

—   При даному маневрі відчув глухий удар об кузов автомобіля, після чого побачив скутер, який знаходився на узбіччі дороги, — розповідав Микола у суді. — Увімкнувши сигнал аварійної зупинки, зупинився та викликав швидку допомогу. Визнаю, що ДТП трапилась внаслідок неуважності та недотримання вимог ПДР.

Це у суді Микола зізнався, каявся і просив вибачення. Як розповів адвокат потерпілої Віктор Карчевський, кілька разів він взагалі не з’являвся на судові засідання. Аж поки суддя не виніс ухвалу про примусовий привід.

—   Аж вже після цього він у суд прийшов, зустрівся з потерпілою, пробував пояснити, що був на заробітках, — пригадує Віктор Карчевський. — А до цього призначав зустріч і сам на неї не з’являвся. Потім вже частково відшкодував їй шкоду, і вони примирились під час судового розгляду.

До лікарні, коли Зоя була на межі життя і смерті, Микола не навідувався. І навіть не цікавився її станом. Жінка каже, що вони проживають в сусідніх селах одного району, але раніше не знались.  

Попереду ще одна операція

—  Чи пробачила я його? Так, у суді. Чесно сказати, на словах пробачила, а в душі настільки страшна образа лишилась, — ледь стримуючись, каже Зоя. — У мене життя перевернулось з ніг на голову. Я і зараз на антидепресантах та інших ліках. Попереду ще одна операція – мають пластини вставляти. А щирого співчуття ані від нього, ані від його жінки я не побачила…

Аби заробити гроші на операцію, чоловік Зої, залишивши і її, не дуже здоровою, і їхню дитину, подався на заробітки. Брат травмованої жінки, ще коли вона одразу після ДТП була у комі, поїхав до Миколи. Мовляв, сестра тяжка, оперуватимуть. Чи зможеш допомогти? Той пообіцяв. Але на ділі – ані дзвінка, ані копійки.

—   Мені на лікування люди збирали гроші в селі, в школі, де навчається син, всі відгукнулись, а Микола ні, — пригадує пані Зоя. — Все, що було у нас вдома, родина допомагала – пішло на лікарні.

Малого довго не пускали до мами в лікарню. Оце було найгіршим. Після того, як виписали, Зою забрала до себе її мама і доглядала за травмованою донькою. Зараз життя потихеньку налагоджується, проте сказати, що воно колись зможе бути таким, як до ДТП, жінка не може. Їй вже оформили групу інвалідності. Колись вона працювала продавцем в дитячому магазині. Зараз вийшла на роботу, бо діватись нікуди. Треба якось жити і назбирати на операцію. Але працювати за повним графіком жінка й не мріє.

—   Ще одна операція призначена на 30 серпня, — каже Зоя і пригадує, як говорила Миколі про це. Казала, скільки коштує і питала, чи зможе допомогти. — До сьогодні, а це вже рік минув — нічого.

Яким був вирок суду?

48-річний Микола офіційно не працює. Неофіційно – підробляє водієм. Офіційно неодружений, але насправді дружина є, каже адвокат потерпілої. І припускає, можливо, цивільна.

У суді чоловік з обвинуваченням погодився і відмовився від дослідження обставин ДТП у судовому засіданні. І просив врахувати те, що ним було передано потерпілій грошові кошти на відшкодування заподіяної шкоди.

—   Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у виді трьох років позбавлення волі без позбавлення права керування транспортними засобами, — таким був вирок Шумського райсуду. — На підставі ст. 75 КК України  звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому один рік іспитового строку.

З Моторно-транспортного страхового бюро України стягнуть завдану моральну шкоду та витрати, пов’язані з лікуванням жінки. А також кошти, пов`язані із стійкою втратою працездатності.

Апеляція на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду через Шумський районний суд Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (200)
  • Ірина Негода

    Украв телефон,чи тачку в селі що гній возять 5- 7 років позбавлення волі,скалічив людину нічого,може далі калічити,капець не країна а слів немає що.
  • Марія Юращук

    +++++++
  • Тетяна Побережна

    ++++++++++1
  • Olga Krivohiza

    ++++++++++++++
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up