Не всі проекти "Громадського бюджету-2016” реалізували вчасно

Не всі проекти "Громадського бюджету-2016” реалізували вчасно

Аби втілити у життя свої проекти переможці "Громадського бюджету-2016" змушені і до чиновників з проханнями бігати і виконавців контролювати. Але громада таки виборола право на міські гроші й довела, що може дати з ними раду.

В Тернополі вже третій рік поспіль діє ініціатива, у рамках якої громада має можливість отримати кошти від міської ради на реалізацію своїх ідей. Йдеться про «Громадський бюджет», на який вперше прийом заявок розпочався ще 1 жовтня 2016 року. А вже в листопаді того ж року завершилося перше голосування, за яким визначили переможців, проекти яких міськрада зобов’залася реалізувати протягом 2017 року.

- Тернопіль завжди був найбільш активним містом у реалізації проекту "Громадський бюджет", - каже ініціатор впровадження громадського бюджету в Тернополі Назар Зелінка. - Зокрема, ще в 2016 році на конкурс подали 71 проекти, а проголосувало за них 5539 тернополян. Загалом вони віддали близько 14 365 голосів, адже можна було голосувати за декілька проектів. До реалізації в 2017 році відібрали 19 проектів на загальну суму  8 957 411, з яких: 8 великі  на  суму 7 943 440 грн або 88,7% від загальної суми та 11 малі  - на  суму 1 014 004 або 11,3%. 

Не всі проекти реалізовали вчасно

На сьогодні ще не всі проекти “Громадського бюджету-2016" втілені в життя. Зокрема проект Віталія Попківа “Облаштування спортивно-ігрового майданчика по вул. Кривоноса, 1” був довший час недофінансований.

Відео дня

А проект Олександра Козача “Будівництво парку для велосипедних змагань (МТБ-парк)” на етапі втілення. У міськраді кажуть, що за умови одержання усіх дозвільних документів та виділення в бюджеті міста на 2018 р. відповідних коштів, реалізація проекту Олесандра Козача буде можлива лише до кінця 2018 р. 

Крім того, проект Михайла Онишківа “Соціальний мультиспортивний зал” відхилили. В міській раді роз’яснюють, що під час підготовки робочого проекту виявили, що вартість робіт по цьому проекті перевищила виділену бюджетом суму. Рішенням сесії міської ради від 30.11.2017 р. № 7/п20/4 кошти повернули до бюджету, тому проект  Михайла Онишківа неможливо реалізувати.

Проект дався важко

Один із учасників проекту, якому довелося відстоювати можливість фінансування власної ініціативи, Віталій Попків розповідає, що почувши про “Громадський бюджет”, одразу ж подумав, що добре було б облаштувати дитячий майданчик. Так і виникла ідея проекту “Облаштування спортивно-ігрового майданчика по вул. Кривоноса, 1”. 

- Будинки нашого мікорайону побудовані більше півстоліття тому, а відтак і стан дитячих майданчиків уже давно бажав кращого. А спортивні тренажери -  взагалі відсутні, - розповідає тернополянин Віталій. – Щоб діти та молодь мали можливість вести активний спосіб життя, необхідно оновити майданчик.

Ініціативна група проекту складалась з трьох чоловік, продовжує пан Попків. Ініціатори проекту розпочали збирати підписи на підтримку ідеї, при цьому багато їхніх сусідів не вірили в його успішність. 

- Після цього ми шукали підрядників підраховували витрати на виготовлення та облаштування майданчикп, - наголошує співрозмовник. - Найоптимальнішим варіантом нам видалась співпраця із львівською фірмою  "Європарк". Адже вони виробляли якісні майданчики, які вже встановлювали на території міста. 

Після того, як знайшли підрядника та провели усю необхідну калькуляцію, почався етап голосування - в паперовому варіанті в ЦНАПі і електроннному - на сайті проекту. Чоловік каже, що багато хто із тих, хто їх підтримував не міг або ж не хотів віддати свій голос через необхідність ідентифікації через банки. Все тому, що люди боялися, аби їхні персональні дані не використати шахраї.

- Тим не менше, ми зібрали 162 голоси, причому до останньої секунди не було відомо, чи попадемо у  прохідну десятку, - каже він. - Те, що це лише початок усіх проблем реалізації проекту, ми на той час не знали, - розповідає Віталій Попків. 

Так, з травня до липня чоловік обривав телефони організаторів, які постійно казали чекати. Згодом розпочався довгий і клопіткий процес техніко-економічного обґрунтування та затвердження кошторису проекту, який тривав до середини вересня. Проте у вересні минулого року все-таки підписали договір на виділення коштів.

Інфляція “з'їла” частину проекту

- Аванс підряднику ми оплатили вкінці жовтня 2017 року, і лише тоді почалась реальна співпраця із "Європарком", - говорить пан Віталій. - Але наступив кінець року і усі бюджетні замовлення по усій Україні збіглись на останній місяць року, то нас поставили в чергу. - І лише завдяки розумінню керівництва "Європарку" та куратора проекту Ігора Степановича, 29 грудня майданчик змонтували.

Після закінчення бюджетного року залишилось оплатити 70% від вартості проекту. І лише завдяки депутатам міської ради, які 16 березня  проголосували за дофінансування, усі зобов’язання перед підрядником, будуть виконані, надіється співрозмовник.

- Особливо хочеться подякувати місцевим депутатам Андрію Шкулі та Назару Зелінці за підтримку та всебічну допомогу, - говорить Віталій Попків. - Ще хочу відмітити, що ми будемо завершувати проект і власними силами - організовувати мешканців до благоустрою. А саме плануємо покриття майданчика корою сосни, демонтаж старих конструкцій та вирубку самосіву.

Віталій Попків також зазначає, що інфляція з'їла частину проекту. Оскільки реалізація згідно плану вартувала б уже 156000 грн, а була затверджена сума 97000 грн, тому було прийнято рішення змінити конфігурацію майданчику.

- А тим, хто захоче прийняти участь у наступних Громадських бюджетах, бажаю терпіння та наснаги. Не опускати руки і вірити в успіх!, - радить тернополянин Віталій Попків.

Чиновникам потрібно повернутись до громади

Громадський бюджет, тобто частина коштів з казни, на які може претендувати громада подаючи проекти, задум дуже добрий, вважає депутат міської ради Юрій Штопко. Він дякує ініціатору впровадження громадського бюджету в Тернополі Назару Зелінці.

- Колезі-депутату Назару Зелінці велике спасибі за те, що привів таку ініціативу в Тернопіль, - додає Юрій Штопко. - Разом з тим, у місті з “Громадським бюджетом” є трохи проблем. Зокрема, виконавча влада настільки болісно сприйняла те, що громада може без них ініціювати та проконтролювати створення чогось в місті, що, буває, пхають палиці в колеса та не сприяють проектам. 

Саме тому минулого року чимало добрих задумів "похоронили".

- Сподіваюсь, в майбутньому міські чиновники зрозуміють, що громада та її потреби важливіші за їхнє бачення ситуації. А щодо конкретно проекту Віталія Попківа, то скоро мешканці "Дружби" матимуть гарне місце для дозвілля, - додає пан Штопко.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up