Новий рік закордоном. Як зекономити

Новий рік закордоном. Як зекономити

Аби поїхати за кордон на Новий рік, треба мати паспорт, страхівку гроші і бажання. У Європу чи Ізраїль краще летіти з Польщі, тому що звідти літають багато бюджетних авіаліній. Ще один економваріант подорожі за кордон – Couchsurfing. За допомогою цього сервісу ви не лише знайдете безкоштовне житло, а й знайдете нових друзів

Якщо хочете відсвяткувати Новий рік незвично, саме час спланувати подорож. Якщо це зробити заздалегідь, ви зможете суттєво зекономити. Із запровадженням біометричних паспортів подорож за кордон вже не є недосяжною мрією. Адже непотрібно тратити час та кошти на виготовлення шенгенвізи. До того ж, якщо користуватися послугами бюджетних авіаліній – лоукостів, мандрівка обійдеться набагато дешевше. Ми поспілкувалися з тернопільськими мандрівниками, які радять як правильно і недорого спланувати подорож на Новий рік.  

Плануйте заздалегідь

Тернополянин Олег Кошла вже побував у 41 країні. Свої подорожі планує самотужки, не переплачуючи зайвого за тури від агенцій.  

- Планувати мандрівку за кордон потрібно чим раніше, тим краще, - каже Олег. - І навіть якщо до новорічних свят залишилося не багато часу, то в такому випадку доцільно трішки зачекати і перед самим новим роком ще можуть бути знижки на поїздки чи перельоти.

Відео дня

Однозначно сказати важко чим краще подорожувати за кордон - автобусом чи літаком, продовжує мандрівник. Все залежить, від того куди ви збираєтесь подорожувати і скільки на це витратити грошей. До прикладу, в Єгипет, ви навряд чи поїдете на авто чи автобусі, зрозуміло що доцільно подорожувати літаком.
Країну у якій провести новорічні свята кожен обирає сам.

- Тут все теж індивідуально, - каже пан Кошла. - Комусь більше подобаються теплі краї, такі як Єгипет чи Тайланд, а комусь хочеться в гості до Санти в Лапландію, чи за романтикою в Париж або Венецію.

На свята ціни зростають

З України на сам Новий рік можна відносно недорого злітати в Стамбул, продовжує мандрівник. Так з Запоріжжя це вартуватиме 62 євро, а зі Львова 96 в дві сторони звичайно. (31 грудня - 3 січня Pegasus, - прим. ред.).

- Ви повинні бути готовими до того, що на святкові дати перельоти, готелі та розваги стають значно дорожчими, - продовжує співрозмовник. - Зараз ціна на Booking.com за двохмісну кімнату на сам Новий рік в Стамбулі стартує десь від 20 євро за ніч, що в принципі, все ще доступна ціна.

Якщо ж вас більше цікавить Європа, або теплий Ізраїль, то Олег Кошла радить летіти з Польщі, звідки літає багато лоукостів. З Польщі досить багато дешевих квитків в північні країни, на кшталт Норвегії, Данії, Швеції. Ціни на авіаперельоти стартують від 16 євро туди та назад. Проте варто пам’ятати, що не зважаючи на дешевизну квитків, такий відпочинок влетить в копійочку, зауважує співрозмовник.

До прикладу, ціни за двохмісний номер в Стокгольмі стартують від 56 євро за новорічну ніч.

- Основна перевага такого відпочинку, це однозначно, зустріч Нового року не вдома, - зауважує пан Кошла. - Побачити, як святкують інші люди ці свята, зануритись в в атмосферу іншої країни. Негативних моментів окрім завищених цін звичайно що немає. 

Аби спланувати подібну мандрівку на новорічні свята необхідно мати паспорт, страхівку, гроші та бажання, додає мандрівник.. 

- Я завжди подібну поїздку планую сам, - продовжує Олег Кошла. - Але хто має мало досвіду у подорожах, то може і скористатися послугами різних агенцій.

Можна знайти житло безкоштовно

Є ще один економваріант подорожі за кордон за допомогою онлайн-сервісу couchsurfing.com. Це сайт, де можна знайти друзів і поїхати до них в гості чи переночувати, або запросити когось до себе. 

- Couchsurfing - це не просто безкоштовне проживання, це найперше можливість глибоко зануритись у життя і культуру місцевих жителів, - розповідає мандрівниця, голова циклової комісії Туризму і туристичних дисциплін Технічного коледжу ТНТУ імені Івана Пулюя Галина Мацикур.

Організація новорічних свят цілком підпадає під загальні правила CouchSurfing, зауважує пані Мацикур, яка вже не раз користувалася цим ресурсом. Перед надсиланням запиту щодо розміщення необхідно ознайомитись із особистим профілем господаря, його інтересами, умовами проживання та відгуками, які він має від подорожуючих. 

- Якщо господар приймає запит і запрошує в нього зупинитись, краще додатково зав'язати з ним  особисту переписку, - радить Галина Мацикур. - З листування стає зрозуміло, чи знайдеться у вас достатньо спільного, щоб не просто провести вечір в гостях, а разом відзначити Новий рік. 

CouchSurfing бачить свою місію не в організації безкоштовного нічлігу, а саме в налагодженні безпосереднього спілкування між людьми різних націй і культур, додає співрозмовниця. Тож абсолютно нормально прозвучить ваша пропозиція святкувати разом. Якщо господар не проти - вам поталанило. 

В Європі кожен платить за себе

Ціна за нічліг в CouchSurfing не передбачена, але спільне святкування без витрат не обійдеться, зауважує мандрівниця, оскільки в Європі кожен платить за себе. Сума залежить від масштабів святкування. До прикладу, велике лате в Австрії в кафе чи на вулиці коштує 4 євро, стільки ж - шматочок випічки в кафе, або смачний святковий панетон чи штолен з супермаркету. 

- Господарі радо зустрічають пропозиції гостей зготувати для них щось із національних страв, розповідає Галина Мацикур. - Найдешевше обійдуться вареники. Кастрюля ж борщу - не менше 10 євро, якщо привезти з дому готову заправку.

На рахунок шансів бути запрошеним - хости у відомих туристичних центрах мають до 20 запитів на день, тож легше знайти місце десь на периферії, продовжує тернополянка. З іншого боку, вартість квитка в метро у Мюнхені 2.80 євро, тож вам поталанить, якщо розміститесь ближче до центру. Якщо ж таки доведеться жити на окраїні, в багатьох країнах можна зекономити, придбавши групові білети. 

- Країни потрібно обирати ті, де ще не бував, адже новорічна ніч - дрібниця в порівнянні з загальними враженнями від зустрічі із незвіданими краями! - вважає Галина Мацикур.

Як планувати поїздку через CouchSurfing

Для початку зареєструйтесь на сайті couchsurfing.com. І зверніть увагу заповнення профілю, переписка на сайті ведуться англійською мовою. 

- При плануванні подорожі потрібно надіслати запит із проханням погостювати день-два, розповідає Галина Мацикур. - Ваш лист має бути особливим. Щоб його написати, необхідно ретельно вивчити особисту сторінку хоста і обов'язково зацікавити його своєю особою. Лист на кшталт "візьми переночувати, бо нема грошей" не пройде. - Ваш особистий профіль також має бути заповнений ретельно. Безпека і порядність відносин забезпечуються правилами сервісу. А також наявністю кількістю відгуків. Чим більше позитивних відгуків ви маєте, тим надійніший ви каучсерфер. Сервіс на сайті є безкоштовним.

В профілі господарі вказують кількість людей, яких зможуть прийняти, стать та умови, які будуть надані для нічлігу, зауважує пані Галина. Найкраще, звичайно, мати свій рушник та постільну білизну чи спальний мішок та перевзуття. Господарі не будуть вас годувати скоріш за все, але ви можете користуватись кухнею, начинням та приправами. Хоча дехто пропонує брати з холодильника все, що хочеш і бути як вдома. Душ із миючими засобами, пральна машина, найчастіше теж у вашому розпорядженні.

- Коли домовляєтесь про житло з господерем, потрібно домовитись про години, упродовж яких ви плануєте у нього перебувати, - продовжує вона. - Бо одного разу нам прийшлось гуляти до 24.00 по місту, а ранком виселитись в 5.30, бо в господаря була робота. Дехто, навпаки, дає вам ключі від дому. 

Звичайно, людина запрошує вас до себе для спілкування, тож 1-3 години необхідно виділити на це, і постаратись знайти спільні теми. Платити за проживання не потрібно. Проте Галина Мацикур каже, що у знак вдячності часто дарувала господарям житла жменьку українських цукерок, національну символіку, варила борщ чи купувала фрукти. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up