Скільки доведеться заплатити, щоб встановити твердопаливний котел

Скільки доведеться заплатити, щоб встановити твердопаливний котел
  • З настанням холодів багато тернополян почали готуватися до опалювального сезону. Щоб заощадити, дехто встановлює твердопаливний котел, а хтось купує електричні обігрівачі.
  • Чи вигідно замінювати газовий котел та скільки доведеться витратити – дізнавався журналіст «RIA плюс».

В Україні вже розпочалось похолодання. У деяких комунальних закладах підключили опалення. Дехто з тернополян та жителів району встановлюють у своїх будинках індивідуальні засоби опалення – котли та колонки. Хтось шукає газовому обладнанню альтернативу, щоб заощадити кошти на дорогому газу.

Можна було купити газ на зиму

Тернополян, які не мають субсидію, мали змогу придбати газ на зиму за літньою ціною для власного користування. «Газовий запас», який надавав ДП «Газпостач» своїм користувачам, дозволяє придбати газ за літньою ціною – 5,995 грн (з ПДВ) за 1 кубічний метр. Об’єм замовленого та передплаченого природного газу не міг перевищувати 25 тис. кубічних метрів на один ЕІС-код споживача. Близько 280 тернополян змогли скористатися цією послугою.

Ті, хто не мають можливість встановити електричний або твердопаливний котел, можуть слідкувати за такими можливостями, які надають некомерційним користувачам газу.

Відео дня

Як обрати твердопаливний котел

Встановити в себе в будинку твердопаливний котел – хороший спосіб заощадити. Саме тому все більше людей встановлюють саме такі котли у приватних будинках. Тернополянин Павло Осадчий встановив такий котел два роки тому і лишився задоволений, хоча витратити на його купівлю та облаштування були чималі.

- Я живу у приватному будинку і опалювати його газом дуже дорого, – розповідає пан Павло. – Газ подорожчав. Я оформив субсидію, але все одно доводилося заощаджувати. Тому вирішив встановити твердопаливний котел.

Як розповідає пан Павло, котли коштують недешево. Є від офіційних виробників, а є і приватні підприємці, які виготовляють їх на замовлення. Існує три основних види – класичні, довгого горіння та піролізні котли.

- Я обрав піролізний котел, бо він коштує не так дорого і має великий ККД при горінні, – каже пан Павло. – Його особливість в тому, що всередині є дві камери. В одній горять дрова, вугілля чи будь-яке інше паливо. При горінні виділяються гази. У звичайних котлах вони просто вилітають в трубу і тепло виділяють лише за рахунок горіння твердого палива. У піролізних котлах ці гази згорають в інші камері.

Класичні котли – найбільш бюджетне рішення, а от котли довгого горіння працюють інакше. У камері горіння паливо згорає згори до низу. Також, вони мають спеціальні контролери, щоб регулювати швидкість горіння та температуру. Вони мають різний об’єм камер для завантаження палива.

Потужність котла обрати не складно. Потрібно знати опалювальну площу. Якщо площа будинку 120 квадратних метрів – потрібно обирати котел потужністю 12 кВт. Якщо площа будинку 200 квадратних метрів – потужність має бути відповідно 20 кВт. Потужність може бути трохи більшою, ніж потрібна, але меншу потужність обирати не варто.

Як встановити котел

Якщо ви вирішили встановити твердопаливний котел, краще облаштувати його додатково, а не заміняти газовий котел повністю – радить Павло Осадчий.

- В мене твердопаливний котел встановлений не в самому будинку, а в сусідньому приміщенні, бо так значно зручніше, – каже пан Павло. – Коли потрібно докидати дрова і треба відкривати дверці – дим може виходити в приміщення, тому не варто ставити його в житлові кімнати.

Якщо ви встановлюєте твердопаливний котел додатково і при цьому не чіпаєте газовий котел – ніяких дозволів у газовій службу отримувати не треба. До того ж, майже ніхто не замінює газовий котел на твердопаливний. Його встановлюють додатково, щоб при необхідності запускати той чи інший. Іноді вигідніше опалювати газом, коли не так холодно. В холодний період краще використовувати твердопаливний котел.

Скільки треба заплатити

Щоб підключити твердопаливний котел, потрібно витратити чимало коштів. Найбільше доведеться заплатити за сам котел. Як розповів пан Павло, піролізний котел потужністю 16 кВт, два роки тому коштував близько 15 000 гривень. З того часу ціни не надто змінились. Для будинку площею до 200 метрів квадратних можна купити котел до 20 000 гривень.

Послуги зварювальника, щоб підключити котел до системи, коштує близько 2500 гривень. Для облаштування димоходу треба ще близько 4000 гривень. Врахувати треба і інші затрати. Це близько 3000 гривень. Сюди входять труби для врізу, послуги майстрів, доставка та інше.

Тому, щоб встановити котел, потрібно заплатити в середньому 25 000 – 30 000 гривень.   

Чим опалювати

Твердопаливні котли встановлюють в першу чергу через дешевизну палива. Використовувати можна не тільки дрова. Дехто додає вугілля, спеціальні паливні брикети з пресованої дерев’яної тирси, лушпиння соняшника, торф, та будь-який інший матеріал.

Ціни на дрова залежать від виду деревини. Також, на ціну буде впливати і те, чи сухі дрова. Дехто продає вже колоті дрова. Куб таких буде на 500 – 1200 гривень дорожче. Ціни у різних продавців відрізняються. Можна купити куб від 800 до 1800 гривень.

Рубати дрова сокирою можна, але не кожен має бажання та сили цим займатися. Спеціальний дровокол коштуватиме близько 8000 – 10 000 гривень. Не кожен може дозволити собі спеціальне обладнання.

Лушпиння соняшника часто продають фермери. Ними також можна опалювати будинок. За тону зазвичай просять від 1000 до 1500 гривень. Можна розпалювати котел дровами і додавати тирсу, вугілля чи паливні брикети.

Як розповідає пан Павло, якщо опалювати дровами і додавати паливні брикети – можна заощаджувати 20 – 30% коштів на опалювальному сезоні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій

    Брехня - який зварщик? Підключають спеціалісти.група безпеки, трьо'хходові клапани, розширювальний бачок і т.д.винесе ще Так як за котел
  • Юрій

    Повністю не правдива стаття ,немае ніякого відношення до цін як на дрова так й матеріали що до встановлення твердопаливної котельні.Ганьба.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up