Як роздаватимуть гроші за зекономлені субсидії і чому тернополяни бояться створювати ОСББ

Як роздаватимуть гроші за зекономлені субсидії і чому тернополяни бояться створювати ОСББ

Під час прямого ефіру експерти розповіли про найбільші комунальні проблеми міста. Натомість фахівці із Сум екслюзивно для «RIA плюс» поділились наболілим та відповіли на питання читачів «20 хвилин».

Комуналка – одне із тих питань, яким живуть та дихають міста. Проблеми як у Тернополі, так і в інших регіонах, схожі.  

У рамках співпраці газет «RIA плюс» та «Сумщина» ексклюзивно на питання відвідувачів сайту «20 хвилин» під час прямого ефіру 16 червня відповідали спеціалісти із Сум (північно-східна частина України – прим. авт.) і Тернополя.

Проблеми фактично однакові по всій Україні, зауважили вони.

Відео дня

- І в Сумах, і в Тернополі є проблема з очисними спорудами. Для того, щоб її вирішити, потрібні значні капіталовкладення, - говорить голова Постійної комісії з питань ЖКГ сумської облради Микола Войтенко. – Ще одна з нагальних проблем – це втрата теплової енергії у тепломережах. На сьогодні вона сягає 28%. А втрати води у водомережах дорівнюють аж до 40%. І цей тягар падає на плечі простих споживачів. Ми йдемо у Європу, а отже, мусимо робити так, аби втрати у мережах були на рівні європейських – не більше 10-15%.

Що стосується створення ОСББ, то в Сумах робота в цьому напрямку просувається повільнішими темпами, ніж у Тернополі, зауважують тамтешні експерти.

- Держава не зацікавлена у тому, аби ОСББ створювали, інакше би були зовсім інші умови, - наголошує голова ГО "Спільний дім" Сергій Гапуніч. – Витрати на капітальний ремонт будинків ніхто не компенсує, тож створити об’єднання у старому житловому будинку фактично нереально, бо витрати на утримання цього фонду будуть колосальними. Крім того, при створенні ОСББ, служби вимагають вносити предоплату за кілька місяців. Це непосильний тягар.

Тарифна політика міст дещо відрізняється.

У Тернополі протягом останнього часу підняли вартість внесків на утримання багатоквартирних житлових будинків. За словами депутата Сергія Лупака, тариф з ліфтом (за один метр квадратний) без ПДВ становить 3,99 грн та 4,20 грн з ПДВ, без ліфта – 3,40 грн.

У Сумах же квартплата у будинку з ліфтом становить 2,60 грн без ПДВ та 3,25 грн з ПДВ за метр квадратний. В області тариф на утримання будинків сягає від 1 грн до 3,25 грн за метр квадратний.

До речі, місто Суми є одним з міст-лідерів за кількістю звернень жителів для надання житлової субсидії.

- Не може бути такого, щоб 70-75% міського населення отримували субсидії, це говорить про те, що треба піднімати рівень доходів громадян, - наголошує Микола Войтенко.

У країні діє єдиний тариф на газ для населення. Ще раніше Кабмін підвищив його з 3,6 грн за куб до 6,8 грн. З 1 березня 2017 року ввійшли в дію і нові тарифи на електричну енергію, якою користується населення. Ціна зросла на 26%. Жителі міст та сіл, враховуючи тих, хто має електричні плити платять за наступними тарифами: до 100 кВт•год. на місяць – 90 коп/кВт•год.; понад 100 кВт•год. на місяць – 1,68 грн/кВт•год.

З першого квітня зросла і вартість послуг КП «Тернопільводоканал» - на 14%. Таким чином водопостачання та водовідведення для мешканців багатоквартирних будинків Тернополя становить 13,07 грн, а для  тих, хто проживає у приватних домівках – 12,24 грн за один метр кубічний. У Сумах же – 14,30 грн та 13,48 грн за метр кубічний (За даними офіц. сайту КП «Міськводоканал» м.Суми).

 

Гостями програми були:

- директор ПП «Тернопількомсервіс» Юрій Вересюк;

- начальник відділу щодо прийняття житлових субсидій управління соцполітики Оксана Дендевич;

- заступник начальника Тернопільської ДПІ Володимир Гузенков;

- начальник відділу майнових податків і зборів з фізичних осіб Олег Іванчищин;

- керівник Громадської спілки «Рада голів ОСББ», депутат міськради Сергій Лупак;

- голова Постійної комісії з питань житлово-комунального та дорожнього господарства, будівництва, архітектури та надзвичайних ситуацій Сумської обласної ради Микола Войтенко;

- голова ГО "Спільний дім", голова комісії з питань ЖКГ громадської ради при виконкомі Сумської міської ради, громадський інспектор з житлово-комунальних послуг  Сергій Гапуніч.

 

Найцікавіші відгуки з сайту https://te.20minut.ua/10616573:

 

Анонім

За які «зайві» квадратні метри ми платимо і скільки?

Володимир Гузенков

Тернополяни сплачуватимуть нарахування за 2016 рік. Ставка визначена в розмірі 13,78 грн за кв.м. Об’єктами оподаткування є як житлова, так і нежитлова нерухомість. Якщо розмір квартири перевищує 60 кв.м, то за кожен наступний – 13,78 грн. Для будинків норма – 120 кв. м. Якщо у громадян є у власності і квартира, і будинок, їх загальна площа не повинна перевищувати 180 квадратів. «Зайві» метри оподатковуються.

 

Від редакції

Чи є ставка окремою прерогативою кожного регіону?

Володимир Гузенков

Розмір ставки не повинен бути більший, ніж 3% від мінімальної заробітної плати. Так, як у 2016 році зарплата становила 1378 грн, міська рада затвердила розмір ставки – 1% від заробітної плати, тобто 13,78 грн.

 

Наталія

Які надходження отримав міський бюджет завдяки податку на нерухомість?

Олег Іванчищин

Станом на 1 січня поточного року фізичні особи-платники податку на нерухоме майно сплатити в бюджет 5 млн 300 тис. грн. У цю суму входять надходження як від житлової, так і нежитлової нерухомості.

Володимир Гузенков

Минулоріч кількість платників цього виду податку становила 10 529 осіб, яким було нараховано податок на 11 475 об’єктів.

 

Від редакції

Розкажіть про терміни сплати податку на нерухомість та штрафні санкції їх порушення.

Володимир Гузенков

До 1 липня тернополяни отримають платіжки, і протягом 60 днів повинні бути сплатити вказану суму. У разі невчасної сплати податку встановлюється фінансова санкція: до 30 днів протермінування -  10% від визначеної суми, більше 30 днів – 20% від суми недоплати.

 

Іван Дмитрович

Чи маю я, як власник квартири, право відмовитись від послуг жеку, навіть якщо інші мешканці будинку ними користуються? що для цього потрібно?

Юрій Вересюк

Електроенергія, вода, газ – спожив – заплатив. Є ж інші види послуг з утримання будинків, від яких людина не може відмовитись. Для прикладу, прибирання у будинку відбувається за графіком, не може один раз зі ста не прибиратися в будинку. Далі – утримання електро-, тепло, водомереж повинно бути в належному стані. Усе це відбувається чи за присутності конкретної особи в будинку, чи її відсутності.

 

Анна

Я хочу зробити ОСББ у своєму будинку. З чого почати?

Сергій Лупак

Станом на 1 червня в Тернополізареєстровано 458 таких об’єднань. Це приблизно 30-35% з усіх багатоквартирних будинків. Є штучно створені ОСББ, якими керують приватні підприємства.

Щоб створити ОСББ, потрібна ініціативна група, не менше, ніж з трьох осіб – мешканців конкретного будинку. Вона отримує реєстр власності нерухомого майна. Потім – збори мешканців будинку, голосування. Щоб створити юридичну особу, потрібно, щоб «за» дане рішення було більше голосів, ніж 50% від загальної будинкової площі. Тобто раніше ми голосували квартирами, а тепер – площею. Так, трикімнатна квартира має більше голосів, ніж однокімнатна.

 

Олег

Із якими проблемами найбільше стикаються ОСББ?

Сергій Лупак

Деколи виникає проблема із забиранням технічної документації у приватних підприємств. Останні втрачають свої доходи, тому не дуже ласо віддають джерело свого доходу. Частину питань вирішують у суді.

 

Андрій Шкула

Чи можна в квартирі встановити твердопаливний котел, типу «буржуйка» з димовідведенням через вікно?

Юрій Вресюк

Це неможливо, адже є постанова Кабміну, яка чітко регламентує, що від’єднатись від центрального опалення можна лише в цілому будинку. І другий момент – це буде прямим порушення протипожежних норм. Тут потрібно встановлення окремого димового каналу, а це вже несуча конструкція, і зробити це фактично неможливо. Однак це можна вільно зробити у приватному будинку.

 

Оlga

Як нині здійснюють перерахунок субсидій у Тернополі?

Оксана Дендевич

На даний час в управління соцполітики за рахуванням субсидій звернулися 51 800 сімей, що становить більше 61% від всіх домогосподарств міста. Щодо проведення перерахунку, по закінченню опалювального періоду підприємства, які надають послуги, здійснюють перерахунки за невикористану субсидію. Тернополяни до 1 вересня можуть звернутися в управління соцполітики із заявою про повернення зекономлених коштів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up