Прем'єра фільму "Іній": щоб зрозуміти війну, знімальна група їздила на передову

Прем'єра фільму "Іній": щоб зрозуміти війну, знімальна група їздила на передову

Прем’єра військової драми «Іній» європейського режисера Шарунаса Бартаса відбулася у суботу, 3 березня у кінотеатрі Cinema City. До Тернополя також приїхали творці фільму, які поспілкувалися з журналістами та глядачами. 

Так, з тернополянами зустрілися продюсер компанії "Татофільм" Андрій Ящишин, координатор фільму, полковник ЗСУ Микола Цибулько та актор - підполковник ЗСУ Олексій Мазепа. 

"Іній" - воєнна драма про війну на Донбасі. Фільм зняли у копродукції Литви, Франції, України та Польщі. Головну роль у стрічці зіграла актриса світового рівня - Ванесса Параді. 

- Фільм унікальний за багатьма параметрами, - каже голова тернопільської кінокомісії Леонід Бицюра. - У його створенні брали участь 4 країни: Литва, Польща, Україна, Франція. Фільм більш живий, ніж художній, адже побудований на документальності. Він дуже непростий, залишає багато запитань, вражень та емоцій.

Відео дня

Творці кінострічки та актори запевнили, що режисеру вдалося показати у фільмі європейське бачення військового конфлікту в Україні. Режисер це робить не поверхнево. Адже вся команда заглиблювалася в безумство війни, їздила на передову, бачила страждання і страшну правду. Режисер залучив у стрічку не тільки акторів, а і реальних військових, які перебувають в зоні АТО. Творці кінострічки переконують, що справжні військові часом показували кращу гру за професійних акторів.

- Цей фільм не екшн, це не блокбастер, - каже підполковник Збройних сил України Олексій Мазепа. - Ми звикли, коли дивимося фільми про війну, що це танки, гармати, кров і смерть, цього тут майже не буде. Впродовж 5 днів ми перебували безпосередньо в зоні проведення антитерористичної операції. 2 доби – це була передова. Режисер показав справжнього українського військового, який здатен прийти на допомогу навіть незнайомій людині. Тобто це зовсім не той образ, який малює російська пропаганда у ЗМІ. Війна – це не романтика, а дуже жорстока річ, це кров, це бруд і сморід.

Микола Цибулько, який зіграв роль полковника, каже, що це дуже складна кінострічка. Мовляв, зараз кожна втрата вже сприймається просто, як статистика, але насправді - це велика драма для кожної родини.

- Мені дуже сподобався фільм, - каже тернополянка Анна Семенків. – «Іній» вразив своєю справжністю. Цікаво, як головний герой Рокас змінює свої романтичні уявлення про війну, як тільки приїжджає туди.  Дуже цінно для України сьогодні показати європейському світу жорстокі реалії війни. І режисеру це вдалося. 

Довідка

"Іній" - воєнна драма 2017 року про війну на Донбасі, поставлена литовським режисером Шарунасом Бартасом.
Молодому литовцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити — і зрозуміти — справжню окупацію і війну. Разом із гуманітарним конвоєм він прямує з Литви до України, де доля зводить його із двома військовими журналістами. Реальність виявляється набагато жорстокішою за романтичні уявлення молодого литовця, кидаючи його у вир війни. Тріо буде змушене подолати свої психологічні межі та збудувати міцні відносини. Вони не погоджуються ні з чим, окрім свого бажання бути там, де вони є, кожен з власних причин. На зруйнованій окупантами території Рокас знаходить своє справжнє кохання.

Зйомки фільму розпочалися у грудні 2016 року та відбувалися у Дніпрі. База знімальної групи знаходилася в Синельникові Дніпровської області. Багато сцен зняли в Києві і безпосередньо в районах, наближених до зони проведення АТО — в в Донецькій області. У стрічці використані документальні монологи реальних військових — учасників бойових дій.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Борис Машлянка

    цікаво, чи авторка змогла висидіти в залі хоча б до половини стрічки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up