У Борщеві буде фестиваль вишиванок і борщу (Програма свята)

У Борщеві буде фестиваль вишиванок і борщу (Програма свята)
У неділю, 6 вересня, Борщів запрошує на фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки». Традиційно цього дня відбудеться і фестиваль борщу „Борщ’їв – 2015”

Фольклорно-мистецький фестиваль „В Борщівському краї цвітуть вишиванки” пройде в Центрі Борщева 6 вересня, повідомляє Борщівська РДА. Започаткований він у 2007 році. В програмі свята – виставка вишиванок сіл району, народних строїв з фондів краєзнавчого музею, майстер-класи з приготування борщу, фольклорно-мистецьке дійство за участю самодіяльних колективів краю. В рамках етнофестивалю відбудеться благодійна акція по збору коштів для потреб воїнів АТО.

 

Програма фестивалю «В Борщівському краї цвітуть вишиванки»

Відео дня

12.00 год. Відкриття  етнографічної  виставки «Борщівська  народна  сорочка»  з фондів Борщівського краєзнавчого  музею.

13.00 год. Відкриття  виставки  вишиванок сіл  району, декоративно-прикладного та образотворчого  мистецтва  майстрів  Тернопільщини.

Виставка-розпродаж  робіт  учнів  загальноосвітніх навчальних  закладів  району «Болить  душа  за  Україну».

Виставка – розпродаж  робіт  районного  творчого об`єднання  художників  «Потік».

13.30 год.  Фестиваль  борщу «Борщ’їв – 2015»

- майстер-клас з приготування  борщу  для  воїнів за  участю  волонтерів та  воїнів АТО 

- частування  борщем, приготовленим  сільськими  господинями.

-  концертна  програма.

14.30 год. Урочиста  хода  учасників  фестивалю, покладання  квітів  до  пам’ятних  та  визначних місць м. Борщева.

15.00 год. Фольклорно-мистецьке  дійство  «Чорна  борщівська  сорочка – краю мого  оберіг» за  участю  обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів  району, області; Заслуженого  артиста  України Миколи  Янченка (м.Вінниця); Заслуженого діяча естрадного мистецтва України  Мар`яна  Пуляка (м.Охтирка); журналіста Світлани Яковенко (Австралія);  народного  аматорського  театру  пісні  «Лісапетний батальйон»; переможця  телевізійного  проекту  «Україна  має  талант»; «Тріода» - суперфіналіста Міжнародного  проекту  «Х-фактор»;  народного  аматорського  фольклорного  гурту «Курінець» палацу  культури  «Будівельник» (м.Краматорськ,  Донецька  обл.); народного  аматорського  фольклорного  колективу «Рушничок»  (м.Сватове, Луганська обл.); мистецьких  колективів  Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей.

В рамках фестивалю проходитиме благодійна акція по збору коштів для потреб воїнів АТО.

 

Довідка

Особливістю Борщівщини є сорочка, вишита чорними нитками, яка стала своєрідною візиткою краю. Найголовнішими її ознаками є біле домоткане, здебільшого конопляне полотно, простий крій і густий, тугий візерунок, вишиття грубою вовняною ниткою – «чорною бавною». Саме ті жінки, які вишивали такі сорочки у 20-30 роках минулого століття, були останнім поколінням пов’язаним дивною, але благородною обіцянкою носити траур за загиблими під час нападів татар коханими і вінчатися у сорочках, вишитих чорними нитками.

Мистецтвознавці стверджують, що на сьогодні залишились два найбільш популярні види вишивки: полтавська та борщівська, як феноменальне явище, в якому закарбовані фрагменти трипільської культури.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up