Конструктори LEGO, нові парти і комп'ютери матимуть першокласники уже цього навчального року в усіх школах області

Конструктори LEGO, нові парти і комп'ютери матимуть першокласники уже цього навчального року в усіх школах області

На реалізацію проекту "Нової української школи" в області спрямують майже 50 млн грн. 

Про це повідомив на прес-конференції голова ТОДА Степан Барна.

Фінансування Нової української школи в області буде здійснюватися відповідно до постанови Кабміну від 4 квітня 2018 року №237 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа». На здійснення цих заходів виділено 49,5 млн. грн. З них 34 млн. грн. – це кошти, котрі чітко підуть на новий освітній простір навчальних закладів Тернопільщини.

- Щоб не було спекуляцій, на що підуть гроші, - все буде чітко використовуватися в руслі політики Уряду і Міносвіти, - зазначив очільник області. – Ці кошти підуть на придбання дидактичних матеріалів для 1 класу, закупівлю сучасних меблів, комп'ютерного обладнання для початкових шкіл і на підготовку педагогів-тренерів.

Відео дня

«Розподіл буде здійснюватися наступним чином: 40% коштів – на закупівлю дидактичного матеріалу для 1 класу, 40% – на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ, 20% – на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ. Решта 15 млн. грн. – на перепідготовку тренерів-педагогів, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, які навчатимуть учнів перших класів у 2018/2019 і 2019/2020 навчальних роках», – повідомив голова ОДА.

У цьому році в області переобладнають 785 перших класів, які охоплять 12 256 дітей.

До слова пілотний проект держави впродовж року діяв у чотирьох школах нашої області: це Збаразька школа №1, Козівська школа №1, Підволочиська школа І-ІІІ ступенів та Чортківська школа №7. Також до цього проекту на регіональному рівні залучена Шумська школа №1. За тими ж принципами будуть реформувати усі початкові школи області.

- Недавно ми передавали для цих шкіл конструктори LEGO. Головна ідея – забезпечення радості пізнання в школі, стимулювання дітей до навчання. До кінця літа всі без винятку школи Тернопільської області отримають два типи наборів LEGO, - наголосив Степан Барна. – По шість кубиків на кожну дитину і один набір LEGO Play Box на клас. В кінці травня в область приїдуть дві фури з конструкторами. Тут їх розподілять між районами. Побачити, що таке перший клас нової української школи можна буде 1 вересня, зайшовши в будь-який перший клас будь-якої школи області. Запевняю, що вперше за багато років держава забезпечить усі перші класи повністю матеріалами, починаючи від парт, комп'ютерів, принтерів, дидактичного матеріалу.

- На клас виділено по 18 тисяч гривень, - пояснила начальник обласного управління науки Ольга Хома. - Для придбання меблів – по 1200 грн на дитину, придбання комп'ютерної техніки - 10 тисяч грн,  – тобто ноутбук можна закупити. І з обласного бюджету, з якого виділено 25 млн грн, ми закуповуємо кольоровий принтер-ксерокс-сканер, ламінатор, який необхідний вчителю в роботі, і персональний ноутбук або мультимедійний пристрій.

За словами чиновників, тих коштів, які йдуть на нову українську школу, є достатньо, щоб забезпечити перші класи усім необхідним. Адже крім коштів з державного бюджету, районні і територіальної громади повині надати співфінансування в розмірі 10%, а міста обласного значення – 30%.

Вчителів для нової школи уже готують. На державному рівні навчання пройшли чотири тренери, які на обласному рівні проводили навчання для 40 тренерів-педагогів, які навчають вчителів в районах – вчителів початкової ланки і вчителів іноземної мови для першокласників. Загалом навчання пройде більше тисячі педагогічних працівників, зазначила Ольга Хома.

- До речі, близько 100 вчителів в області відмовилися проходити онлайн навчання, а вирішили піти на пенсію, - зазначила керівник освітян області.

 

Коментарі

Степан Барна, голова ТОДА:

"Нехай кожного року бодай на один клас з батьків не збиратимуть кошти"

- Щодо збору коштів з батьків, ми можемо зараз бути дуже вимогливими, але якщо сказати написати звернення правоохоронним органам, хтось напише? Ні. Не хочуть "проблем". Сказати - давайте розробимо модель державно-приватного партнерства. Хтось під це підпишеться? Напевно що ні. Тому казати, от перші класи ні за що не платитимуть, а що робити з іншими класами? Нічого. Просто треба ставити питання і мати громадянську позицію. Держава виділяє гроші – це кошти бюджету – за два роки більше 150 млн грн  спрямували на освітні заклади Тернопільщини. І там ні з батьків не могли брати коштів, ні з вчителів. Вчителі могли долучатися працею – мити,прибирати. Але з батьків точно ніхто не збирав коштів. Давайте вийдемо на формат. Цього року - перші класи, наступного ще. Чотири роки відбуватиметься оновлення перших класів. За чотири роки в кожній школі буде чотири сучасних початкових класи. А ще за шість років ми вийдемо на формат повноцінної школи, яка буде переобладнана, сучасна. Досі тільки латали діри. Тепер буде системна робота.

 

Ольга ХОМА, начальник обласного управління освіти ТОДА:

"Значну частина концепції нової української школи взяли від моделі фінської школи"

- Наша школа багато взяла з моделі фінської школи, разом з тим Україна додала своє. Цікаві пропозиції від наших педагогів міністерство врахувало. Цікаво, що коли проводили опитування у пілотних школах, жодна дитина не відповіла, що не хоче йти до школи, тоді як в звичайних школах 40% дітей після закінчення першого класу говорять, що не хочуть йти до школи. Це кардинальна зміна від системного до ігрового навчання, коли діти навчаються в грі.

Головна відмінність нової школи - діти навчатимуться групами, буде ігрова форма навчання в зонах. Під час уроку діти сидять за партами, але в будь-який момент дитина може встати з-за парти і походити і за це не напишуть зауваження в щоденник. Початкова ланка – це повністю вільний простір. В кожної дитини робочий час є різний: одна може працювати 15 хвилин, інша – 30 хв, а інший треба після 5 хвилин роботи встати і пройтися до друга чи сісти в зоні відпочинку і трішки погралася, а потім знову сісти до роботи. В пілотних школах важко було це сприйняти, бо стандарт був сидіти за партою цілий урок. Зараз діти звикли до цієї системи, вони чемні, коли вчитель пояснює, і разом з тим вільно встають з місця,коли їм треба трошки відпочити. Рівень знань від ігрової форми не відрізняється від традиційної системи, навіть при тому русі діти здобули ті самі навички, як і ті, хто рівно сидів за партою і не міг порухатися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • ігор

    йде цього року мій шкет в школу, а щось мені страшновато від того як будуть на цьогорічних першачках екперементувати і налагоджувати навчанння...
  • ігор

    ------

    На клас виділено по 18 тисяч гривень, - пояснила начальник обласного управління науки Ольга Хома. - Для придбання меблів – по 1200 грн на дитину, придбання комп'ютерної техніки - 10 тисяч грн

    -----

    рахуємо: 18тис мінус 10тис лишається 8тис на клас на меблі, якщо по 1200 на дитину то виходить меблі отримають 5 дітей?
  • ігор

    Гиии, по 6 кубиків лего на дитину)))
  • Герасимчук Ростислав

    І за все це позбирають гроші з батьків через кончені батьківські комвтети.

    Діана Олійник reply Герасимчук Ростислав

    Барна ж каже, майте громадянську позицію і ставте питання - і все буде добре. Держава кошти дає - завдання небайдужих громадян контролювати їх використання
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up