Партнер рубрики Події

"Чи не будуть зустрічати за розміром гаманця?" Чому замість ДЮСШ у Тернополі тепер Футбольна академія

"Чи не будуть зустрічати за розміром гаманця?" Чому замість ДЮСШ у Тернополі тепер Футбольна академія
  • У Тернополі тепер функціонуватиме «Футбольна академія «Тернопіль» на базі Дитячою юнацької спортивної школи.
  • Батьки скаржаться: тепер доведеться переплачувати. Що кажуть ініціатори проєкту, читайте в матеріалі.

Серед батьків, діти яких відвідують секції по футболу, шириться інформація, що після зміни назви школи і за заняття доведеться платити кругленьку суму, хоча в ДЮСШ, запевняють, заняття були безкоштовні.

«Це наступ на права дітей»

Деякі батьки неабияк забили на сполох, коли дізнались, що секції з футболу, куди могли потрапити всі діти безкоштовно, лише маючи вміння, тепер можуть стати платними, і все вирішуватиме не талант та бажання дітей, а «товщина гаманця» батьків.

"Два роки моя дитина з величезним завзяттям відвідує секцію футболу. До слова, ДЮШС – це ще один із тих зникаючих оазисів, де тебе і твою дитину зустрічають не за глибиною твого гаманця, а просто так. Вважаю такі дії кричущим наступом на права дітей на безкоштовну позашкільну освіту, яку зацікавлені люди вирішили приватизувати і поставити на захист власних інтересів. Крім того, тернополян черговий раз поділять на касти за рівнем заможності", -  пише у соцмережах тернополянин Володимир.

Відео дня

Це неабияк обурило інших батьків та звичайних небайдужих тернополян.

Що таке нова "Академія футболу"?

Нова академія футболу – це, по-суті, та ж сама Дитяча юнацька спортивна школа, однак з іншою назвою та деякими змінами. «Академія футболу» не переходить у приватну власність. Це і надалі комунальна установа. Принаймні, так обіцяють ініціатори створення академії.

- Я хочу акцентувати, що «Академія футболу» - це комунальна установа, тобто вона не має жодного відношення до приватної власті, - каже голова Тернопільської міської федерації футболу Михайло Ібрагімов. - Діти, які займалися в ДЮСШ, продовжать це робити. Ми хочемо, щоб попередні методологічні підходи змінились і стали кращими. Є напрацювання по залученню міжнародних експертів. Ми хочемо також запросити тренерів, які зможуть внести щось нове в футбол міста.

Окрім футболу, у ДЮСШ діти відвідують і інші спортивні секції. Їх ніхто не скасовує.

- У нас є можливість виокремити футбол, як вид спорту та створити ще одну ДЮСШ, - каже начальник управління розвитку спорту та фізичної культури міськради Микола Круть. - Якщо в нас у січні було шість позашкільних закладів, то тепер їх сім. Враховуючи те, що ми нещодавно закінчили ремонт спортивного залу на вулиці Братів Бойчуків, він стане «домівкою» для ігрових видів спорту (крім футболу) таких як баскетбол, гандбол та волейбол. Футбольні поля та вся інфраструктура переходить до нової «Футбольної академії».

Як розвивається дитячий футбол у місті?

Хоча спортивні секції відновили роботу, тернопільські дитячі команди не завжди можуть показати найкращі результати у всеукраїнських турнірах.

- Протягом останніх п’яти років до створення федерації у 2018-му році питанням розвитку футболу в місті на рівні громадської організації практично не займалися, - розповідає Михайло Ібрагімов. - Заходів та турнірів на рівні міста також не було. Футбольна активна громада самоорганізовується і проводить турніри, як ветеранського футболу, так і любителів. Сам футбол в місті почав розвиватися.Наша федерація проаналізувала стан речей. В пріоритеті – розвиток дитячого футболу. Ми бачимо, що наші команди, на жаль, - у кінці турнірних таблиць. Рівень підготовки низький.  

Погану підготовку пояснюють недостатньою матеріальною базою для тренувань – відсутністю штучних полів для футболу, тощо.

- Враховуючи кліматичні умови, значний період тренувань припадає саме на той час, коли для цього немає сприятливих умов, - каже Михайло Ібрагімов. - Тому ми поставили задачу – покращити матеріальну базу ДЮСШ. У нас виникла ідея реорганізувати ДЮСШ, щоб дати можливість розвиватися іншим видам спорту та розвинути футбол, як це є в інших містах України.

Протягом двох останніх років у місті вдалось провести капітальний ремонт футбольного поля в ДЮСШ, із влаштуванням трибу. Також облаштували нове футбольне поле та відновили старі тренувальні поля.

- Ми розуміємо що цього ще не достатньо, - пояснює головна Тернопільської міської федерації футболу. - Для того, щоб ми були конкурентними, повинні мати повноцінне штучне футбольне поле в місті. У 2020-му році мали намір і вже були напрацювання про співфінансуванню на облаштування нового поля як з державного, так і з міського бюджету. Однак через ситуацію з коронавірусом це питання доведеться відкласти.

Яких змін чекати?

Чи не найбільше питань після змін виникає саме до того, як будуть займатися діти у спортивних школах. Платно чи безкоштовно? В управлінні розвитку спорту запевняють, для батьків та дітей наразі змінилась лише назва. Платити нікому за навчання не доведеться.

- Усі заняття в спортивних групах безкоштовні, - каже Микола круть. - Наказом переведено всіх дітей, які навчались у відділенні футболу. Вони вже можуть розпочинати тренування. Також всі тренери, які хотіли перейти до нової школи, це зробили. Вони написали заяви на звільнення в одному закладі, і їх взяли на роботу до іншого. Для батьків та учнів змінюється лише назва комунального закладу. Місце тренування також не змінюється.

Займатимуться діти на тих самих футбольних полях. Щоправда, наразі не виключають можливість змінювати місця тренувань для тієї чи іншої групи, якщо буде необхідність для цього. До прикладу – діти зможуть займатися там, де їм ближче. Обіцяють у міській раді.

- Ми виходимо на тренувальний процес після карантину, - каже директор ДЮСШ «Футбольна академія «Тернопіль» Святослав Гарин. - Деякі групи ще не повертаються до тренувань. Відновили заняття для тих, хто готується до чемпіонату України. Це старші вікові групи. Ми почали проводити батьківські збори, щоб роз’яснити ситуацію.

Усі тренери, які працюватимуть з дітьми, пройшли тестування на коронавірус. Дітям, щоб повернутись до тренувань, тести проходити не потрібно, однак треба мати довідку від лікаря, що дитина не контактувала з хворими.

Над розкладом тренувань ще працюють. Також у новій академії хочуть запровадити європейську практику, коли тренер займається з дітьми протягом 1 – 2 років, і діти, підростаючи, переходять до нового тренера. Раніше одна і та ж особа займалася зі своєю групою від малого до дорослого віку.

Оскільки карантин ще не закінчився, тренування проходитиме групами по 10 людей – 1 тренер та 9 дітей. Групи займатимуться по черзі на окремих майданчиках. Старші групи повернулися до тренувань уже з 9 червня. А от молодші групи можуть вийти на тренування після закінчення карантину, а то й на початку вересня. Це стане відомо після обговорень з батьками та епідеміологічною ситуацією в місті та області.  

Як пояснює Михайло Ібрагімов, перше завдання - змінити підхід та методику до тренувань, а не лише назву закладу.

- Наша задача - щоб академія могла знайти шлях для дітей, а вони бачили перспективу як в спорті, так і в особистості, - каже Святослав Гарин. - Якість і цінність структури – у нових методиках та новому баченні тренувань. Це вплине на якість підготовки команд.

Набір до нових груп розпочнеться у вересні. Найменші діти, які можуть займатися в спортивній школі, - від 6 років. Як і раніше, потрапити до спортивної школи можуть всі охочі після складання нормативів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up