- Ми уже років шість поспіль реалізовуємо програму "На порозі самостійного життя", основною метою якої є максимально надати випускникам життєвих навичок, - каже волонтерка фонду Ірина Вакалюк. - Реалізовуємо ми цю програму в Тернополі, де кваліфіковані тренери навчають всього необхідного для життя випускників 9-11 класів.
Навчання за цією програмою проходить з лютого до травня-червня. Учасники мають можливість ще раз переосмислити ту професію, яку вони обрали для життя, навчитись готувати, розподіляти та витрачати свої гроші, проводити дозвілля правильно.
Також випускникам проводять лекції про стосунки, культуру сім'ї та батьківства. Окрім тренерів, дітям допомагають випускники, які уже реалізувались. Ще дітям проводять різні майстер-класи.
Самостійно готувати випускників інтернатів навчає тренер з кулінарії, координатор проекту "Мобільна робота з молоддю" від благодійного фонду "Карітас" Наталія Коцюба.
- Ми вчимо дітей готувати сніданки та вечері. Готувати обід у них вже немає часу, бо вони навчаються, - каже пані Наталія. - Обідають вони вже в закладах. В основу курсу входить те, що вони мають право вибору, вони самі обирають, що вони хочуть на сніданок. Тоді ми вже спільно дивимось, чи нам це вдасться по часу, коштах та можливостях.
На сніданки та вечері у кожній групі учнів є конверт з грішми, з яким вони йдуть у супермаркет та закупляють продукти. Дітей вчать, як вибирати якісні та свіжі продукти.
Учасники тренінгів готують їжу для усієї групи, в яку зазвичай входить 15 дітей.
Вихованка Бережанської школи-інтернату Анастасія Струтинська - учасниця програми тренінгів. Дівчина розповідає, що на сніданок любить легкі та ситні страви: яєчню, салати. На вечерю дівчина готує макарони, картоплю, салати.
Василь Деркач теж вихованець Бережанської школи-інтернату і теж учасник програми тренінгів. Хлопець розповідає, що вперше пішов зі школи після 9-ого класу. Думав, що уже готовий до самостійного життя.
- Думав, що все в мене вийде. Вийшов зі школи і в мене виникли проблеми, - продовжує Василь. - Мені дали гроші після випуску, але я не знав, як правильно їх розподілити. І друга проблема була - я не вмів готувати. Я півроку побув студентом і подзвонив до директора школи-інтернату та запитав, чи можна мені повернутись назад, бо я ще не готовий до самостійного життя.
Повернувшись до школи, Василь почав відвідувати тренінги програми. Зараз хлопець уже опановує основи бізнесу та добре готує. Василя навіть зробили керівником однієї групи. Він впевнений, що з другої спроби у нього все вийде.
- Для мене спершу було дивно, як так, що я не можу правильно розподіляти гроші, - каже хлопець. - А коли тренери почали навчати, то я зрозумів, як розпоряджатись грішми. Коли я був студентом, то ми з другом вирішили, що нам потрібні планшети. Купили по планшету, а потім зуби на полицю і немає що їсти. А щодо кухні, то в мене почали проявлятись лідерські якості.
Найбільше Василь любить готувати м'ясо та рибу. Каже, що спосіб приготування м'яса неважливий, бо чи смажене, чи печене воно завжди смачне.- Мені ця програма дуже допомогла. І не тільки мені, - додає Василь. - Тому хочеться звернутись до керівників інших шкіл-інтернатів, щоб такі програми запроваджували і там. Адже це дуже пригодиться потім, у дорослому самостійному житті.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер