Партнер рубрики Події

"Купили по планшету, а потім зуби на полицю": випускників інтернатів вчать витрачати гроші та готувати

"Купили по планшету, а потім зуби на полицю": випускників інтернатів вчать витрачати гроші та готувати
  • "На порозі самостійного життя": проект, у рамках якого випускників інтернатів готують до реального життя. 
  • Програму для навчання в рамках проекту складають, спираючись на реальний досвід випускників інтернатів, які уже стикались з певними життєвими проблемами. 

- Ми уже років шість поспіль реалізовуємо програму "На порозі самостійного життя", основною метою якої є максимально надати випускникам життєвих навичок, - каже волонтерка фонду Ірина Вакалюк. - Реалізовуємо ми цю програму в Тернополі, де кваліфіковані тренери навчають всього необхідного для життя випускників 9-11 класів.

Навчання за цією програмою проходить з лютого до травня-червня. Учасники мають можливість ще раз переосмислити ту професію, яку вони обрали для життя, навчитись готувати, розподіляти та витрачати свої гроші, проводити дозвілля правильно.

Відео дня

Також випускникам проводять лекції про стосунки, культуру сім'ї та батьківства. Окрім тренерів, дітям допомагають випускники, які уже реалізувались. Ще дітям проводять різні майстер-класи.

Готують сніданки та вечері

Самостійно готувати випускників інтернатів навчає тренер з кулінарії, координатор проекту "Мобільна робота з молоддю" від благодійного фонду "Карітас"  Наталія Коцюба. 

- Ми вчимо дітей готувати сніданки та вечері. Готувати обід у них вже немає часу, бо вони навчаються, - каже пані Наталія. - Обідають вони вже в закладах. В основу курсу входить те, що вони мають право вибору, вони самі обирають, що вони хочуть на сніданок. Тоді ми вже спільно дивимось, чи нам це вдасться по часу, коштах та можливостях. 

На сніданки та вечері у кожній групі учнів є конверт з грішми, з яким вони йдуть у супермаркет та закупляють продукти. Дітей вчать, як вибирати якісні та свіжі продукти. 

Попросився назад у інтернат

Учасники тренінгів готують їжу для усієї групи, в яку зазвичай входить 15 дітей. 

Вихованка Бережанської школи-інтернату Анастасія Струтинська - учасниця програми тренінгів. Дівчина розповідає, що на сніданок любить легкі та ситні страви: яєчню, салати. На вечерю дівчина готує макарони, картоплю, салати. 

Василь Деркач теж вихованець Бережанської школи-інтернату і теж учасник програми тренінгів. Хлопець розповідає, що вперше пішов зі школи після 9-ого класу. Думав, що уже готовий до самостійного життя.

- Думав, що все в мене вийде. Вийшов зі школи і в мене виникли проблеми, - продовжує Василь. - Мені дали гроші після випуску, але я не знав, як правильно їх розподілити. І друга проблема була - я не вмів готувати. Я півроку побув студентом і подзвонив до директора школи-інтернату та запитав, чи можна мені повернутись назад, бо я ще не готовий до самостійного життя.

Любить готувати м'ясо

Повернувшись до школи, Василь почав відвідувати тренінги програми. Зараз хлопець уже опановує основи бізнесу та добре готує. Василя навіть зробили керівником однієї групи. Він впевнений, що з другої спроби у нього все вийде.

- Для мене спершу було дивно, як так, що я не можу правильно розподіляти гроші, - каже хлопець. - А коли тренери почали навчати, то я зрозумів, як розпоряджатись грішми. Коли я був студентом, то ми з другом вирішили, що нам потрібні планшети. Купили по планшету, а потім зуби на полицю і немає що їсти. А щодо кухні, то в мене почали проявлятись лідерські якості. 

Найбільше Василь любить готувати м'ясо та рибу. Каже, що спосіб приготування м'яса неважливий, бо чи смажене, чи печене воно завжди смачне.

- Мені ця програма дуже допомогла. І не тільки мені, - додає Василь. - Тому хочеться звернутись до керівників інших шкіл-інтернатів, щоб такі програми запроваджували і там. Адже це дуже пригодиться потім, у дорослому самостійному житті.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up