Партнер рубрики Події

Чи знають, що робити під час пожежі мешканці тернопільської 16-поверхівки

Чи знають, що робити під час пожежі мешканці тернопільської 16-поверхівки
  • Наша журналістка перевірила, чи обладнана системою пожежної сигналізації одна з тернопільських 16-поверхівок на бульв. Д. Вишневецького, 4, яку збудували у 1985-ому році. Та чи знають люди, що потрібно робити під час пожежі. 
  • У 16-поверхівці на "Алясці" є система пожежної сигналізації та димовидалення, але чи працює вона - невідомо. Та й мешканці будинку не зовсім знають правил евакуації. Їх до речі, на жодному поверсі будинку немає 

Виявляється, жителі багатоквартирних житлових будинків мають турбуватися про пожежну безпеку своїх помешкань, індивідуальних підвалів і приміщень загального користування, знати правила пожежної безпеки, розуміти, як діяти при виникненні пожежі та при необхідності евакуації, вміти використовувати засоби пожежогасіння. Про це йдеться в інструкції з пожежної безпеки. Та чи знають люди ці правила?

Ми вирішили перевірити, яка ситуація із пожежною безпекою в одному із найвищих будинків у Тернополі – 16-поверхівці на "Алясці". Адже у разі пожежі, врятуватися із верхніх поверхів непросто.  Чи знають мешканці, що робити, якщо надзвичайна ситуація трапилася б на висоті 16-го поверху? 

Правил евакуації не знає

У будинку лише один під’їзд, вхідні двері з домофоном і відімкнути їх можна за допомогою магнітного ключа. Вранці з будинку якраз виходили люди. Запитуємо, чи знають вони, що робити при пожежі. Жінка років сорока відповіла, що дзвонитиме рятувальникам, а чоловік, якому на вигляд років 30, сказав, що досконало правил евакуації не знає. Але при потребі не розгубиться. І додав, що робити спеціальні перевірки потрібно не лише після таких трагедій, як у Кемерові, а регулярно. Бо все ніби-то працює, а коли щось трапляється, то гинуть люди. 

Зайшовши у будинок, бачимо відділений блок із квартирами, в якому є ліфт. Сходова клітка - окремо. Вахтера тут немає. При вході у блок з квартирами висить “Пам’ятка-інструкція мешканцям будинку підвищеної поверхності”. У ній йдеться про те, що будинок обладнаний системою пожежної сигналізації та димовидалення. При спрацюванні пожежних сповіщувачів, які встановлені у квартирах мешканців, або червоних кнопок, які встановлені у коридорах, вмикаються електровентиляторні системи димовидалення коридорів та підпори повітря в ліфтових шахтах.

Одночасно мала б спрацювати сирена, яка встановлена на фасаді будинку та на пульті пожежного спостереження диспетчерів служби ДСНС. Отримавши сигнал, до будинку вирушають пожежно-рятувальні підрозділи. У цій інструкції також розписали, що мають робити мешканці, щоби протипожежні системи залишались справними: вмикати ручні пожежні сповіщувачі тільки при пожежі і не допускати псування автоматичних пожежних сповіщувачів та їх електроживлення у квартирах. 

Плану евакуації немає

Біля інструкції і справді є червона кнопка, а під стелею та над дверима ліфтів прикріплена пожежна сигналізація. Таку систему журналістка побачила на кожному поверсі будинку, але тільки у квартирних блоках.

На сходовій клітці пожежної сигналізації не видно, та й лампочок теж небагато. Ввечері, напевно, потрібно вмикати ліхтарик на телефоні. Але сходова клітка чиста. Також в коридорах квартирних блоків є прикріплені до стіни червоні дерев’яні ящики з надписом “Пожежна безпека тел. "101”. Всередині кожного є пожежний кран.

На деяких поверхах у цих ящиках зберігають цигарки, на деяких - місце для куріння обладнали поруч. 

А от плану евакуації журналістка не знайшла на жодному поверсі. Піднявшись нагору, бачимо, що вихід на дах закритий на колодку. Спускаючись донизу, на 14-му поверсі зустрічаємо мешканця будинку. Чоловік курить біля вікна на сходовій клітці. На запитання, чи знає, що потрібно робити при пожежі, відповідає, що треба бігти по сходах донизу і в жодному разі не заходити у ліфт. 

- Колись отут писало “Аварійний вихід”, - каже чоловік років 35, показуючи на вікно на своєму поверсі. – Тож аварійного виходу в будинку немає, оскільки в нас лише один під’їзд. Чергового у будинку немає, у нас - ЖЕК. Є пожежна сигналізація, але чи працює не знаємо. Я тут живу багато років, у нас не було пожеж, та й перевіряти не хочеться.

Перевіряли у 2012-ому

Як повідомили у прес-службі управління ДСНС в Тернопільські області, 16-поверхівку на бульв. Д. Вишневецького, 4 відносять до об’єктів із середнім ступенем ризику. Планову перевірку на дотримання техногенної та пожежної безпеки в таких будівлях проводять не частіше, ніж раз на чотири роки. Протягом 2012-2017 років пожеж та надзвичайних ситуацій у цьому будинку не зареєстрували.

- Востаннє будинок перевіряли у 2012-ому році, - повідомляють в управлінні. - За результатами перевірки, керівник обслуговуючої організації ПП “Вікторія-М” отримав акт та припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки. Та склали протокол про адміністративне правопорушення. 

Мараторій на перевірки

У 16-поверхівці, як пояснюють в управлінні ДСНС, мають бути засоби протипожежного захисту. Зокрема, система автоматичної пожежної сигналізації у передпокоях квартир, система оповіщення про пожежу та управління евакуюванням людей, система протидимного захисту, внутрішній протипожежний водопровід. 

- Також, інформуємо, що відповідно до Закону України від 3 листопада 2016-ого року “Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” до 31 грудня 2018-ого року встановлений мараторій на проводення планових перевірок, - додають в управлінні. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • marijka

    Ви думаєте план евакуації справді потрібний, чи зможе хтось в критичній ситуації з ним розібратись?  Чи може краще, щоб всюди були вказівники, які допоможуть знайти вихід?
  • Анонім

    Ось куда дивиться пожежна інспекція . Пожежний кран без ручки ,а пожежний рукав обірваний це просто п....ц. Ще хто його знає може в підвалі кран перекритий на цей пожежний кран  .Про евакуаційне освітлення я вже мовчу ,якщо звичайні лампочки навіть відсутні то евакуаційне освітлення тим більше. Журналісти направтете ці фото в пожежну інспекцію ,щоб там дали доброго прочухана тому ЖЕКу за такий стан протипожежного обладнання.
  • Анонім

    Ось куда дивиться пожежна інспекція . Пожежний кран без ручки ,а пожежний рукав обірваний це просто п....ц. Ще хто його знає може в підвалі кран перекритий на цей пожежний кран  .Про евакуаційне освітлення я вже мовчу ,якщо звичайні лампочки навіть відсутні то евакуаційне освітлення тим більше. Журналісти дайте ці фото в пожежну інспекцію ,щоб там дали доброго прочухана тому ЖЕКу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up