Партнер рубрики Події

Під час рейдів палії клянуть і лають інспекторів. І часто утікають полями

Під час рейдів палії клянуть і лають інспекторів. І часто утікають полями
  • П’ятеро людей кидались на перевіряючих з вилами, матюкались, погрожували.
  • Ми не можемо потрапити в кожне село. Проте на місцях є керівники місцевих органів самоврядування. Саме вони мають виявляти паліїв та попереджати порушення.

 

Вже з тиждень Тернопіль та передмістя у диму та смороді. Дихати нічим, люди наглухо зачиняють вікна. Екологи спільно з муніципалами розпочали рейди, а сільські голови ближніх з Тернополем сіл обклеюють населені пункти оголошеннями про заборону палити листя і траву. Проте паліїв не лякають ані людський осуд та отруєне димом життя, ані півторатисячні штрафи. У соцмережах тема спалювання трави стала чи не найпопулярнішою, причому люди діляться досвідом, як провчити паліїв.

Едуард ФЕРЕНЦ, начальник Державної екологічної інспекції в Тернопільській області:

 Зараз наступила ця пора, коли в населених пунктах і на дачних ділянках збирають урожай, після якого залишаються бадилля, трава. Її спокон віків спалювали, не усвідомлюючи всіх проблем і наслідків. Разом з муніципальної поліцією ми розпочали рейди, які триватимуть ще два-три тижні. 5 вересня працювали у Монастириській та Великій Березовиці. Зафіксовано 16 випадків спалювання. В 11 випадках склали на громадян протоколи за ст. 77.1 і ст. 82 КУпАП. В 5 випадках люди кидались на перевіряючих з вилами, матюкались, погрожували. До порушників ми ставились з розумінням і вивчали, чи вони взагалі усвідомлюють, що коять неправильно. В 5 випадках палії тікали, однак ми мали їхні фото і тепер встановлюватимемо особи через органи місцевого самоврядування. Ми не можемо потрапити в кожне село. Проте на місцях є керівники місцевих органів самоврядування. Саме вони мають виявляти паліїв та попереджати порушення. Ми й надалі будемо проводити рейди і таким чином покращувати екологічну ситуацію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Вікторія Джердж-гевко

    Палити нe можна я згідна,алe тоді скажіть куди людям вивозити ту траву з городів?

    Marcus Aurelius reply Вікторія Джердж-гевко

    Нікуди власне. Виділити із краю малесенький клаптик, на якому скласти всю цю траву в компостну кучу, в якій це все буде пріти кілька місяців, і потім готовим компостом ви посипаєте город. Так, ви втрачаєте скажімо 4-6 метри квадратних ділянки, але отримуєте безцінне добриво - https://www.youtube.com/watch?v=amwci_oB1a8

    Як готувати компостну кучу - https://www.youtube.com/watch?v=ViHXQtXG8Bg Для того, щоб компост прів швидше можна використовувати будь-який біопрепарат із природними мікроорганізмами які розкладають органіку: Доктор Робик, Компост Детач, Біопрепарат Джерело, Водограй Компост, російські Байкал ЭМ, Тамир ЭМ.

    Не зволожуємо компост хлорованою водою, хлор вб'є мікроорганізми і дуже уповільнить розкладання.

    https://www.botanichka.ru/article/kompostnaya-kucha-po-pravilam/

  • marijka

    Завжди казали, що не можна спалювати листя і траву в місті, бо все це накопичує токсини і це шкодить здоров'ю, казали, що не можна спалювати стерню на полях, бо контролювати вогонь в такому випадку важко. Але це вперше почали говорити про те, що не можна спалювати на своїй дачній ділянці чи в селі біля хати. Та й в іншій Вашій статті наведені пункти КУпАП, де про це ані слова.

    Marcus Aurelius reply marijka

    Так, навіть на своїх ділянках заборонено. І це дуже логічно, дивно що виникають у вас незрозумілості.

    До випалювання опускаються тільки дуже недалекі люди. Тому що будь-яка органіка повинна розкладатись природним чином а не йти в легені людям, а будь-які полімероподібні речовини при спалюванні утворюють канцерогенні отруйні діоксини, та інші гази типу фосгену ітд. Повний фімоз головного мозку констатований людям які цього не розуміють. Дякую.

    Marcus Aurelius reply Marcus Aurelius

    Коли люди спалюють мусор - вони його жруть, і застявляють їсти інших. (речовини в кров абсорбуються через капіляри легень а не кишкового тракту, різниця не велика тут). То може просто їсти мусор ротом і не пхати його іншим в горляку?
  • Nataliya Katysheva

    Биків треба заставляти!
  • NNN

    А може краще було б розповісти людям КУДИ вони можуть подіти це бадиля, листя, траву! Можливо вони просто іншого виходу не знають.

    Marcus Aurelius reply NNN

    Не краще, але потрібно разом із косінням штрафів. Не бути покарання за злодіяння - ніякі роз'яснення і соц. реклама майже нічого не дасть. Історією давно перевірений факт.

    Marcus Aurelius reply NNN

    Компостна яма, компостна куча

    Iryna Vakhriv reply Marcus Aurelius

    правильно, в європі на приватних ділянках, де є  грядки і насадження люди організовують компостні ями, з котрих згодом все органічне перетворюється на добриво. Кого цікавить куди вам подіти свої відходи з приватного двору-це є проблема господаря! Але з менталітетом більшості наших людей, коли щоденно сміття підкидають в контейнери багатоповерхівок, нічому не подивуєшся. Приватна територія, триповерховий чворак, триметровий паркан.... а кульчок сміття везе джипом в місто!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up