Партнер рубрики Події

"Поки ми в ефірі, хлопці в окопах", - тернопільські військовослужбовці чесно розповіли про службу в армії

"Поки ми в ефірі, хлопці в окопах", - тернопільські військовослужбовці чесно розповіли про службу в армії

Країні бракує фінансової потужності, аби забезпечити військовослужбовців усім необхідним. Однак наші солдати та офіцери навіть з мінімальними ресурсами здатні перемагати ворога, даруючи нам мир та свободу.

Які переваги та недоліки служби в армії, на скільки важко бути захисником, що вдалось змінити за роки проведення АТО, які речі є найбільш необхідними для українських солдат, які перебувають на полі бою? Відповіді на ці та інші питання прозвучали під час проведення онлайн-чату.

Прес-офіцер військової частини Юрій Кульпа наголосив, що попри всі труднощі, із якими живе українська армія, всіх військовослужбовців об’єднує одна мета – здобути перемогу, за яку стоїмо сьогодні всі ми, різна за характерами, за покликанням, за освітою, бо хочемо мати державу, за яку боремся вже не одне сторіччя.

-      Поки ми в ефірі тут, то наші хлопці в окопах. Усім нам хочеться, зрештою, нормально жити, щоб наші люди не піклувались кінці місяця, отримавши зарплату, за що жити, - каже він. – За це і боремось. Переважна частина наших військовослужбовців перебуває в зоні проведення АТО. Та ціна, яку ми платимо за незалежність, - лише завдяки їм. Після розвалу Радянського союзу ми мали зовсім іншу армію, ніж тепер. Зараз ми маємо всенародну армію, яка покликана захищати рідну землю. До її складу входять і офіцери, і контрактники, і солдати строкової служби, і добровольці, і волонтери, і пересічні громадяни, які не залишаються осторонь проблеми. Дай Боже, щоб Україна вже скоріше отримала мир, і всі скоріше поверталися до рідних домівок.

Відео дня

Відколи в країні триває неоголошена війна, настрої громадян змінилися. Досить багато людей пішли служити добровольцями, додає головний старшина військової частини Михайло Стрілецький.

-         Пішли патріоти, які хотіли захистити Україну та зробити так, аби наші наступні покоління жили краще. У кожної людини, звісно, є страх. Але ми його перебороли, тому що думали за близьких та дітей. Адже військовослужбовці хочуть, аби діти та рідні могли ним пишатися. Тим паче, армія – це одна військова родина, де всі намагаються підтримувати один одного.

Значна частина військовослужбовців навіть після демобілізації продовжили служити, підписавши контракт.

-         В пам'ять про загиблих хлопців, або ж задля підтримки своєї військової вже родини вони сказали, що не залишать розпочатої разом справи, поки в країні не буде миру, - додає Юрій Кульпа.

До слова, у вересні цього року 44 окрема артилерійська бригада відсвяткувала вже три роки з дня свого заснування. З початку 2015 року військова частина отримала постійне місце дислокації у Тернополі на фондах розформованої у 2013 році 11-ї гвардійської артилерійської бригади.

-         Лише за цей рік в зоні проведення АТО підрозділи бригади отримали перше і друге місце в змаганнях за кращу артилерійську обслугу. Щоб читачі розуміли, - це команда, яка лагоджена працює на одну гармату (може бути 5-8 чоловік в залежності від виду гармати). Наш взвод зенітної та ракетної установок також брав участь у змаганні, де ми вибороли 5-е місце. Це великий плюс для нас. АТО триває, і ми не зупиняємось, аналізуємо наші навики. Нещодавно на конкурсі на кращу артилерійську батарею Сухопутних військ України наші підрозділи зайняли перше місце. Далі на нас чекають всеукраїнські змагання, де будуть батареї з різних військових частин та родів військ.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Анонім

Чи надходить нова техніка на озброєння армії, яку нам постійно демонструють президент і секретар РНБО? Чи це просто показуха, або вона надходить, але в одиничній кількості?

Юрій Кульпа

Будь-яка одиниця військової техніки вартує мільйони. Якщо область за останній час передала 130 млн грн, то за них ми можемо купити декілька КРАЗів чи гармат. Я вже не кажу про матеріальне забезпечення військовослужбовців, їхнє переміщення, витрати на дизпаливо. Це – колосальні суми. Коли людина старенька, що можна від неї очікувати. Так само і держава. Кожен повинен себе поставити на те місце. З боку воно виглядає так, а насправді все інакше. Армія потребує великих затрат, і на це потрібен час.

Конкретніше, на озброєння нашої військової частина, поступають тягачі, які тягнуть за собою 10-ти тонну гармату, каски, бронежилети та інше обмундирування.

 

Від редакції

То чи отримували ви сучасну модернізовану техніку?

Михайло Стрілецький

Ми відновили і отримали тягачі. Навіть для того, щоб оновити вже існуючі машини, потрібні значні ресурси. Ми викликаємо спеціалістів з інших частин. На запчастини, ремонт потрібні кошти.

 

Наталя

Чого найбільше бракує військовим, які залишаються в зоні АТО?

Михайло Стрілецький

На даний час, порівняно початком АТО, забезпечення набагато краще.

 

Тернополянин

Чи ліквідувалося таке ганебне явище, як воювати зброєю ще часів Другої світової війни, типу кулемета «Максим» , так звана «трьохлінійка», міномети 38 року випуску, снайперські гвинтівки з малою кратністю прицілу, ну і так далі.

Юрій Кульпа

Нещодавно ми були на відзначенні 75-ої роковини УПА в Шумському районі, і була реконструкція повстанського бою. Оці старі гвинтівки так давали жару, що сучасна зброя по характеристикам поступається. Тоді так само були люди талановиті та розумні, які робили якісну зброю.

Михайло Стрілецький

З цієї старої зброї взяли і модернізували нову. На боці противника також воюють такою ж застаріло зброєю. Насправді точність залежить більше від людини. Якщо солдат відшліфував навики, знає, як правильно зробити постріл, він виконує це з різною зброєю. Помилково вважати, що зброя все зробить за когось.

 

Від редакції

Нам розказують, що армія осучаснюється, але я знаю, що там зараз і далі бардак в плані техніки оскільки майже вся техніка ще радянського взірця. Вона фактично складається з російських комплектуючих. На вашу думку, чому влада, в тому числі Президент, нічого не робить, щоб завантажити наші заводи на масовий випуск аналогічної техніки тільки без російських комплектуючих бо то, що нам показують на виставках, - це все одиничний екземпляр.

Юрій Кульпа

Почати все з чистого листа – досить затратно. Задіяна вся техніка, всі ресурси, щоб ми отримали перемогу. Добрий воїн – це вправний воїн. Наші хлопці в 2-14 році навіть на цій техніці здобували перемогу. Нам потрібно закінчити війну і взяти правильний державний курс на розбудову української армії. Краще б вступити в об’єднання, щоб отримати військовий захист з боку інших країн. Витримка, віра в перемогу - те, що нас відрізняє. Маємо велику силу духу, з тим і воюємо.

 

Тернополянка

Чим закінчилась історія із  військовослужбовцем, котрий помер в тернопільські військовій частині через хворобу серця? Чи знайшли винних, чи притягнули до відповідальності?

Юрій Кульпа

Не потрібно одразу звинувачувати, що його хтось навантажив, через те він і помер. На це є компетентні органи, зокрема військова прокуратура, яка, до речі, не підпорядковується ЗСУ. Спеціалісти встановлюють, що стало причиною загибелі, проводять розслідування. Коментувати за когось не хочу. Але врахуйте, що ми є люди, є життя, є доля, які не пов’язані з військовою службою. Хвороби серця – скоріше людський фактор.

 

Анонім

Чи важко зараз виконувати військові завдання, в тому числі і в зоні АТО без запровадження військового стану, і якщо він був застосований, це б розв’язало руки у боротьбі проти колоборантів, сепаратистів і військових РФ?

Юрій Кульпа

Важко говорити, що було, якби було інакше. Ми продовжуємо захищати країну і робимо все для того, аби перемогти.
 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач

    Бла-бла-бла... Ні про що. Самі себе піарять. "Поки ми в ефірі, хлопці в окопах", ото ж бо й воно ..
  • Анонім

    РЕДАКЦІЯ газети 20 хвилин не займайтесь плагіатом і фальсифікацією . Чого моє питання підписали під назвою "Від редакції" ,  "Тернополянка" , "Тернополянин" .Де відповідь військових на моє 6 питання .Для чого займатися цензурою і фільтрувати якісні ,і конкретні питання .

    Наталия Бурлаку reply Анонім

    У статті не можуть бути всі питання -від аноніма! Відповіді дивіться на записі. Ми даємо в газету лише окремі питання і відповіді
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up