Партнер рубрики Події

Тернопільський депутат повернувся з Польщі і пішов на самоізоляцію. Яка ситуація в сусідній країні?

Тернопільський депутат повернувся з Польщі і пішов на самоізоляцію. Яка ситуація в сусідній країні?
Депутат Андрій Ткаченко з дружиною повернулись з Польщі в ніч на 16 березня
  • Депутат Андрій Ткаченко та його дружина вночі повернулись з Польщі. Перше, що зробили після повернення додому, зателефонували сімейному лікарю. Той порадив самоізоляцію. Вдома два тижні перебуватиме і син, який контактував з батьками після їхнього повернення.
  • Зберігайте холодний розум, перевіряйте правдивість інформації, не піддавайтесь паніці та дотримуйтесь правил – беремо приклад з Європи, де щодо обмежень є чіткі вказівки, каже депутат.

97 пасажирів в одному автобусі – так разом з дружиною повертався з Польщі в ніч з 15 на 16 березня депутат міськради Андрій Ткаченко. Двоповерховий автобус на кордоні  забили вщент – в проходах теж стояли люди. Піші пункти пропуску не працювали, тому людям довелось підсідати в будь-який транспорт, аби перетнути кордон.

Що діється на самих кордонах, яка ситуація в Польщі щодо обмежень у зв’язку з коронавірусом та чому родина депутата перебуватиме два тижні вдома – розповів Андрій Ткаченко.

Поїздку до Польщі подружжя Ткаченків планувало ще два місяці тому – у Вроцлаві навчається один з синів. Тоді ж брали квитки на літак, як до Польщі, так і в зворотному напрямку. Коли дістались до Польщі – плани щодо повернення довелось скоригувати.

Відео дня

Конкурс скасували, навчання припинили

  • Коли летіли до Польщі – людей у масках у Львівському аеропорту майже не бачили, щоправда, весь персонал був у рукавичках, - розповів Андрій Ткаченко. - В літаку мало пасажирів було в масках. Летіли лоукостом.

Коли діставались до Вроцлава автобусом, місце водія було відгородженим стрічкою – двометрова зона.

  • Поселились в готель – жодних додаткових заходів, - каже Андрій Ткаченко. – Ми гуляли містом, парком. Конкурс, в якому мав брати участь син, відмінили. Навчання також. Деякі гуртожитки виселили. Там, де проживає син – ввели карантин, заборонили вхід чужим людям.

Ще у п’ятницю, 13 березня, у Вроцлаві працювали всі крамниці. Всі продавці були в рукавичках і скрізь антисептик – на кожному кроці можна було обробити руки. Продуктів вдосталь, полиці не були пустими. Хіба у відділі, де крупи, - їх розбирали частіше, але товар майже одразу поповнювали на полицях.

  • Слово «ажіотаж» навряд чи можна було застосовувати до тодішньої Польщі – все чітко. Немає, як у нас, купи інформації, яка суперечить одна одній, - каже депутат. -  Уряд виступив – вчиняємо так і так. Обмеження є, всі їх дотримуються.

У Польщі депутат спілкувався з українцями, які там перебувають - дехто працює, деякі фірми закриваються. Від суботи працювали лише продовольчі крамниці та магазини побутової хімії. Люди і надалі працювали в рукавичках.

Безкоштовно лікуватимуть і нелегалів. Є чітка рука держави

  • Людей стало менше на вулицях, більше молодих хлопців і дівчат на роверах – зі служби доставки, - розповів Андрій Ткаченко. - Працюють продовольчі крамниці, аптеки і банки. Щоправда, до банківських установ може зайти одна людина. До аптеки – дві. Треба потрапити в середину – чекаєте на свою чергу зовні. Ситуація контрольована.

Побачили у Польщі тернополяни й оголошення. В ньому було звернення медиків до усіх: в разі погіршення самопочуття, звертайтесь до медиків. Це стосувалось навіть нелегалів. Усім нададуть допомогу. Тим, хто працює легально – оплата йтиме зі страховки, нелегалам допоможуть безкоштовно. Гроші за лікування закладам відшкодує уряд.

  • В Польщі чітко відстежується рука держави. Сказано сидіти вдома – сидять, - запевняє Андрій Ткаченко. - Люди всі раціональні і дотримуються вказівки представника держави. Але й державні чини говорять чітко: що робити, коли і як. У нас, на жаль, такого ще немає.  

Родина Ткаченків літаком мала повертатись додому 15 березня. Летіти мали з Вроцлава до Львова. Менше ніж за добу до вильоту отримали інформацію від компанії, що рейс скасовують, гроші повернуть згодом. Ще у п’ятницю дізнались, що перекриватимуть  кордони. Авіа та залізничне сполучення буде закрите. Тому довелось внести корективи.

Жодної чіткої відповіді від України, як дістатись додому

  • Найгірше те, що у нас від нашої держави не було жодної чіткої відповіді, як ми маємо чинити і яким чином нам повернутись додому, - каже депутат. - Відсутність інформації з боку України, ти в чужій країні і не знаєш, що робити. Ми додзвонились до прикордонної служби, аби дізнатись, які пункти пропуску  закриті. Але тут нас чекав «сюрприз» - всі пішохідні переходи закриті.

Тернополяни отримали інформацію, що лишилось два пункти пропуску, які можна перетнути автотранспортом. Потягом доїхали до Ярослава – звідти на Корчову (перехід Краковець з польського боку – прим. авт.).

  • У потязі чули, що багато людей чомусь їхали на Шегині, мовляв, там перехід відкритий, але це було неправдою, - тобто, знову дезінформація, - каже Андрій Ткаченко. – Ми пояснювали, що це неправда, потрібно їхати на Краковець. Врешті скооперувались зі студентами з Одеси і на таксі доїхали до кордону. За відстань близько 50 км заплатили 200 злотих. Не думаю, що ціни на таксі підняли за таких умов.

Пройти пішки кордон – не можна

Таксист під’їхав чим ближче, але метрів 800 потрібно було пройти пішки. У пункті пропуску – довжелезна черга з автобусів та автомобілів. Пішки пройти кордон не можна. Поляки просили водіїв забирати людей та перевозити через кордон. Люди так і робили. Ніхто не відмовляв, боячись заразитись.

  • Нам вдалось сісти в автобус, який другим стояв у черзі, - пригадує пан Андрій. - З водіями всього було 97 осіб. Вдалось перетнути кордон без паніки, скандалів. Але де логіка в діях нашої країни, яка закрила піший кордон? Саме це призвело до ажіотажу в автомобільному русі.

Польський кордон пройшли досить швидко – температури ніхто не міряв. Коли потрапили через кордон – український персонал був у масках, рукавичках. Кілька чоловік – в захисних костюмах. Всі пасажири вийшли з автобуса – кожному міряли температуру і лише після цього запускали в автобус. Потім дістались до Львова. Звідти – додому. 

Добровільна обсервація на два тижні

Перше, що зробили зранку – зателефонували до сімейного лікаря.

  • Лікар нам повідомила: необхідно 2 тижні самоізоляції, - пригадує депутат. -  Передзвонив на роботу, там підтвердили, що потрібна самоізоляція. Повідомив, що беру відпуску на 2 тижні. Зараз вдома: я, дружина і син, який нас зустрів. Будемо два тижні в самоізоляції – обмежимо  контакти з людьми. Якщо ми підемо за продуктами – вдягнемо маски.  

Раніше депутат до всіх повідомлень ставився досить скептично. Вони були надто суперечили одне одному. Але змінив думку після того, як побачив, як до заходів безпеки ставляться у світі, зокрема, в Польщі. Тому свідомо залишатиметься вдома і пропустить засідання позачергової сесії міськради, яке заплановане на 17 березня.

У поляків, якщо повертаєшся з-за кордону, два тижні мусиш провести в самоізоляції. І ніхто не питає, виходить тобі чи ні. У нас – поки що має спрацьовувати свідомість, каже Андрій Ткаченко.

  • У Польщі, якщо ти приїхав з-за кордону, заповнюєш документи, де під час самоізоляції ти перебуватимеш, - каже Андрій Ткаченко. – Поліція тебе перевірятиме за вказаною адресою. Якщо двічі не застане і зустріне на вулиці в цей час - штраф 5 тис злотих і навіть до 3 місяців тюремного ув’язнення. І байдуже, чи ти поляк, чи приїхав з іншої країни. Немає різниці між людьми. Чітко видна державна політика.

У нас на рівні держави Андрій Ткаченко, каже, такої ще не бачить. Має бути одна державна система, яка керує, приймає і контролює виконання цих рішень. В нас це робиться, але на місцевому рівні.

  • Має бути чітке рішення держави – все, це закон для всіх і всі мають його дотримуватись, - переконаний Андрій Ткаченко. – Хто повернувся з-за кордону - ізоляція, менше контактів. Особливо не контактувати зі старшими людьми, адже вони в найбільшій групі ризику. Власники підприємств мають прийняти рішення щодо доцільності подальшої роботи. Магазини, банки – зменшувати кількість відвідувачів одноразово і забезпечити персонал рукавичками та антисептиками. Продовольчі крамниці мають працювати, аби забезпечити продуктами і не було паніки.

Усі зараз мають зберігати холодний розум, не піддаватись паніці, відфільтровувати інформацію, яку отримали і чітко виконувати вказівки уряду та органу місцевого самоврядування. Чіткість дій без паніки. І тоді й коронавірус не страшний.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Галина Онуфрик

    Це ви приїхали у Польщу відпочити!А ми тут ,,пашемо"і світа божого не бачимо.Інформація з виїздом дойшла до кожного з запізненням ! Не було змоги вчасно виїхати.Тай багажу багато!
  • Ольга Зальотова

    Це не риклама це так є насправді люди які побували закордоном пишуть так як воно є в державі люди дотримуються карантину
  • Василь Эгер

    Чим би не тішилось
  • Ihor Hnytka

    Новина топ!!! А що їв,а чим
    ...рав.😃
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up