Партнер рубрики Події

Випускники коледжів таки зможуть вступати за спрощеною схемою

Випускники коледжів таки зможуть вступати за спрощеною схемою
Сертифікат ЗНО буде чинним тільки один рік, медичної довідки при вступі таки не буде потрібно, діти-сироти не будуть сплачувати за навчання – до таких рішень дійшли в Міносвіти після студентського мітингу під стінами відомства сьогодні, 15 жовтня.

Про це повідомляє офіційний веб-портал Міністерства. За його інформацією, під Міністерством освіти і науки України сьогодні протестували   студенти ВНЗ І-ІІ рівня акредитації у зв’язку з проектом змін до Умов прийому на 2015 рік, представлених на громадське обговорення на сайті відомства.

Після перемовин з представниками студентства було досягнуто розуміння щодо проблемних питань вступної кампанії, а саме:

1. МОН підтвердило, що абітурієнти, які вступають на основі диплому молодшого спеціаліста, матимуть право складати вступні іспити та навчатимуться у ВНЗ 3-4 рівня акредитації за скороченими програмами підготовки http://www.mon.gov.ua/ua/news/38163-mon-u-2015-rotsi-molodshi-spetsialisti-zdobuvatimut-stupen-bakalavra-za-rezultatami-vstupnih-viprobuvan.

2. Обговорили питання скасування медичної довідки 086. Тривалий час отримання медичної довідки було корумпованим та не надавало гарантії щодо медичного стану абітурієнтів. Оскільки особливе занепокоєння студентів викликало питання захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом (наприклад, туберкульоз), МОН роз’яснило, що навіть наявність такого захворювання, підтвердженого довідкою, не є підставою для відмови у доступі до вищої освіти. Разом з тим Міністерство поділяє занепокоєння студентів та вважає, що обов’язковий медичний огляд на початку навчального року має бути не формального характеру, а оцінювати реальний стан здоров’я студентів. У такому випадку відпадає потреба подання медичних довідок при вступі.

3. У переліку вимог студентів було сказано про необхідність збереження пільг при вступі до ВНЗ для дітей-сиріт. Відповідно до нового Закону України «Про вищу освіту» право на вступ поза конкурсом може регулюватися тільки законами. Разом з тим, раніше таке право надавалося підзаконними актами. Зокрема, постановою КМУ було затверджено право на вступ поза конкурсом для дітей-сиріт, проте в світлі нового закону надалі використовувати цю постанову було неможливо. Водночас статтею 39-1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» передбачається, що діти-сироти звільняються від оплати за навчання в усіх державних і комунальних навчальних закладах. Ця норма закону залишається чинною, а отже діти-сироти не будуть сплачувати кошти за навчання.

4. Особливо емоційною була дискусія щодо чинності сертифікату ЗНО не менше 2 років. Серед протестувальників були різні трактування необхідності встановлення такої норми. Визначивши, що обидві сторони прагнуть, у першу чергу, справедливих умов для всіх абітурієнтів, спільно було погоджено, що сертифікат ЗНО буде дійсним лише на поточний рік. Це пов’язано з кількома факторами. По-перше, оцінка ЗНО є рейтинговою, тобто абітурієнт отримує бал, який співвідносить його з іншими абітурієнтами, які разом з ним складали тести. Таким чином бали різних років не можуть бути адекватно порівняні. Окрім того, для недобросовісних вступників створюється можливість «жонглювання» сертифікатами різних років. Це ставить вступників з сертифікатами лише одного року в нерівні умови. Також у 2015 році міняється система рейтингування: для усіх предметів буде встановлюватись мінімальний «сирий» бал, який необхідно набрати для того, щоб отримати сертифікат ЗНО. Відповідно бали тих, хто отримає більше прохідного, будуть переводитись у шкалу від 100 до 200. У світлі цих змін порівняння балів 2015 року і минулих років було би ще більш некоректним.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі 20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up