Партнер рубрики Події

П’ять правил безпечної поїздки на роботу за кордон

П’ять правил безпечної поїздки на роботу за кордон
  • Приїхали на місце – ні умови праці, ні кількість годин, ні умови проживання не відповідали тому, що нам обіцяли в кадровій агенції, скаржиться читачка.
  • Уважно читайте умови угоди – навіть те, що написано дрібним шрифтом, радить менеджер з персоналу.

Тернополянка Любов Матушевич днями виїжджає до Польщі на роботу. Вже навіть спакувала валізи. Однак, днями подзвонила сусідка, яка виїхала трьома тижнями раніше. І з якою вони мали працювати в одного роботодавця.

  • Марія такі жахи розповідала, що, чесно кажучи, я вже задумуюсь, чи їхати взагалі, хоча вже навіть квиток на руках, - розповіла у редакції Любов Матушевич. – Що коли вони з сином приїхали на місце – ні умови праці, ні кількість годин, ні умови проживання не відповідали тому, що нам обіцяли в кадровій агенції.

Замість 2-3-місної кімнати – барак на 10 чоловік

Жінка каже, що знову звернулась до кадрової агенції, аби все уточнити. Там її на словах запевнили, що все буде добре. А з сусідкою, ймовірно, вийшло якесь непорозуміння.

  • Добре собі непорозуміння – замість 10 годин роботи – 12-14, замість проживання в одній кімнаті 2-3 людей – барак на 10, - каже Любов Матушевич. – Окрім того, сусідка розповідала, що роботодавець забрав її закордонний паспорт і тримав у себе майже два тижні. Тому про пошуки іншої роботи було годі думати.

Жінка просить поради читачів та надійних кадрових агенцій, як поїздку на роботу за кордон зробити безпечною. Її питання ми адресували до Асоціації роботодавців.

Відео дня

Менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар стверджує: убезпечити себе можна, неретельно перечитавши та вивчивши умови угоди, яку ви підписуєте. Вдумливо читати варто навіть те, що написано дрібним шрифтом. Нікому не віддавати свій закордонний паспорт і зробити ксерокопії важливих документів. А також – «назубок» вивчити телефони консульства чи посольства України в тій країні, до якої ви вирушаєте.  

5 правил безпечної поїздки

1.Обережно з паспортом!

Нікому не віддавайте свій паспорт, окрім працівників посольства, консульських установ та прикордонних пунктів пропуску. Це Ваш ідентифікаційний документ і він повинен завжди бути у Вас. Якщо Ви загубили свій паспорт за кордоном або ж його відібрали у Вас силою, звертайтеся до посольства або консульства України у відповідній країні.

2. Зробіть ксерокопії всіх важливих документів!

Ще до виїзду зробіть ксерокопії Вашого паспорта, візи та будь-яких інших документів, пов’язаних з поїздкою. Тримайте їх у безпечному місці - окремо від оригіналів. Крім того, залишіть копії своїм рідним або друзям в Україні. Завіряти у нотаріуса їх не потрібно. У разі втрати оригіналу, ви можете пред’явити ксерокопію в консульстві, аби, приміром, виїхати додому.

3. Не виїздіть із країни, поки не отримаєте чіткої інформації про робоче місце і місце проживання.

З’ясуйте кількість робочих годин, кількість вихідних. Зверніть увагу на умови праці і проживання. Повідомте рідним або друзям про детальне місце свого перебування за кордоном, а також залишіть їм детальну інформацію про Вашого роботодавця.

4. Будьте готові до надзвичайних ситуацій!

Занотуйте контактну інформацію посольства/консульства України в країні, до якої збираєтеся і дізнайтеся більше, як мінімізувати ризик стати жертвою.

5. Уважно читайте угоду!

Уважно читайте угоду про працевлаштування, з якою ознайомлюєтесь в кадровій агенції, а підписуєте з роботодавцем. Читайте навіть те, що написано дрібним шрифтом. Там є абсолютно вся інформація. Проте, якщо ви приїхали на місце і деяка інформація не відповідає дійсності, звертайтесь до роботодавця чи до посередника, який підшукав саме цей варіант роботи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up