Партнер рубрики Події

Тернопіль не має того обличчя, яке міг би мати, вважає краєзнавець Іван Букавин

Тернопіль не має того обличчя, яке міг би мати, вважає краєзнавець Іван Букавин
Аби місто зацікавило туристів, воно повинно мати особливий антураж.


Поки що Тернополю треба дуже старатися, щоб привабити сюди гостей, вважає історик Іван Букавин - автор посібника "Історія Тернопілля”, секретар робочої групи щодо розробки шкільного курсу та підручника "Історія міста Тернополя”.
- Про наше місто майже нічого не знають за межами України, - каже краєзнавець. – Та навіть якби й знали, Тернополю все одно довелося б змагатися за туристів із серйозними конкурентами, нашими сусідами – Львовом, Чернівцями, Кам’янцем-Подільським...
Нашому місту, за словами пана Букавина, найбільше бракує туристичної інфраструктури. Навіть ті готелі, що є, - дорогі і не надто привабливі. Та й сервіс у них "шкутильгає".
- Одне відоме видавництво видало книгу про Україну, такий собі путівник-довідник, - додає Іван Букавин. – У ньому згадуються пам’ятки такого населеного пункту, як Струми. Але такого ж нема?! Насправді, це назву Токи так переклали. Виходить, навіть фахівці в галузі туризму часто не орієнтуються, що таке Тернопіль і Тернопільщина.
Старого міста - немає
Історик нагадує: коли йдеться про Львів, у всіх виникають асоціації - аристократичне місто, кав’ярні, ретро-стиль. Проте Тернопіль все це втратив через Другу світову війну.
- Те, що ми бачимо тепер, – схоже на спробу імітації зруйнованого середмістя, - пояснює фахівець.
– Внаслідок війни місто залишилося без ратуші. Проте уціліла сусідня споруда - готель "Подільський” - тепер "Україна”, але й вона потребує реконструкції. Ми гордимося будівлею театру, але за тим же типовим проектом звели театр у Вінниці. "Фасад" нашого міста набув "неосталінського" вигляду.
Привабити туристів, на його думку, могла б вулиця Сагайдачного. Щоправда, у тому вигляді, якою вона залишилася лише на старих фото. Цікавими є споруди, які збереглися крізь століття – Старий замок, Домініканський костел, Середня і Надставна церкви.
- Проте наш замок я швидше назвав би палацовою спорудою, - каже Іван Букавин. - Адже у загальноприйнятому значенні замок – це не тільки внутрішні будівлі, а й оборонні стіни та вежі. Якось мене навіть запитали: "А де ж ваш замок?" Я кажу: "Ось замок!”, але людина не зрозуміла. Адже більшість людей уявляють собі замки такими, як у Шотландії, чи Франції. На переконання історика у замку доцільно розмістити музей історії міста.
Найбільший біль історика – Тернопіль не має того обличчя, яке міг би мати.
- Тому якби я проводив екскурсію, я казав би: тут було таке... і нема! – додає Іван Букавин. - Так, я звісно показав би гостям чудовий пам’ятник Соломії Крушельницькій, але неодмінно згадав би про костел у неоготичному стилі, на місці якого розміщено ЦУМ.
Розповів би він туристам і про те, що на Театральному майдані, починаючи з 1950-х, проводили різні державні заходи, тому відновлювати костел, який не надто постраждав під час війни, радянська влада не захотіла. Схожа історія, як нагадує чоловік, - сталася із Манастирською церквою на вулиці Острозького. Там церква «заважала» атеїстичному вихованню учнів новозведеної поруч школи.
Екскурсія - від або до замку
Проводити екскурсію містом історик радить, рухаючись від замку або завершуючи ним мандрівку.
- Усі знають, що замок звели у 1540-1548 рр., але що було на цьому місці раніше – загадка, - додає пан Букавин. - У 1548 і 1550 роках Тернополю надали Німецьке і Магдебурзьке право. Дивним видається факт отримання привілеїв невеликим містом. Тому я не погоджуюся з багатьма науковцями. На місці Тернополя щось було. І воно органічно вписалося у те, що збудував граф Тарновський. У міста вірогідно древніші корені!
За переказами, каже він, на єврейському окопиську (кладовищі), що знаходилося на вулиці Острозького, були надгробки з написами, що люди там поховані ще у XV ст.
- Рухаючись від Надставної церкви, я розказав би колись популярну легенду про Тернове поле, - продовжує історик. – Проте зараз вважають, що її придумали не раніше XIX ст., аби обґрунтувати появу назви "Тернопіль"  не від прізвища Тарновського.
Прямуючи далі, можна розповісти й про засновника Тернополя – графа Яна Тарновського. Стоячи поруч із церквою Різдва, варто згадати про князів Острозьких. Бо той храм звели у часи їхнього володіння містом.
- Згадав би й про Манастирську церкву, завдяки якій ми святкуємо храмовий празник, як День міста - додає історик. – Не пропустив би й шпитальну фундацію Острозького – обидві на вулиці Кн. Острозького.
Тернополянин – правитель Московського царства
Далі пан Букавин пропонує йти до залізничного вокзалу.
- Дехто з істориків вважає, що офіційно назву "Тернопіль" не використовували до 9 серпня 1944 р., - продовжує співрозмовник. – Мовляв, писали "Тарнополь". Та збереглися світлини кінця XIX – початку ХХ ст. Тоді містом володіла Австро-Угорщина. Написи на будівлі вокзалу були латиницею – "Тарнополь" і кирилицею – "Тернопіль".
Згодом пан Букавин рушив би вулицею Крушельницької. Там, як він каже, колись протікала річка Рудка. Тепер її й сліду нема.
- Від назви цієї річки, очевидно, походить прізвище тернопільського авантюриста №1 усіх часів Івана Заруцького. Ще дитиною він потрапив у татарський полон. Уже дорослим утік з неволі до донських козаків. У «Смутні часи» мав «щастя» одружитися з вдовою Лжедмитрія ІІ - Мариною Мнішек. Деякий час фактично був правителем Московського царства, - розповідає історик.
- Та закінчив життя як усі авантюристи – 1614 р. його стратили посадивши на кіл посеред Красної площі. Ще той авантюрист був! Мрію написати про нього пригодницький роман, - ділиться планами пан Іван.
Пізніше можна піти на вулицю Броварну, що на початку "Нового Світу". Адже саме там, на думку історика, зберігся дух старого міста. Звідти варто повернутися до Ставу.
- Можна розповісти нашим гостям, що ще якихось 50 років тому ця місцина була заболоченою, невеликою водоймою плавали качки, гуси, а на місці парку Шевченка було пустище, - підсумовує, посміхаючись, пан Букавин. - Можна розповісти туристам й історію створення парків. Проте атракціони там старі, тому розваг – катма.
 

Світлана ГРИВАС,

0-96-709-74-60

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Попіаритися вчителюга хоче.... Жалко пацана!!!

    Anonymous reply Anonymous

    жалко у пчьолки федот!
  • Anonymous

    Фото дайте
  • Anonymous

    Чому б не підготувати проект відбудови парафіяльного костелу на місці ЦУМу (попередньо домовившись із усіма сторонами, яких може зачіпати ця відбудова) і почати шукати спонсорів закордоном для реалізації цього проекту. Те саме стосується відбудови Старого ринку. Взагалі на ці сірі сталінки в центрі міста без жалю дивитися неможливо... Пошукайте в інтернеті, яким чином зараз відновлюється старе місто Дрездена, а свого часу так відновили старе місто Варшави.
  • Anonymous

    знаю ваню.ванюха дєржісь!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up