Партнер рубрики Події

Уже є новий голова міськрайсуду. Чим багатий і що відомо про другого кандидата? (ОНОВЛЕНО)

Уже є новий голова міськрайсуду. Чим багатий і що відомо про другого кандидата? (ОНОВЛЕНО)
  • Від 23 квітня 2014 року Тернопільський міськрайсуд очолював Роман Грицак, життя якого у 48 років забрав перенесений COVID.
  • Через два місяці після смерті голови у суді обирають нового керівника. Кандидатів двоє. Обидва – тернополяни та мають за плечима солідний стаж роботи. 
  • Що нам вдалося дізнатися?

18 травня у міськрайонному суді обиратимуть керівника. По це нам стало відомо із власних джерел.

Нагадаємо, 16 березня не стало 48-річного голови міськрайонного суду Романа Грицака, який очолював інстанцію від квітня 2014 року. Відтоді і дотепер його тричі переобирали на цю посаду. Роман Грицак відійшов у вічність після перенесеного коронавірусу.

Через два місяці після його смерті у суді обирають нового голову.

Відео дня

Шляхом таємного голосування, більшістю від кількості суддів, які працюють в суді головою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області було обрано Вийванка Олега Михайловича.

— Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» голова суду обирається на посаду зборами суддів шляхом таємного голосування більшістю від кількості суддів відповідного суду строком на три роки, але не більш як на строк повноважень судді, у порядку, визначеному законом, — повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. — Повноваження голови місцевого суду визначені статтею 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Ми дізнались, хто кандидував на посаду голови міськрайсуду, як і коли прийшли у суддівство, чим володіють самі і їхні найближчі родичі.

Кандидат №1: Вийванко Олег Михайлович

Народився 17 липня 1983 року в селі Устечко Заліщицького району Тернопільської області Україна.

Навчався в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені смт. Великі Бірки Тернопільського району Тернопільської області, яку закінчив у 2000 році.

Того ж 2000 року вступив до юридичного інституту Тернопільської академії народного господарства. У 2004 році успішно завершив навчання і отримав диплом бакалавра з відзнакою за напрямком підготовки «Право». У вересні 2004 році був призначений на посаду помічника судді Тернопільського міськрайонного суду, а в травні 2008 року переведений на посаду помічника голови Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області.

У 2005 році закінчив юридичний інститут Тернопільської академії народного господарства і отримав диплом спеціаліста з відзнакою за спеціальністю «Правознавство», та здобув кваліфікацію спеціаліста – юриста.

З жовтня 2005 року по липень 2006 року проходив строкову військову службу.
В 2006 році вступив до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив у 2008 році і отримав диплом магістра з відзнакою за спеціальністю «Правознавство», та здобув кваліфікацію магістр права.

З вересня 2008 року по червень 2009 року виконував викладацьку роботу з погодинною оплатою праці на умовах трудового договору у приватному вищому навчальному закладі «Інститут економіки і підприємництва».

У лютому 2010 році призначений на посаду судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, де працює по даний час.

"Бути другом істини і поводирем для тих, хто її шукає"

Суддівська кар’єра: від 2010 р. – суддя Тернопільського міськрайонного  суду Тернопільської області. У 2017 р. обраний на посаду судді безстроково. Заступником голови суду він став 17 квітня 2018 року за результатами таємного голосування суддів, – повідомляла пресслужба суду.

Пріоритетами в житті п. Олег вважає «мати сили бути справедливим і рішучим, чесним і щиросердечним, стриманим і добрим, щирим і скромним, бути непримиренним до своїх помилок, але з розумінням ставитися до тих, хто помиляється та бути другом істини і поводирем для тих, хто її шукає».

Одружений, разом із дружиною виховують двох доньок. Дружина – Вийванко Наталія Петрівна у  2008-2015 рр. була помічником судді Тернопільського міськрайонного суду, від 2015 – адвокат Ради адвокатів Тернопільської області.

Старий «Passat» та квартира на двох із дружиною

Олег Вийванко у своїй щорічній декларації про доходи за 2020 рік задекларував володіння квартирою, кладовою, легковим автомобілем, коштами на банківських рахунках та зарплатнею – мільйоном з копійками. Про це вказується в декларації судді за 2020 рік, опублікованій на сайті НАЗК.

З об'єктів нерухомості в Олега Вийванка у спільному володінні з дружиною є квартира, площею 67,8 кв.м. у Тернополі та кладова – 3,7 кв.м. З транспортних засобів – легковий автомобіль VOLKSWAGEN PASSAT 1998 року випуску.

Основним джерелом доходу заступника голови суду стала зарплата, отримана на посаді – 1 073 226 гривень. У місяць це виходить майже по 90 тисяч гривень. Також він отримав у якості відсотків 7 356 грн у «Приватбанку». На його різних банківських рахунках знаходиться у спільній сумісній власності з дружиною 69166 грн, 10578 доларів, 5700 євро, 3000 доларів, 45000 грн.

Дружина судді Наталія Вийванко заробила у 2020 році 188117 грн у якості доходу від зайняття незалежною професійною діяльністю. На пані Наталію зареєстровано 25% прав на квартиру, площею 57,40 кв.м у м. Тернополі.

Кандидат №2: Гуменний Петро Петрович

Петро Гуменний народився 6 серпня 1983 р. в м. Трускавець Львівської області. З 1990 до 1999 рр навчався в Тернопільській ЗОШ №26, отримав атестат з відзнакою. З 1999 до 2004 рр. навчався в Національній юридичній академії України ім. Я. Мудрого у Харкові, після якої отримав диплом з відзнакою за спеціальністю «Правознавство».

У період з 2004 до 2008 р. працював на різних посадах в слідчому апараті УМВС в Тернополі. 2008-2011 рр. – помічником судді апеляційного суду в Тернопільській області в трьох суддів судової палати з розгляду кримінальних справ.

24 лютого 2011 року призначений на посаду судді Тернопільського міськрайонного суду, де з того часу спеціалізувався на розгляді кримінальних справ.

Від листопада 2012 до квітня 2014 рр. здійснював діяльність виключно як слідчий суддя міськрайонного суду, напрацьовуючи первинну практику застосування нового КПК України в Тернопільській області.

21 травня 2015 р. – 24 лютого 2016 року – заступник голови Тернопільського міськрайонного суду. Від 24 лютого 2016 і дотепер – суддя Тернопільського міськрайонного суду.  

До того, як Петро Гуменний одягнув суддівську мантію, він чотири роки був слідчим і розслідував кримінальні справи.

«Є склад злочину, людина засуджена. Немає – виправдувальний вирок»

– Це була моя мрія, адже, на мою думку, суддя – це верхівка кар’єри юриста, — зізнався в інтерв’ю одному з видань Петро Гуменний. — У всіх країнах світу, як то кажуть "вище тільки небо". Після слідчого стати суддею на той період часу було неможливо. Я три роки працював помічником судді в апеляційному суді.

Вироки повинні бути різні, переконаний Петро Гуменний. Людина повинна приходити в суд і знати, що там буде справедливість. А справедливість передбачає два види рішень.

– Я працював сам у системі правоохоронних органів чотири роки, — розповів Петро Гуменний. — Мій батько слідчим працював багато років. І готувався бути слідчим. Але коли прийшов і побачив, як це все працює – мене це не задовольнило. У країні відбулась революція, люди хочуть жити по-новому, судді теж хочуть жити по-новому. За півтора роки виніс сім виправдувальних вироків. Я працюю чітко: якщо є склад злочину, людина засуджена. Немає – виправдувальний вирок. Усі повинні працювати чітко і якісно. Кожен має робити свою роботу.

До речі, саме Петро Гуменний був головуючим у справі резонансного вбивства тату-майстрині Тетяни Підвашецької. І за його головування суд першої інстанції засудив обвинуваченого у смерті тату-майстрині Андрія Горбатюка до довічного позбавлення волі.

Одружений. Разом з дружиною Лесею виховують двох дітей – доньку Анну і сина Олексія.

Дружина — Гуменна Леся Янівна від жовтня 2014 р. і дотепер працює лікарем офтальмологом у управлінні служби безпеки України в Тернопільській області. Батько, теж Петро Петрович Гуменний – колишній слідчий та адвокат, припинив свою діяльність у 2017 р. Сестра Зоряна Семків 4 роки працювала помічником судді в апеляційному суді Івано-Франківської області, а з вересня 2016 і дотепер – помічником судді апеляційного суду м. Києва. Чоловік сестри Тарас Семків до 2018 року працював в органах прокуратури.  

Чим володіють суддя і його родина?

Найновіші дані – 14 січня 2020 р. Петро Гуменний придбав автомобіль HYUNDAI ACCENT 2016 р.в. за 260 000 грн.

Від 2013 у його власності є земельна ділянка у Великій Березовиці  площею 690 кв. м. У власності дружини від 1995 р. є квартира 56, 6 кв м. в м. Сарни Рівненської області. У рівних частках на подружжя із січня 2017 р. зареєстрована квартира у Тернополі площею. 88,4 кв. м.

Від 2015 р. Петро Гуменний та його родина безоплатно користуються житловим будинком 191 кв. м у Березовиці та від 2017 р. земельною ділянкою 1410 кв. м.

В декларації за 2019 рік, заповненій у березні 2020, ще зазначений автомобіль RENAULT DUSTER 2012 р.в, який придбали 20 жовтня 2017 р. і теж зазначене «безоплатне користування». За 2019 рік заробив за основним місцем роботи 877 236 грн, а наступного року — 1 007 709 грн. На спільному рахунку із дружиною 300 тис готівки в гривнях.

Читайте також:

Гігантські зарплати, машини та квартири. Що задекларували головні судді Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ліда Плющ

    Поки не буде судової реформи, ці перестановки не мають ніякого значення. Шило на мило
  • Олена Степанова

    Я за Вийванка

    Ірина Белякова reply Олена Степанова

    Нас, на жаль, не питають)

    Олена Степанова reply Ірина Белякова

    А бачиш))) мої флюіди спрацювали))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up