Партнер рубрики Події

Узимку у квартирах слід очікувати +14 замість 18 градусів тепла

Узимку у квартирах слід очікувати +14 замість 18 градусів тепла
Під час прямої трансляції чату-дискусії експети розповіли про те, що стало причиною енергокризи у нашій країні, як доведеться економити та як можна уникнути обіцяних незручностей
Економічна скрута у країні прогресує. Цьогоріч доведеться економити і світло, і газ, і гарячу воду.

Коли саме тернополянам можна чекати початку опалювального сезону? Чи доведеться нам проводити вечори при свічках та митися у холодній воді? Саме ці та інші запитання обговорювали під час чату-дискусії, який відбувся у середу, 24 вересня. Запрошені експерти з місцевих комунальних служб розповіли, скільки доведеться економити, які незручності нас чекають попереду та як, зрештою, навчитися економії.

Першою у пресі пролунала заява про масове вимкнення світла у країні, яке торкнеться і Тернополя. Не дивно, що багато запитань, які залишали відвідувачі сайту “20 хвилин”, стосувалися саме того, із чим пов'язана така ініціатива, та коли чекати обіцяних незручностей.

- Основна причина затвердження графіків вимкнення електропостачання для населення, пов'язана із дефіцитом електроенергії у країні, - пояснює начальник служби енергонагляду ВАТ “Тернопільобленерго” Анатолій Мельник. - Світло, на жаль, не можна складувати. Графіки ж – не новина. Їх складають щороку, хоча протягом останніх п'ятнадцяти років їх фактично не застосовували. Адже енергію генерували у достатній кількості. Нині через бойові дії у Луганській і Донецькій областях, де зосереджені майже всі наші вугільні шахти, ситуація дуже погіршилася. Основним же паливом для енергоблоків, які продукують світло, є вугілля. Із 96 шахт, які раніше працювали, наразі робочі тільки 24. Теперішнього видобутку вугілля недостатньо для забезпечення роботи всіх теплових електростанцій країни.

Відео дня

Щоб тримати енергоблоки у резерві, менше вугілля спалювати, розробили такі графіки. Режим жорсткої економії – неминучий, якщо населення не почне економити енергію, додає пан Мельник. 

- Тернополяни найбільше електроенергії споживають увечері і вранці, - додає він. - От у ці найбільші піки використання потужності, можливо, і доведеться вимикати світло. Встановили нові періоди контролю, у котрій годині тернополяни можуть залишитися без електроенергії (див. довідку – прим. ред.). Наразі світло ще нікому не вимикали. На вересень нам повідомили граничні величини споживання енергії – 84 млн кВт/год. При цьому за аналогічний період минулого року тернополяни використали на 26% більше – 114,9 млн кВт/год. Тож якщо люди не будуть економити і далі максимально навантажуватимуть енергосистему, вимкнень не уникнути.

Крім світла, місцевим жителям доведеться економити ще й газ і гарячу воду, додав заступник начальника управління-начальник відділу інженерно-транспортної інфраструктури управління ЖКГ міськради Андрій Дроздовський.

- Урядовою програмою для нас передбачили скорочення обсягів подачі газу на 30%, - розповідає він. - Відповідно, маємо у резерві значно менший ліміт блакитного палива. Якщо ми не вживемо заходів з економії і вичерпаємо усі запаси одразу, нам просто перекриють трубу.

Міська рада спільно з “Тернопільміськтеплокомуненерго” розробила ряд заходів. Перш за все, за словами пана Дроздовського, на підігрівання води у зимовий період витрачатимуть на 20% менше газу, також на 3-4% буде знижено температуру повітря у квартирах.

- Якщо зараз мінімальна санітарна норма становить 18 градусів, то тепер планують зменшити температуру до 14-15 градусів, - каже посадовець. - Тільки так зможемо пережити цей опалювальний період.  Окрім того, нині продовжуємо проводити заміну тепломережі. У попередні роки ми вживали ряд заходів з економії енергоносіїв. Приміром, встановили індивідуальні теплові пункти у всіх школах, замінили котли. Це дало можливість зекономити ще декілька відсотків.

Про реальні заходи економії, як саме тернополяни збираються обходитися виділеним лімітом електроенергії та газу, практичні поради з енергозбереження від експертів читайте у наступному номері “RIA плюс” від 8 жовтня.

 

Гостями програми були:

заступник начальника управління-начальник відділу інженерно-транспортної інфраструктури управління ЖКГ міськради Андрій Дроздовський;

начальник служби енергонагляду ВАТ “Тернопільобленерго” Анатолій Мельник;

провідний економіст КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Сергій Поворозник.

 

Найцікавіші відгуки із сайту http://te.20minut.ua/10416250

 

Тернополянка

Скажіть,будь ласка, хто ж це розробляв такі графіки відключення світла? У Тернополі світло мають виключати з 17.50 до 19.10. Це якраз та година, коли люди повертаються з роботи! У цей час діти ще в садку (садки працюють до 18.30), за місяць у цей період буде вже темна ніч!

Анатолій Мельник

Ми розуміємо, що це справді продуктивний час, коли тернополяни готують їсти, діти вчать уроки. Цей час і є тим критичним максимумом, коли населення найбільше споживає енергії. Але держава ставить нас у такі рамки. Це не наша забаганка. ВАТ “Тернопільобленерго” намагається якось вийти із ситуації. Так, у вересні ми ще ні разу не вимикали світло для місцевих споживачів.

 

Тернополянка

Коли саме почнуться ці відключення, чи будуть вони щодня? Кажуть, що брак вугілля на ТЕС, тому треба економити світло. Але на Західній Україні ТЕС нема (якщо я не помиляюсь). Проте недалеко від нас – дві АЕС. То чому в нас вимикають світло?

Анатолій Мельник

Ні Хмельницька, ні Рівненська АЕС не працюють локально, тільки на потреби тернополян. У нас є енергосистема України – це такий “казан”, куди подається енергія зі всіх генеруючих потужностей. Оскільки зараз баланс енергосистеми порушений, для того, щоб не вийшли з ладу генератори і турбіни, спрацьовує автоматичне відключення.

Стосовно того, коли саме точно відключатимуть світло. Це поки що невідомо. Це відбуватиметься за командою диспетчера “Вінницяобленерго”. У разі виникнення критичної ситуації ми в телефонному режимі отримуємо від них відповідне розпорядження.

 

Тернополянка

Куди звертатися за відшкодуванням збитків за зіпсовану техніку під час отакої "економії"? Після стрибків напруги у нас масово почнуть летіти прилади!

Анатолій Мельник

Техніка виходить з ладу не від виключення. Сам факт зникнення напруги не призводить до того, що, як кажуть тернополяни, “полетить” обладнаня. На роботу приладів впливає якість електроенергії. Альтернатива - блоки безперебійного живлення, які мають досить невелику потужність. Вони можуть забезпечити роботу електричних котлів, комп'ютерів, телевізорів у години, коли не буде світла. Та якщо у квартирі утеплені вікна, немає протягів, то, сумніваюся, що за кілька годин, поки не буде електроенергії, температура повітря знизиться до критичної позначки.

 

Тарас

Опалювальний сезон розпочнеться вчасно чи не розпочнеться? Гаряча вода тепер у кранах – не гаряча, а часом ледь тепла. Навіщо обманювати тернополян і самих себе? Немає газу, тоді скоротіть графік подачі гарячої води, та й все.

Андрій Дроздовський

Така пропозиція є. Якщо ситуація і надалі буде критичною, можливо, будемо вдаватися і до таких радикальних дій. Але завчасно рішення про відключення гарячої води затвердять на виконкомі. У ЗМІ з'явиться інформація про це, тому в тернополян гаряча вода зненацька не зникатиме.

 

letiTBe

Навіщо взагалі вигадали графіки відключень електропостачання, якщо Україна експортує енергоносій за кордон? Чому економити на своїх?

Анатолій Мельник

Уряд значно зменшив обсяги постачання електроенергії за кордон, а також у Крим.

 

Тарас

Коли все-таки чекати початок опалювального сезону? Які прогнози місцевих експертів?

Андрій Дроздовський

Початок опалювального сезону залежить ще й від розпорядження органів місцевого самоврядування. Будемо зважати і на кліматичні умови, які складуться у жовтні-листопаді. Якщо на вулиці буде тепло, опалювальний сезон розпочнеться пізніше, відповідно, більше зекономимо до зими. Якщо середньодобова температура буде низькою, то опалення доведеться включити раніше.

 

Тарас

Якщо в будинку половина мешканців має індопалення, а інша частина - централізоване, чи впливатиме це на ситуацію? Скажімо, якщо ті, хто має свій котел, будуть вмикати обігрів на повну потужність, чи не мерзнутиме решта?

Андрій Дроздовський

Якщо в будинку частка централізованого опалення більша, ніж індопалення, то тим споживачам, які мають власні котли, доведеться їх вмикати на повну потужність. Тим паче, у будинках, де переважно встановлене централізоване опалення, люди з індопаленням часто довго навіть не вмикають котли. Адже інженерна споруда прогрівається в достатній кількості.

Сергій Паравозник

Немає значення, чи будинок має індивідуальне опалення, чи централізоване - обсяг газу подаватиметься в однакових кількостях.

 

Тарас

Чи будуть виключати світло в дитячих садочках?

Анатолій Мельник

Ми не будемо відключати електропостачання на соціально важливих об'єктах – у лікарнях, пологових будинках, насосних станціях. Гарантувати те, що світло не зникатиме в дитсадках, ми не можемо. Адже в нас немає високовольтних ліній, які живили б виключно побутових абонентів. Багато підстанцій працюють і на садочки, і на школи, і на магазини тощо. При складанні графіків ми зважали на те, щоб зачепити якомога меншу кількість таких юридичних об'єктів.

 

Читач

Прокоментуйте, будь ласка, чи є правомірним і чи відповідає Конституції набридливе ходіння різного панства з водоканалу, яке неодноразово перевіряє, скільки нас живе у квартирі. Та ще й сусідів розпитує. 

Андрій Дроздовський

У квартирі може бути зареєстрованний тільки один господар. І йому невигідно встановлювати лічильник, якщо він здає помешкання трьом-чотирьом особам, за яких також мають нараховувати кошти. У договорі про водопостачання зазначено, що представник водоканалу має право прийти і перевірити кількість мешканців у квартирі, технічний стан приладів тощо.

Сергій Поворозник

У таких випадках орендарям краще укладати договір найму житла, який фіксується між агенцією, орендарем та орендодавцем. Також варто встановити засоби обліку спожитого тепла чи води.

 

Анастасія Малько

Приміром споживач має житлову субсидію розміром 78 грн за послуги «Тернопільміськтеплокомуненерго», а за опалення з 1.08.2014 року не нараховується оплата. Чи будуть суму субсидії враховувати у майбутні періоди?

Сергій Дроздовський

Якщо раніше застосовували двоставковий тариф, тепер – одноставковий, і тільки в період опалювальноого сезону. Із його початком мешканець подає документи в управління праці та соцполітики на отримання житлової субсидії. Раніше оформлену соціальну допомогу перерахують.

 

Маховик правди

Якщо у квартирах буде +14 , чи буде «Теплокомуненерго» робити перерахунки, бо згідно з договором має бути +18?

Сергій Поворозник

За неякісно надані послуги “Теплокомуненерго” повинне проводити перерахунки сплачених коштів. У даному випадку, якщо температура буде нижче нормативної, тернополяни, скоріш за все, зможуть розраховувати на компенсацію. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • барселона

    грозився Надал,шо недопустить такого холоду в домах.А от ні.той брехливий піар свободівця вже набрид!раніше Заставний хоч правду казав
  • 1

    Буде +14 - ОТ І ПОЛУЧИТЕ +14 грн в місяць!!! Пропоную робити бойкот цій банді!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:23 Тернопіль став одним з найкращих міст у рейтингу прозорості міст в умовах війни 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up