Партнер рубрики Події

«Тут я ніколи не заражуся»: чи перестали тернополяни відвідувати церкву. Що кажуть священники?

«Тут я ніколи не заражуся»: чи перестали тернополяни відвідувати церкву. Що кажуть священники?

У  зв'язку з останніми подіями лікарі радять утриматися від відвідування людних місць. Проте, чи відмовилися тернополяни від походу в церкву, поцікавилися "20 хвилин".

З самого ранку 15 березня до катедрального собору приходили віряни, здебільшого це пенсіонери та сім'ї. Самі парафіяни зізнаються, що сьогодні людей небагато, а минулого тижня їх однозначно було більше.
Що кажуть про карантин та ситуацію з коронавірусом?

«Якщо щось має статися, то воно станеться»: Анатолій, 68 років

Відео дня

─ У церкву я ходжу рідко. Сьогодні сюди мене привела дружина. Усередині людей доволі мало, але я гадаю, що ще підійдуть. Гадаю, що якби ми себе не берегли, якщо щось має статися, то воно станеться. Проте священник сьогодні говорив, що якщо хтось має кашель, то ліпше помолитися з дому і взагалі утриматися від цілування ікон.

«Бог сильніший за все»: Тетяна, 62 роки

─ Як бачите, я собі спокійно ходжу в церкву і якогось остраху у мене немає. Нема чого боятися, бо Бог сильніший всього, і я вірю в нього. У церкві говорили, аби ми не цілували ікон, і я до цього дослухаюся. Оберігаю себе від вірусу, просто частіше миючи руки і прошу це робити внучку.

«Стараюся в церкві нічого не торкатися»: Анна, 52 роки

─ У церкву ходжу, але стараюся там нічого не торкатися.  У храмі говорять, аби ми не цілували ікон. Взагалі я вважаю що люди мають самі це розуміти.

«Ходили і будемо ходити»:  Марія, 88 років

─  Ми ходили, ходимо і будемо ходити в церкву. Там я ніколи не заражуся. Я вірю в Бога, і він мене врятує. Я боюся більше їздити в тролейбусі, аніж бути в церкві. Сьогодні було дуже багато людей в церкві, сюди навіть приходили з дітьми. Якби влада вчасно взялася, все було би по-іншому. А тепер в них нема ні захисту, ні ліків. Велика біда на нас іде, а про людей не думають.

«Не вірю в захист маски»: Володимир, 57 років

Зараз церкву не відвідую. Якщо людина хоче помолитися, то вона це зробить і вдома. Маскою не користуюся, бо не вірю в її захист. Стараюся мити руки, бо навіть через ті самі гроші багато переноситься хвороб.

Проте не всі тернополяни охоче спілкувалися на камеру. Дехто волів говорити без неї.

«Якщо хворі, ліпше будьте вдома»

Отець Олексій Філюк говорить, що більший ризик існує для тих церков, що знаходяться в містах, оскільки парафіян там більше. Проте люди приходять, і поки ніхто не відчуває якусь слабкість.

─ Якщо у когось кашель чи хвороба, я раджу їм сидіти вдома. Проте якщо в мене 100 парафіян, а приходить 30, один від одного далеко, то і якихось заходів кардинальних ми не робимо, ─ каже отець Олексій. ─ Звісно, ми протираємо ікони, але суттєвих змін в роботі церкви немає.

Нагадаємо, сьогодні на сайті "20 хвилин" є онлайн Божественна літургія у Архикатедральному соборі

У ПЦУ радять не впадати в паніку

Православна церква України оприлюднила заяву щодо протидії вірусу й закликала усіх вивчати достовірну інформацію про коронавірус, шляхи його поширення, профілактику та лікування.

ПЦУ закликала уникати крайнощів: ігнорувати реальну небезпеку і впадати у паніку.

Посилаючись на досвід інших помісних православних церков, ПЦУ рекомендувала використовувати дезінфекційні засоби для підтримання чистоти ікон та святинь.

У разі підвищеної небезпеки достатнім виявом шанування святинь - хреста, ікони, мощей - буде поклін без поцілунку.

Під час особистих вітань та вияву шани між священнослужителями та вірянами також достатньо поклону.

Тимчасово рекомендують не переносити святині з місць постійного збереження та використовувати одноразові стаканчики для запивання після причастя.

ПЦУ наголошує, що у разі виконання цих рекомендацій немає обґрунтованих підстав обмежувати регулярні богослужіння.

При цьому церква не обмежує і не змінює таїнство причастя.

"Церква незмінно зберігає особливе ставлення до Євхаристії, Причастя Тіла і Крові Христових, як до Таїнства, що подається "на зцілення душі й тіла", а не як до споживання їжі", - пояснили в ПЦУ.

А  Ви продовжуєте відвідувати церкву під час карантину? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up