Партнер рубрики Події

Дезертирів просять добровільно повертатися у військові частини

Дезертирів просять добровільно повертатися у військові частини
  • У військовій службі правопорядку звертаються до військовослужбовців, які самовільно покинули військову частину, щоб ті добровільно поверталися.
  • Обіцяють правову допомогу, юридичні консультації та поставитися з розумінням до ситуації, бо розуміють, що причини для такого вчинку можуть бути різними. 

- У нас відкрите питання встановлення місця перебування військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини, - каже представник військової служби правопорядку Тернопільського гарнізону підполковник Віктор Малишев . - На жаль, є такі поодинокі випадки і головний наш меседж до таких військових, щоб вони добровільно поверталися до місць проходження служби. 

У військовій службі правопорядку (надалі ВСП, - ред.) звертаються до громадян, сусідів бути небайдужими до сімей військовослужбовців, адже вони йдучи на захист України, залишаючи родину, яка потребує допомоги.

- Повірте, військовослужбовцю буде набагато приємніше і він відчує величезний підйом бойового духу, коли дізнається, що до нього додому прийшли люди з метою допомогою його рідним, - каже підполковник. -  Наведу один приклад. Нещодавно військовослужбовець родом з Тернопільщини самовільно залишив частину. Ми знайшли його і дізналися таку історію.

Відео дня

Так склалося, що його виховувала бабуся, поставила його на ноги. Коли він виконував бойові завдання на лінії зіткнення, до нього подзвонили сусіди і повідомили, що бабуся в дуже важкому стані, потребує постійного догляду.

- Вони не подзвонили йому і не сказали, щоб він не переживав, що він їх захищає, а вони допомагатимуть бабусі, - продовжує чоловік. -  Вони сказали, що потрібна його присутність, бо більше немає кому за нею доглядати. У командира не завжди є підстави відпустити військовослужбовця з бою додому. Військовий не мав відповідних документів про опіку над бабусею. Він самовільно покинув частину і поїхав додому, щоб доглядати бабусю. Ми допомогли йому вирішили питання із оформленням опіки, допомагали й місцеві органи самоврядування, військовослужбовець повернувся у військову частину і продовжував службу. А його бабусею опікувалися соцслужби. 

Ще один приклад: одна із організацій атовців повідомила у ВСП про військовослужбовця, який нещодавно дізнався, що є у списках тих, хто самовільно залишив військову частину. Вони самі привезли його у ВСП.

- Ми розібралися в ситуації. Цей чоловік воював у Донецькому аеропорті, кіборг, - каже пан Малишев. - Отримав дуже тяжке поранення. Його забрали в шпиталь, потім протягом півроку з одного закладу переправляли в інший. З ним врешті-решт втратили зв'язок. Як з'ясувалось, в одному із шпиталів постало питання про ампутацію ноги. Але його батько забрав, ногу врятували. І військовослужбовець повернувся у частину. Йому вручили орден за мужність та безліч інших відзнак. Військова прокуратора, слідство розглянули цю справу і закрили її через відсутність складу злочину. Тому наголошую, військовослужбовці, які самовільно залишили військові частини, - повертайтеся.

У ВСП запевняють, що нададуть усі юридичні консультації, правовий супровід, прибуття до військових частин, розглянуть ваші проблем і поставляться з розумінням.

- Також звертаємось до рідних таких військовослужбовців, - додає Віктор Малишев. - Можливо, їм не завжди вистачає сміливості повернутися, бояться. Є звернення головного військового прокурора Анатолія Матіоса до військовослужбовців. 

У повідомленні йдеться: "Переховуючись від слідства, військовослужбовець не зможе уникнути кримінальної відповідальності за скоєний військовий злочин. Більше того, продовжуючи свою протиправну поведінку, така особа з кожним днем лише обтяжує свою вину і моделює ситуацію, яка в подальшому може унеможливити застосування судом більш м’яких заходів кримінального впливу у межах передбаченої законом санкції, більш м’якого покарання, ніж передбачене законом, або звільнення від кримінальної відповідальності. Навпаки, з’явлення із зізнанням до правоохоронних органів, щире каяття або активне сприяння розкриттю злочину законодавець вважає обставинами, які пом’якшують покарання, і в обов’язковому порядку повинні бути враховані як державним обвинувачем, так і судом при постановленні вироку (стаття 66 Кримінального кодексу України). Також, у кожному конкретному випадку до уваги приймаються всі причини та умови, що фактично сприяли залишенню військовослужбовцем військової частини, включаючи збіг тяжких сімейних обставин, наявність позастатутних відносин та інші. Закликаємо батьків, друзів, родичів військовослужбовців допомогти своїм близьким людям виправити свою, можливо, найбільшу помилку у житті, перестати переховуватися від слідства і відкрити для себе майбутнє." 

Телефон Тернопільського загального відділу ВСП - 093-117-26-38, 52-56-34.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up