Партнер рубрики Події

Життя у пеклі через сусідство зі сміттяркою

Життя у пеклі через сусідство зі сміттяркою
Життя у пеклі через сусідство зі сміттяркою
Три села потерпають від диму і смороду з малашовецької сміттярки, розташованої неподалік. Шостий рік селяни скаржаться в інстанції різних рівнів, але отримують лише відписки. І жодної компенсації.

Мешканці Горішнього та Долішнього Івачева потерпають від сусідства з Малашівецьким сміттєзвалищем.

Через дим від відходів, які регулярно загоряються, нічим дихати. Від сміттярки нестерпно смердить. Через забруднене повітря часто хворіють і дорослі, і діти. Дорогу у селі на вул. Незалежності вантажівки розбили вщент.

Вже 6 років поспіль селяни пишуть скарги, заяви та прохання до можливих інстанцій, аби зарадили їхній біді, або хоча б допомогли матеріально – на оздоровлення і ремонт дороги. Писали  і до обласної та районної держадміністрацій, облради, тернопільської міськради та ДАІ. Чиновники різних рівнів їм відповідали. Але це були скоріше відписки, які ані проблем не вирішували, ані як не допомагали.

Відео дня

Десятки листів і відписок

  • Ось, подивіться, за 6 років скільки паперів назбиралось, - мешканка Івачева Горішнього, депутат сільради Любов Твердохліб потрясла стосом документів з мокрими печатками та копій відписок. – Куди ми вже тільки не писали, не звертались. Наші проблеми ігнорують!

Ще в 2010 р. селяни звертались до керівника Тернопільського району п. Щепановського, аби виділив кошти та полагодив дорогу, яку вщент знищили вантажівки. Той відзвітував, що райавтодор обстежив дорогу і її внесуть до титульного списку на ремонт у 2011 році. Окрім того, районні чиновники направили клопотання до Служби автодоріг та ДАІ, аби встановили дорожні знаки, які забороняють рух багатотонажним авто через населений пункт (копії цих та інших документів є в ред.). Однак, і нині там жвавий рух та «колії» з вибоїнами.

  • Цієї дорогою до Малашовець возять тернопільське сміття, - нарікає пані Любов, яку громада села делегувала, аби добилась вирішення їхніх проблем. – Але дорогу будували лише для гужового транспорту, але ніяк не для вантажівок. Вона вузька, з крутим підйомом.

Вода у криницях висохла

Минуло річ, пригадують мешканці, вуличкою намагалось піднятись вантажне авто з причепом. Якоїсь миті причеп відірвався і на швидкості покотився вниз. Всі, хто були поруч, кинулись навтьоки і на щастя, тоді ніхто не постраждав. Про інцидент повідомили до ДАІ. Але керівник інспекторів телефоном відрубав, мовляв, нікого не забило, нам там робити нічого.

  • Водозабір Івачева Горішнього через наші землі подає 75% води для Тернополя, - скаржиться депутат сільради. – Як наслідок – вона у наших криницях висохла. У тих, кого залишилась, для пиття чи приготування їжі непридатна. Вона жовта і смердить.

Таку воду ще у 2012 р. пані Любов та сусіди здати на аналіз. Висновок невтішний – там чимало аміаку. Тепер селяни беруть воду на фермі, яка розташована в бік від звалища.

  • Отримувати відписок більше не хочемо, - стверджує пані Твердохліб. – Тепер прагну потрапити на особистий прийом до Сергія Надала, аби вислухав і бодай якусь допомогу на оздоровлення виділив. Малашівцям через сусідство зі сміттяркою платять. А ми заслужили? Чи мусимо тільки труїтись?

Наразі селяни написали чергові листи-прохання. Підписали їх мешканці майже сотні дворів. Зі всіма паперами пані Твердохліб хоче потрапити на прийом до міського голови, аби отримати компенсацію. Іншу заяву з підписами підготували для районних чиновників, які напередодні виборів Президента пообіцяли виділити кошти на ремонт дороги. Наразі далі обіцянки і збору потрібних підписів справа не рухається.  

 

Коментарі

Михайло ГУК, (60 р.) сільський голова Івачіводолішнівської сільради:

  • Дорогу у Горішньому Івачеві ще у 2012 р. обстежувала спеціальна комісія. Там були представники облдержадміністрації, Тернопільського і Зборівського районів, ДАІ. Вони визнали, що ширина проїжджої частини становить 3,2 – 3,9 м. Ці параметри не відповідають вимогам автодороги. Окрім того, така ширина унеможливлює роз’їзд зустрічного транспорту, що є небезпечним. Запропонували зробити альтеративний дорогу для об’їзду вантажного транспорту через малашовецьку сміттярку. Загальна довжина - 3,4 км. Але та дорога з вибоїнами і ямами і потребує ремонту. Тому машини далі їздять нашим селом. Влітку ще й багато легкових авто.  

Від смороду і диму потерпають мешканці наших трьох сіл – Долішнього та Горішнього Івачева та Ігровиці. Коли димить – виїжджають рятувалиники, гасять. Але мешканці наших сіл дуже незадоволені, бо мусять тим дихати.

Нам ніяких компенсацій за це немає. Малашівці отримують щокварталу по 1 тис. грн. на одну особу, а ми - ніякої.

Олег СОКОЛОВСЬКИЙ, (53 р.), заступник начальника управління ЖКГ:

  • Виплачують компенсацію мешканцям Малашівців не міськрада, а спеціальний  «Фонд розвитку с. Малашівці». Туди кошти надходять і від перевізників, і від благодійників. Це є компенсація за незручності у зв’язку з розміщенням сміттярки. Невдоволеним мешканцям інших населених пунктів, які, як стверджують, потерпають від сусідства зі сміттєзвалищем, потрібно звертатись до управління ЖКГ міськради. Ми створимо комісію, яка виїжджатиме і вивчатиме ситуацію. Звертатись: м. Тернопіль, вул. Коперника, 1, тел.: 52-58-48.  

Щодо дороги, про яку говорять мешканці – туди ходить громадський та приватний транспорт, а не сміттєвози. В останніх є окрема - під’їзна дорога до сміттєзвалища. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up