Які вони нові об'єднаної територіальної громади Тернопільщини

Які вони нові об'єднаної територіальної громади Тернопільщини

Перші вибори відбулися 29 жовтня 2017 року в 201-й об’єднаній громаді в Україні, в тому числі, в 4-х з Тернопільської області. Особливістю цієї «хвилі» виборів стало те, що вперше їх призначили в громадах, створених з рад суміжних районів. Це дозволило провести їх, зокрема, в Зборівській та Хоростківській громадах, які об’єднавчі процедури провели в попередні роки.

Ще однією особливістю «тернопільських» виборів стала їх значна політизація. Причина – 3 з 4-х громад міські. Отже, вибори туди відбуваються за партійними списками.

Не хотілося зараз торкатися «великої політики в територіальних громадах» - на мою думку, її там просто не має бути. Хоча чудово розумію, що реально багато об’єднаних громад страждають через присутність політиків та політичних лозунгів у сесійній залі.

В цій статті хотів би говорити про параметри громад та про те, в чому бачу їх сильні та слабкі сторони.

Відео дня

Зборівська міська об’єднана територіальна громада

Населення – 16,2 тис. осіб

Площа – 357,3 кв. км.

Власні доходи загального фонду у 2018 році (прогноз) – 35,2 млн. грн..

Орієнтовна сума субвенції на розвиток інфраструктури з державного бюджету у 2018 році – 6,1 млн. грн.

Громада створена об’єднанням 17-ти органів місцевого самоврядування (37 населених пунктів), в тому числі 2-х сільських рад Козівського району. До складу ОТГ не ввійшло 8 сільських рад, які «планувались» в цілісному варіанті перспективного плану, через що територія громади має вигляд «бублика».  Як правило, до об’єднаної громади не ввійшли фінансово самодостатні сільські ради.

Ключовою сильною стороною громади є те, що вона створена навколо міста-районного центру, що  означає налагоджену систему комунікацій, а також наявність кваліфікованих управлінців з досвідом роботи в районних структурах.  Слабкою ж стороною громади на сьогодні видається нецілісність її території та певна «розпорошеність» - більше половини населених пунктів знаходяться на відстані 15-ти і більше км від адміністративного центру.

Лановецька міська об’єднана територіальна громада

Населення – 12,7 тис. осіб

Площа – 135,0 кв. км.

Власні доходи загального фонду у 2018 році (прогноз) – 27,3 млн. грн..

Орієнтовна сума субвенції на розвиток інфраструктури з державного бюджету у 2018 році – 2,4 млн. грн.

В об’єднану громаду ввійшло 5 органів місцевого самоврядування Лановецького району (10 населених пунктів).

Основна сильна сторона ОТГ – аналогічна Зборівській громаді – наявність районного центру та районних структур. На сьогодні ще однією сильною стороною громади є певна «компактність» її території. Проте в майбутньому це стане її слабкою стороною та бар’єром для розвитку.

Хоростівська міська об’єднана територіальна громада

Населення – 14,3 тис. осіб

Площа – 184,6 кв. км

Власні доходи загального фонду у 2018 році (прогноз) – 22,6 млн. грн..

Орієнтовна сума субвенції на розвиток інфраструктури з державного бюджету у 2018 році – 4,0 млн. грн.

ОТГ створена об’єднанням 7-ми місцевих рад (10 населених пунктів), в т.ч. 1-єї з Теребовлянського району. Сильною стороною є компактність та цілісність території громади. Хоростківська – одна з дуже небагатьох громад Тернопільської області, яку можна вважати «територіально завершеною»

Саранчуківська сільська об’єднана територіальна громада

Населення – 2,5 тис. осіб

Площа – 94,8 кв. км.

Власні доходи загального фонду у 2018 році (прогноз) – 5,2 млн. грн.

Орієнтовна сума субвенції на розвиток інфраструктури з державного бюджету у 2018 році – 1,6 млн. грн.

Перша ОТГ на Бережанщині об’єднала 5 сільських рад (8 населених пунктів).

Найменш спроможна громада з точки зору фінансової та інфраструктурної забезпеченості серед цьогорічних громад. Проте територіально громада займає дуже вигідне становище та може в майбутньому суттєво збільшити свою територію шляхом приєднання сільських рад Бережанського, а також Козівського та Підгаєцького районів. Важливою сильною стороною громади є консолідуюча особистість її голови та одного з найавторитетніших управлінців в області.

Замість висновків  

Кожна з 4-х перелічених ОТГ має свої особливості та напевне протягом перших місяців 2018 року ми побачимо щось нове та неочікуване в їхній діяльності. На жаль, на цьому етапі багато залежатиме від дуже суб’єктивних факторів – підбору кваліфікованих працівників на ключові посади та якісної взаємодії виконавчих структур з депутатським корпусом.

Автор: експерт з децентралізації Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Тарас Баранецький

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up