Гірка правда про солодкі напої

Гірка правда про солодкі напої
З солодкими напоями ми споживаємо надмірну кількість цукру, що зрештою призводить до ожиріння, діабету другого типу, атеросклерозу, проблем з серцем та судинами

Склянка солодкого напою у середньому вміщує 4-7 чайних ложок цукру. Його надмірна кількість призводить до ожиріння, діабету другого типу, атеросклерозу, проблем із серцем і судинами.

Скільки цукру ми випиваємо влітку з різними солодкими напоями і які наслідки це може мати для здоров’я, ми запитали лікарів.

  • У таку спеку, як зараз, я менше зустрічаю на вулиці людей зі звичайною водою, ніж тих, хто має у руках колу, фанту чи інші солодкі напої, - зазначає дієтолог Наталія Суслова. - А вони не тільки не втамовують спрагу, а й шкідливі для здоров’я. Адже впродовж дня, крім цього напою, людина з’їдає ще й цукерки, печиво, шоколадку, покладе цукор у чай чи каву, також цукор є в інших стравах, спожитих за день. А є люди, які і по дві пляшки коли випивають. Таким чином загальна кількість цукру за день перевищує допустимі норми в рази, а це вже становить загрозу для здоров’я. Я, наприклад, таких напоїв не вживаю – визнаю лише газовану і негазовану воду та натуральні соки, з пакетованих п’ю лише томатний.

 

Норма – дві столові ложки

Добова потреба цукру, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, це 50 г цукру для жінок і 70 г - для чоловіків. При цьому людина має дотримуватися режиму фізичної активності, зазначає дієтолог. Ця норма – дві-три столові ложки з верхом. Але оскільки ложка ложці не рівня, то цукор варто міряти саме грамами.

Відео дня

- Від загальної кількості спожитих калорій за день цукор повинен становити 5-10%. Такі цифри пов’язані з тим, що саме вживання солодких газованих чи негазованих напоїв є причиною розвитку ожиріння і цукрового діабету другого типу, - наголошує лікар. - Підступність солодких напоїв у тому, що півлітрову чи навіть літрову пляшку випити набагато легше, ніж з’їсти 10-20 штук печива чи іншого еквіваленту солодощів, які мають стільки ж цукру. Тому так легко перевищити будь-які допустимі норми.

Що відбувається в організмі після того, як ми випиваємо солодкий газований напій, пояснює терапевт Василь Олійник.

- За 20 хвилин кількість цукру у крові суттєво підвищується, - каже він. - Підшлункова залоза працює з більшою швидкістю і виробляє інсулін, реагуючи на цукор, який потрапив в організм. Печінка, в свою чергу, реагує на появу інсуліну, який з’явився внаслідок цього, перетворюючи велику кількість цукру на жир. За деякий час починається вироблення допаміну, гормону, який стимулює центр задоволення у мозку. Схожою є реакція на наркотичні речовини. Тому захоплення солодкими напоями схоже до інших залежностей. За 60 хвилин рівень цукру у крові різко падає і виникає бажання знову випити солодкий напій. Якщо рівень інсуліну постійно підвищується, а таке відбувається, якщо солодкі напої пити регулярно, це приводить до появи стійкості до інсуліну, що викликає розвиток діабету, атеросклерозу.

 

Калорії напоїв через цукор

- Якби у напоях використовували невелику кількість цукру, це було б ще не настільки небезпечно, бо певну кількість простих вуглеводів ми повинні отримувати, оскільки з цим пов’язана наша розумова діяльність, - зазначає Наталія Суслова. - Це швидке джерело енергії. Від нестачі таких швидких вуглеводів людина швидко втомлюється, зявляється головний біль, роздратування, апатія, тому цих 5-10% від загальної кількості потрібно. А все, що вище, дає навантаження на організм, відкладається у вигляді жиру.

Грам цукру має енергетичну цінність від 3,85 ккал у цукрі-піску до 3,98 ккал у цукрі-рафінаді. 100 г цукру - це 385-398 ккал. Замінники цукру - фруктоза, ксиліт, сорбіт мають калорійність такого ж порядку - 100 г - 400 ккал. Підсолоджувачі на зразок цикламату, тауматину, стевіозиду, лактулози дають 0 ккал. Тож неважко порахувати, скільки цього солодкого продукту випиваєте з напоєм.

  • Кількість цукру у напоях різна і залежить від виробника. У середньому склянка солодкого напою вміщає чотири-сім чайних ложок цукру, - розповідає дієтолог. - А ще варто не забувати, що, крім цукру, у напоях є ще й штучні підсолоджувачі, синтетичні чи натуральні, і фруктоза.

Те, що фруктоза - корисний замінник цукру, міф. Насправді це просто дешевий цукрозамінник. Він, звичайно, має позитивні якості, бо не навантажує підшлункову, але фруктоза перетворюється на жир. Споживання напоїв із нею веде до ожиріння, серцево-судинних проблем.

- Слід мати на увазі, що там, де менше цукру, зазвичай, є підсолоджувачі, переважно синтетичні, які є більш солодкими, тому цукру додають менше, - зазначає лікар. - Але є факти, що синтетичні підсолоджувачі небезпечні і можуть провокувати розвиток злоякісних новоутворів, спричиняти ожиріння, діабет, гіпертонічну хворобу.

Енергетики, спортивні напої та соки – усі містять цукор у менших чи більших дозах. Цукор у соках використовують як консервант, інакше сік не міг би зберігатися довго.

  • Краще приготувати сік самому, додати трішки меду, і це буде набагато краще для здоров’я, ніж пакетований сік, – зазначає Наталія Суслова. – Аби втамувати спрагу, краще випити води, компот із додаванням мінімальної кількості цукру, морс, зрештою, пити звичайну мінеральну газовану чи слабогазовану воду, джерельну воду, трав’яні чаї. Цими напоями краще втамовувати спрагу у спеку. Все, що пакетоване, газоване, солодке, має неприродний колір і смак.

Смак, ідентичний натуральному, є категоричним табу, продовжує лікар.

- Такі напої у європейських країнах заборонено продавати навіть поруч зі школами, не те, що у школах. На продаж таких напоїв вводять серйозні обмеження, особливо, коли це стосується дітей. У нас, на жаль, ще не дійшли до усвідомлення шкоди від таких продуктів, - підсумовує вона.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up