Купатися ні на «Дальному пляжі», ні на «Циганці» не рекомендують

Купатися ні на «Дальному пляжі», ні на «Циганці» не рекомендують

Якість води в тернопільському ставі далека від ідеальної. Через наявність там кишкової палички дітям та людям зі слабким імунітетом купатися там не варто. А от з піском, за висновками експертів, усе добре.

Оскільки погода сприяє, тернополяни охоче проводять час поблизу води, на місцевих пляжах. Щодня там можна побачити сотні дорослих та дітей, які насолоджуються відпочинком.

Оновлена «Циганка» та «Дальній пляж» - одні з улюблених місць тернополян. І хоча кожного року ми чуємо від влади про покращення умов та забезпечення комфорту для відпочинку городян. Назвати ідеальними ці місця «паломництва» тих, хто відпочиває поблизу води, навряд можна.

Детальніше про проблеми місцевих пляжів поговорили під час прямого ефіру, який відбувся у п’ятницю, 28 липня на сайті «20 хвилин».

Відео дня

Експерти розповіли про те, чи є відпочинок на пляжах Тернополя безпечним для здоров’я, на скільки умови відповідають санітарним нормам. Як наголошує завідуюча відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень, лікар загальної гігієни ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» МОЗ України Ольга Лучка, якість води у Ставі далека від ідеальної.

- Із травня по жовтень щомісячно ми щорічно відбираємо взірці води, загалом визначено понад 200 точок забору, - пояснює фахівець. – Сюди входять: сертифікований «Дальній пляж», та два стихійних – «Моржатник» і «Циганка».

Наразі за хімічними показниками відхилень по воді не виявили. А от за мікробіологічними – вони є. Дослідження проводили 19 червня. Планове обстеження проводили і 27 липня. Однак його результати будуть наприкінці наступного тижня. 

- У водоймищах поблизу всіх названих пляжів ми виявили кишкові палички, - наголошує пані Ольга. – Виявлені збудники захворювань можна характеризувати як помірне забруднення води. Із-за підвищення температури ці показники лише погіршуються. Ми не рекомендуємо купатися в цій воді. Особливі застереження для дітей, людей похилого віку, осіб, котрі мають порізи чи інші пошкодження шкіри.

Причин цих негативних явищ може бути кілька. По-перше, це зрошення полів нітратними добривами та їх потрапляння у прибережну зону річки Серет. По-друге, це може бути використання негерметичних септиків, які також проникають у став, невчасний вивіз цих стоків, відповідно, відбувається їх потрапляння у воду. Крім того, на ситуацію можуть впливати незавершені процеси самоочищення ставу.

Аби покращити якість води у минулому році була розроблена програма по облаштуванню тернопільського водосховища, додає Тарас Дячун. Вона орієнтована приблизно на 3 роки роботи, а сума, закладена на її функціонування, - близько 30 млн грн. До її впровадження доклались фахівці з місцевого педуніверситету.

- На меті – поліпшити якість води, «закріпити» рух верхніх та нижніх шарів води та створити ряд біоплато, які також стануть механізмами очищення води, - пояснює він. – Комплексна програма, які розробили місцеві науковці, з роками, думаю, допоможе вирішити цю проблему.

Про ситуацію на «Дальньому пляжі» пообіцяв розповісти його орендар Олександр Івасишин. У телефонному режимі чоловік повідомив, що його наразі немає в Тернополі. Буде лише через 20 днів. Узагалі, зауважив, він не любить прямих ефірів. Обіцяв дати відповіді на запитання журналіста по телефону, однак сконтактувати з ним не вдалось – абонент поза зоною досягнення. Якщо ж пан Олександр знайде час висловити свої міркування та відповісти на питання тернополян, ми опублікуємо їх у наступних випусках газети.

 

Гостями програми були:

  • Заступник директора КП «Об’єднання парків культури і відпочинку» Тарас Дячун;
  • Завідуюча відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень, лікар загальної гігієни ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» МОЗ України Ольга Лучка.

 

Найцікавіші відгуки з сайту «20 хвилин»:

 

Вітюк Ольга

Фонтани працюють на «Циганці?

Тарас Дячун

Фонтан є на балансі КП «Тернопільводоканал». Інформація про поломку була представлена у соцмережах. Але, хочу зауважити, несправність швидко ліквідували. Тож уже в п’ятницю увечері фонтан мав би знову працювати. Сподіваюсь, що більше таких незручностей не буде.

 

Олег М

А решту колишніх пляжів та можливих місць для купання справді треба вдосконалити, для прикладу, на «Циганці», замість плит від причалу до вишки, встановити сходи до води, як це до речі було зображено у візуалізації проекту! Також на цій ділянці чітко визначитись, трава там має бути чи пісок. Було б непогано відновити хоча б символічно «Ближній пляж» біля колишнього «Поплавка» (теперішніх його руїн). Що для цього треба?

Тарас  Дячун

Проект затверджений, за ним і працювали, хоча в багатьох є певні зауваження. Тернополяни, звісно, можуть вносити пропозиції, звертаючись до депутатів міськради чи залишаючи, наприклад, петиції на офіційному ресурсі.

Щодо сходів, оскільки «Циганка» не є сертифікованим пляжем, то реалізувати це складніше. Будемо говорити з орендарями, на скільки вони готові покращувати умови відпочинку тернополян.

 

Від редакції

Ви все говорите про орендарів. Назвіть, будь ласка, кілька пропозицій, які внесло «Об’єднання парків культури і відпочинку» на розгляд міської влади, аби зробити місцеві пляжі комфортним місцем відпочинку.

Тарас Дячун

Ну, можу сказати більше по паркам. Що стосується набережної, то це – облаштування підпірної стінки поблизу острівка «Чайка». Хотілося б зробити якусь невелику кількість атракціонів, які стали б прекрасним варіантом дитячих розваг. Реалізувати такі дії приватним підприємцям простіше, аніж комунальному підприємству. 

 

Від редакції

Чи повідомляють про забруднення води кишковими інфекціями тернополян, які відпочивають на місцевих пляжах, адже ми не бачимо ніяких інформаційних табличок про це?

Тарас Дячун

У такому випадку в безперебійній роботі пляжів зацікавлені, у першу чергу, орендарі. Вони ж мають дбати про те, аби тернополяни їм довіряли та могли гарно провести час. Думаю, найближчим часом ми вирішимо з ними питання щодо інформування громадян про виявлені недоліки у воді.

 

Наталія

Яка якість піску? Чи немає там паразитів?

Ольга Лучка

Ми щороку проводимо паразитологічні дослідження піску. Невідповідностей не виявили.

 

Надія

А мене от цікавить, коли на «Циганці», у яку вклали стільки грошей, буде працювати душ і прибиратимуть туалети? Коли буде нормальний пісочок там, а не суміш піску, болота і трави з камінням? І ще - коли зроблять нормальний спуск у воду хоча б ноги помити, а не отой місточок, із якого ні залізти - ні злізти неможливо?

Тарас Дячун

Відповідальність за роботу душів і прибирання туалетів несе орендар. Наразі там триває ремонт. Обіцяли завершити роботи найближчим часом.

 

Ігор Яремчук

Варто обгородити парк і пляжі - це чітко вкаже їхні зони. І охорону треба, яка буде згрібати всіх п'яних, вандалів і їм подібних, і буде заставляти їх же прибирати парк і пляж.

Тарас Дячун

Це юридично неможливо, оскільки обгороджувати територію, яка доступна всім, забороняється законом.

 

Свєта

Нещодавно була з чоловіком і дітьми на «Дальньому пляжі». Територія дуже брудна - у кабінках для перевдягання брудно, на території пляжу - брудно, валяються засоби гігієни. Пісок - у жахливому стані. Ступати по ньому не те, що дітям, а й дорослим небезпечно - все втоптане, купа гострих камінців. 

Олександр Івасишин

Питання чистоти багато в чому залежить від самих тернополян, які приходять відпочивати на пляж та залишають за собою гори сміття.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up