Де у Тернополі та передмісті найбільші ями і як відшкодувати гроші, якщо пошкодили авто?

Де у Тернополі та передмісті найбільші ями і як відшкодувати гроші, якщо пошкодили авто?
  • Залишайте фото у коментарях з інформацією, де саме є яма та її описом.
  • Відшкодувати збитки, якщо пошкодили авто, - реально. Як це зробити – радить юрист.

Завершується сезон ремонту доріг – дорожники та влада звітують, скільки кілометрів нового покриття з’явилось в Тернополі та області. Але мовчать про те, скільки недосконалих доріг залишається – з ямами та вибоїнами.

Водії, влетівши до ями, клянуть все на світі та витрачають власні кошти на шиномонтажах і станціях технічного обслуговування. За ремонт «вбитої» ходової викладають не одну тисячу гривень. Адвокат пояснив, як ці гроші можна повернути.  

Що робити якщо автомобіль потрапив у дорожню яму і отримав пошкодження?

​Поради від керуючого партнера ТОВ юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайла Самуляка.

Відео дня

✔Слід зупинитися, забезпечити безпеку руху, шляхом виставлення знаків аварійної зупинки, та викликати патрульну поліцію, зателефонувавши 102.

✔До приїзду поліцейських зафіксуйте дорожню обстановку, пошкодження дорожнього полотна та ушкодження автомобіля на фото та відео засоби.

✔Складіть список очевидців події, та запишіть їх контактні дані.

✔ Після приїзду патрульних, вимагайте складення на місці ДТП Акта обстеження ділянки вулично-шляхової мережі.

У Акті повинно бути зафіксовані всі пошкодження дорожнього полотна, що спричинили ДТП, а також обстановку на місці ДТП (відсутність освітлення, попереджуючих знаків тощо) та завдані ушкодження вашому автомобілю. Необхідно наполягати на тому, щоб при огляді місця ДТП та при складанні відповідного матеріалу було зазначено розмір ями, в яку потрапив транспортний засіб, оскільки її розмір може стати визначальним при вирішенні питання про наявність чи відсутність вини дорожньо-експлуатаційної організації.

✔ Надайте пояснення працівникам патрульної поліції.

У поясненнях необхідно зафіксувати, що на відповідній ділянці дороги відсутні будь – які дорожні знаки, які мали б попереджувати водіїв про неякісне дорожнє покриття, що також в свою чергу буде мати значення під час розгляду даної справи в суді.

✔ Важливо відзначити, що при викладенні пояснень водію необхідно чітко вказати, що яму не можливо було помітити взагалі, або об’їхати у зв’язку з наявністю інших машин на дорозі, а зупинитися вчасно перед ямою не було можливості. Недодержання водієм цієї процедури може привести до того, що винуватцем ДТП опиниться саме він, та буде нести адміністративну відповідальність відповідно до ст.124 КУпАП.

✔Зазначте працівникам патрульної поліції, які прибули на місце події, що Ви бажаєте написати заяву про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 140 КУпАП.

У разі встановлення факту, що причиною ДТП є неякісне дорожнє покриття, працівниками патрульної поліції буде здійснено запит, щодо того, хто є відповідальною службовою особою, та складено протокол за ч. 4 статті 140 КУпАП, після чого його буде направлено для розгляду до суду.

✔Проведення оцінки вартості відновлювального ремонту автомобіля.

Найкраще — провести автотоварознавче дослідження.

✔ Звернення до суду з позовом про відшкодування завданої матеріальної шкоди.

15 травня 2018 року Велика Палата Верховного Суду у судовій справі № 373/1281/16-ц залишила без змін рішення попередніх інстанцій, яким було стягнуто з міської ради на користь водія 38 тис. 435 грн матеріальної шкоди, а також 551 грн 20 коп. на відшкодування судових витрат.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • саша

    микулинецька  бічна  все для автомобіля . суцільні ями
  • Мах

    асфальт на вул руській який міяли пару місяців тому вже пішов хвилями на зупинці. То так мало бути?
  • Мах

    - вул глибока - там покриття вже знищене після перших великих дощів буде все в ямах.
    - Тротуар від листопадової до переходу до колишньої "ромашки" - ями, в дощ калабані, кущі не доглянуті. І це за 150м від міськради. Видно одразу що депутати та мер пішки не ходять ніколи.
    На Бандери навпроти автосервісу "у василя" в правому ряді латка яка провалюється постійно, її вже раз 5 "ремонтували" - без толку. Може можна 1 раз але нормально?
    На будного міждворовий проїзд одні ями. навколо купа 9 поверхівок, невже ОСББ неможуть мі собою скинутись і зробити дорогу?
    І тп.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up