У Тернополі – фестиваль бразильського кіно

У Тернополі – фестиваль бразильського кіно

Упродовж трьох днів 6-8 жовтня в «Палаці Кіно» проходитиме фестиваль бразильського кіно. Демонструватимуть три фільми – «Сіль землі», «Бразилія. Центральний вокзал» та «Іван» мовою оригіналу з українськими субтитрами. Початок о 19.00. Вхід вільний. Цього року урочисте відкриття фестивалю співпало з відзначенням 125-ї річниці з дня еміграції українців до Бразилії.

6 жовтня

СІЛЬ ЗЕМЛІ

(O Sal da Terra)

Відео дня

Жанр: документальний, біографічний фільм

Режисер: Вім Вендерс (Wim Wenders)

Джуліано Рібейро Сальгадо (Juliano Ribeiro Salgado)

У головних ролях: Себастьян Сальгадо (Sebastião Salgado),

Вім Вендерс (Wim Wenders), Лелія Ванік Сальгадо (Lélia Wanick Salgado), Джуліано Рібейро Сальгадо (Juliano Ribeiro Salgado)

Рік випуску: 2014

Фільм про життя та творчість легендарного бразильського фотографа Себастьяна Сальгадо, який своїми чорно-білими фотографіями демонстрував недавню історію: міжнародні конфлікти, масові переселення, голод, а у старшому віці – незаймані території, грандіозні ландшафти, дику фауну та флору, людей та тварин у найвіддаленіших закутках Землі. Про життєвий шлях Себастьяна Сальгадо розповідає в своїх зйомках його рідний син Джуліано та фотограф Він Вендерс.

Премії:

2014 Премія Каннського кінофестивалю:

особлива відзнака нагороди Франсуа Шале — Вім Вендерс, Джуліано Рібейро Сальгадо

особлива відзнака екуменічного журі — Вім Вендерс, Джуліано Рібейро Сальгадо

cпеціальний приз «Особливого погляду» — Вім Вендерс, Джуліано Рібейро Сальгадо

2014 Нагорода Мюнхенського кінофестивалю:

приз «Одне майбутнє» — Вім Вендерс, Джуліано Рібейро Сальгадо

2015 Національна кінопремія Франції Сезар:

за найкращий документальний фільм — Вім Вендерс (режисер), Джуліано Рібейро Сальгадо (режисер), Давид Розьє (продюсер)

7 жовтня

БРАЗИЛІЯ. ЦЕНТРАЛЬНИЙ ВОКЗАЛ

(Central do Brasil)

Жанр: Драма

Режисер: Валте Саллес (Walter Morreira Salles Júnior)

У головних ролях:

Фернанда Монтенеґро (Fernanda Montenegro),

Вінісіус де Олівейра (Vinícius de Oliveira),

Маріліа Пера(Marília Pêra) та

Отон Бастос (Othon Bastos)

Рік випуску: 1998

«Бразилія. Центральний вокзал» - французсько-бразильська драма знята у 1998. Сценарій написали Маркос Бернстейн і Жоао Емануел Карнейро, взявши за основу історію режисера Валтера Саллеса.

Сентиментальний фільм, канва якого – подорож у глиб Бразилії. Сюжет побудовано на історії дружби жінки, яка шукає другого шансу у житті і хлопчика, який шукає своє коріння. Автори отримали натхнення від фільму німецького режисера Віма Вендерса «Аліса у містах».

Дора (Фернанда Монтенеґро) працює на Центральному залізничному вокзалі, пише під диктовку листи для неписьменних людей. До неї підходить чергова клієнтка Ана з маленьким сином Жозуе (Вінісіус де Олівейра) і просить написати листа батькові сина про те, що син хоче приїхати до нього в гості. Виходячи з вокзалу, Ана гине під колесами автобуса, а 9-літній Жозуе, не маючи куди йти, змушений жити на вокзалі. Жаліючи хлопчика, Дора вирішує допомогти йому дістатись до його батька у степи віддаленого штату на північному сході Бразилії. На їхньому шляху через величезну країну їм доводиться боротись з різними обставинами і робити цікаві відкриття, а тим часом фільм показує життя людей, які мігрують країною у пошуках кращого життя чи своїх давно покинутих близьких.

На загал фільм отримав позитивні відгуки критиків і був номінований на кращий іноземний фільм та кращу жіночу роль у конкурсі Оскар-1999, та завоював Золотий глобус у цих двох номінаціях на кінофестивалі нью-йоркських критиків (“New York Critics Film Awards”).

8 жовтня

IВАН – ПОВЕРТАЮЧИСЬ У МИНУЛЕ

(Iván – de Volta para o Passado)

Жанр: Документальний

Режисер: Гуто Пашко (Guto Pasko)

У головних ролях:

Іван Бойко (Iván Bojko)

Рік випуску: 2011

У 1942 році Іван Бойко був вигнаний із рідного села на Тернопільщині на примусові роботи до Німеччини. У 1948 році він емігрував до Бразилії і ніколи не повертався, але залишився вірним культурним традиціям своєї країни за допомогою музики.

68 років опісля, фільм документує повернення 91-річного Івана на Батьківщину, де він відвідує своїх родичів і рідне село.

Візуальні та звукові образи, що виникають при читанні щоденників Івана, ретранслюють власний досвід емігрантського життя і таким чином досягають нашої власної уяви.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up