Класи поділять, до школи - у масках та обмеження у їдальнях. Як навчатимуться діти в Тернополі (ГРАФІКА)

Класи поділять, до  школи - у масках та обмеження у їдальнях. Як навчатимуться діти в Тернополі (ГРАФІКА)

З першого вересня у Тернополі, як і в більшості міст України навчатися будуть по-новому. Готуємось до роботи у іншому форматі: поділ на підгрупи, зміна розкладу занять, масковий режим та багато іншого – "20 хвилин" зібрали усю корисну для вас інформацію.

Жити, працювати та навчатися в нових реаліях – ця фраза без перебільшення стала частиною нашої буденності. Навчальний рік у Тернополі цієї осені розпочнеться без традиційної лінійки 1 вересня та масового скупчення людей. Та і дистанційної форми навчання, на щастя для батьків, поки що чекати не варто.

Отже, говорили-балакали, що прийняли та чого варто чекати? Що вже відомо точно, а над чим ще працюють? Які освітні новації варто чекати у Файному? Відповіді на ці та інші питання і шукали журналісти "20 хвилин". Усю корисну інформацію, яку вдалося отримати на ранок 26 серпня читайте нижче.

1 вересня – лінійок не буде!

Почнемо, з головного і традиційного для всіх нас – Дня знань. Перший день у школі буде без традиційного свята першого дзвоника, адже відтепер діє обмеження на проведення масових заходів.

Відео дня

- Кожен заклад має організувати, як провести цей день. Зустрічі організовуються лише в межах кожного класу, бажано на свіжому повітрі. Масові заходи ми допустити не можемо, адже це ризиковано, - говорить заступник начальника міського відділу освіти Ірина Сум. – Для першого і одинадцятого класів мають продумати свої форми організації свята.

До слова, є варіант, що цей навчальний рік не розпочнеться традиційно - 1 вересня, а пізніше. Однак чи справді це буде, наразі не говорять ні в управлінні освіти, ні в школах.

Вхід батьків заборонений

Вхід учнів до школи буде здійснюватись за розробленими маршрутами з використанням усіх існуючих входів/виходів. Допуск до закладу батьків заборонено. 

- На кожному вході мають бути обладнані місця для обробки рук антисептичними засобами, користуватись якими діти мають під наглядом персоналу школи, - додає співрозмовниця. 

Перед початком роботи буде проводитись температурний скринінг всім працівникам, а учнів мають опитувати щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби. При будь-яких ознаках нездужання дитину не можна вести в організований колектив. А якщо вчителі виявлятимуть хворих учнів, їх будуть тимчасово ізолювати та викликати батьків, - продовжує Ірина Сум.

Коли маски обов’язкові?

Усіх працівників закладу необхідно забезпечити 5-денним запасом засобів індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Також передбачено проведення інструктажу для працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту.

- Учнів захисними масками мають забезпечити батьки. Їх можна не вдягати під час проведення занять у навчальних аудиторіях, а от під час пересування приміщеннями використання масок є обов’язковим. Учням 1-4 класів дозволили бути без масок. Збір використаних засобів захисту має відбуватись в окремі відповідно промарковані контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами. Ми проводимо об’їзд шкіл, у кожній з них директор дбає про дотримання всіх вимог, - наголошує заступниця начальниці управління освіти.

Розмежування класів

Для полегшення організації двостороннього руху коридорами на підлогах нанесли розмітку. Крім того, необхідне виокремлення зон переміщення для різних вікових груп.

- У школах буде мінімізовано пересування учнів між навчальними кабінетами шляхом проведення занять впродовж дня в одній і тій самій аудиторії. Після кожного заняття необхідне провітрювання приміщення протягом 10 хвилин. Деякі уроки будуть проводитись на відкритому повітрі, - говорить пані Сум. – Розклад занять та перерв кожна школа складає індивідуально. Тож у когось перший урок може початися о 8.30, а в когось – о 9.00, наприклад.

Деззасоби – на місяць

У санітарних кімнатах забезпечили наявність рідкого мила, антисептичних засобів та паперових рушників (або електросушарок для рук).

Після проведення занять у кінці зміни/робочого часу мають проводити вологе прибирання з дезінфекцією усіх поверхонь.

- Усі школи закупили засоби дезінфекції, у туалетах є рідке мило, антисептики, тримачі для паперових рушників чи електросушарки. Наразі маємо запасу приблизно на місяць роботи, будемо бачити розхід та, відповідно, уже зможемо поповнювати запаси. Звісно, сподіваємось на свідоме ставлення учнів та раціональне використання засобів індивідуального захисту, - каже Ірина Сум.

Поділ класів на групи

Кожна школа має розробити свою модель навчання. У класах, де є понад 20 дітей, буде поділ на підгрупи. Вони навчатимуться через день, або позмінно.

- Наразі ми думаємо, чи це буде робота в дві зміни чи навчання через день. Якщо сьогодні дитина вчиться, то завтра самостійно опановує матеріал вдома. Кожен клас і школа мають налагодити цей процес. Основна ціль – дотримання соціальної дистанцій у класах, зменшення скупчення дітей та дотримання всіма гігієнічних вимог, - наголошує пані Сум. – Якщо ми будемо у помаранчевій зоні і надалі, то вчителі працюватимуть на уроках у захисних щитках.

Що буде з харчуванням?

Харчування у школах організовують. Але і до цього є свої вимоги. Наразі, за словами Ірини Сум, усі їдальні готові до роботи в умовах карантину.

- Відстань між столами має становити не менше 1,5 м, а розміщення за столом – не більше 4 осіб. Чергування учнів в обідній залі не дозволяється, а от черговий вчитель має здійснювати заходи для попередження скупчення дітей перед входом до обідньої зали та в ній. Буфетна продукція обов'язково матиме індивідуальне пакування. Біля лінії роздачі, буфету має бути нанесене маркування для дотримання дистанції під час перебування у черзі. Миття столового посуду, розносів буде здійснюватись з обов’язковою дезінфекцією. Або ж можливий варіант – дитина приходитиме з власним ланчбоксом. Столові прибори, розноси не можуть бути у вільному доступі для відвідувачів їдальні. Працівники їдальні, які видають страви або здійснюють розрахунок, мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту – окуляри, маска, рукавички. Кожен клас харчуватиметься окремо за попередньо складеним графіком, - говорить освітянка.

Попередньо тестувати вчителів на коронавірус не будуть. Однак усі працівники школи до початку роботи повинні пройти медичний огляд згідно з вимогами наказу МОЗ України №280 від 23 липня 2002 року "Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівниками окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб".

 

МОН також оприлюднило список вимог.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • СТУГНА-П

    Ви впевнені ,що діти підуть на навчання? Тут або до наступного розгляду нас віднесуть до червоної зони ,або у школах через два тиждня всі почнуть поголовно хворіти і знову ж таки віднесуть до червоної зони. В інститутах можна зараз спокійно запроваджувати дистанційку оскільки там зараз начитка буде відбуватися ,але влада на це ноль реакції . Щодо захисних масок та інших захисних метод ,а хто їх буде дотримуватися ? Під час проведення випускних ніхто нічого не дотримувався . Відкриття шкіл на фоні збільшення хворих це колабс всієї медичної галузі міста . Після уроків ці школярі принесуть ковід до хати де перебувають старші люди для, котрих це захворювання може закінчитися плачевно .
  • Тттт

    Відколи школи несли за щось відповідальність, за все відповідали батьки! Знов спихнуть все на батьків, а результат будуть вимагати. А якщо прийдеться в дві зміни то щей злість на дітях будуть зганяти, 100%
  • Наташа Качалкіна

    Маразм крепчал...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up