Партнер рубрики Події

"Петиція, або на мітинг": батьки проти дистанційного навчання. А школи думають закупляти термометри

"Петиція, або на мітинг": батьки проти дистанційного навчання. А школи думають закупляти термометри
  • Дискусії про навчання у дистанційному режимі через пандемію коронавірусу, набувають обертів. Розпалу додали й гучні заяви керівництва держави.
  • Епідеміологи кажуть, що до вересня ще досить багато часу, аби оцінювати ситуацію, проте в школи вже планують закупляти термометри та засоби захисту. 
  • Батьки ж категорично проти. Думку наразі висловлюють в соцмережах, але кажуть, що готові до більш радикальних дій. 

Як повідомляли у Міністерстві охорони здоров'я України, відновлення навчального процесу в звичайному режимі можливе лише на четвертому етапі виходу з карантину, до якого більшість регіонів країни не готові через високий рівень захворюваності. 

18 липня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера» заявив, що школи відкриватимуть. Проте в районах з підвищеним рівнем захворюваності коронавірусом (червоній зоні) навчання буде дистанційним.

- Школи запрацюють з 1 вересня у звичайному режимі. Тільки там, де буде червона зона, буде дистанційне навчання, - сказав Віктор Ляшко, передає видання "Слово і діло". - Червона зона в цих районах - це щось не буде надзвичайного, ми вже знаємо, що таке епідпоріг, не такий як у нас завжди був для грипу та грипоподібних захворювань. Тобто, якщо червона зона - школа закривається на певний період часу, стабілізуються показники, і вона відкривається. Широкого закриття шкіл на території країни не буде, якщо не фіксуватимуть перевищення епідпорогу щодо грипу та грипоподібних захворюваннь.

Відео дня

Готуються до змішаного типу навчання

В управлінні освіти Тернопільської міськради наразі прогнозувати не беруться. Але кажуть, що готові до всього. 

-  Офіційних наказів з Міністерства освіти про режим роботи з 1 вересня немає, - каже начальниця управління освіти і науки  Ольга Похиляк. - Є думки, проєкти про змішане навчання. Ми готуємось до різних варіантів. Працюємо над програмами. Як і батьки, розуміємо, що дистанційне навчання - це не вихід. Будемо брати до уваги першокласників, які ще не знайомі зі школою, і випускників, які теж психологічно не готові до того, що вчителя немає поряд. 

Ольга Похиляк наголошує, що якщо ситуація дозволятиме, то школи обов'язково відкриватимуть. Для цього навіть починають закупляти засоби захисту, дезінфектори та безконтактні термометри.

- Конкретнішу інформацію ми матимемо у серпні, - каже пані Похиляк. - Зараз ми маємо доручення міського голови та розробляємо алгоритм підрахунку коштів, які потрібні на засоби захисту та термометри. Частину термометрів закупили у школи, де проводили ЗНО. 

В управлінні обіцяють, що у кожній школі буде по кілька безконтактних термометрів. Їх закуплятимуть директори шкіл. Гроші планують виділити з міського бюджету. Скільки? Поки що не говорять. 

Які прогнози епідеміологів Тернопільщини

- Прогнозів конкретних зараз ніхто дати не може. Від нього утримується навіть МОЗ, - каже  заступник директора обласного лабораторного центру Володимир Паничев. - Є загальновизнаний прогноз, за яким не виключено, що у листопаді-грудні буде ще одна хвиля коронавірусу. Це пов'язано з тим, що в епідпроцес зараз "втягнулось" небагато людей, і кількість тих, хто перехворів, не є великою.

Нова хвиля поширення вірусу може бути спровокована тим, що у вересні буде так звана міграція людей: хтось повернеться з-за кордону, хтось забере дітей від бабусів із села, студенти, ймовірно, повернуться на навчання в заклади освіти. 

- Щорічно наприкінці літа відбуваються такі зміни. Цьогоріч, вони, ймовірно, призведуть до обміну вірусами і не виключено, що підйом захворюваності буде вже на початку вересня, - продовжує Володимир Паничев. - Станом на зараз Тернопільщина перебуває у "зеленій" зоні. Ми маємо доволі тривалі показники, які відповідають цій зоні, відповідно до рішення Кабміну. 

Що кажуть батьки 

Публікація видання "20 хвилин" під назвою "Зі страхом чекаю 1 вересня": чи буде восени дистанційне навчання у школах" зібрала в соцмережах тисячі коментарів від батьків. 

Свій протест наразі висловлюють словом "Проти". 

-  Моїй доньці цього року в перший клас іти. Я навіть приблизно не уявляю, як першачки мають справитися з цим дистанційно, - каже Маріанна Павлуцька.-  Також виникає питання: а як ходити на роботу, якщо такі діти потребують когось з батьків на уроках поруч? Адже навіть найкращий вчитель не зможе онлайн навчити писати чи читати, не кажучи про все інше.Якщо старші класи ще більш-менш можуть вчитися дистанційно, то початкову школу не пускати в клас - це знущання над дітьми. 

Є батьки, які готові в разі, якщо навчання буде повністю дистанційним, виходити на протест. 

- Я підтримую думку, що дистанційна освіта не може бути позитивом для дітей, - пише Надія Коник. -  І єдиний вихід - це петиція або на мітиг. 
 

Опитування

Чи підтримуєте ви дистанційне навчання з 1 вересня?

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Елена

    Это вирус он был и будет. Так что теперь жизнь остановить и запереть я в домах? Надо на митинг выходить эти шмыгалям со степановыми выгодно чтоб все дома сидели. Так пусть и депутаты тоже не работают и зарплату не получают
  • Ярослав Людкевич

    Дивно мені — де і коли вчилися автори дописів...
    Українці не “купляють”, а купують, закуповують, здійснюють закупівлі...
  • Ярослав Людкевич

    Дивно мені — де і коли вчилися автори дописів...
    Українці не “купляють”, а купують, закуповують, здійснюють закупівлі...
  • Ярослав Людкевич

    Дивно мені — де і коли вчилися автори дописів...
    Українці не “купляють”, а купують, закуповують, здійснюють закупівлі...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up