Партнер рубрики Події

Інваліди працюють старанно і не гірше інших, кажуть роботодавці

Інваліди працюють старанно і не гірше інших, кажуть роботодавці
Не боятися брати на роботу інвалідів закликають тернопільські підприємці.

Напередодні Міжнародного дня інвалідів, який в Україні відзначають 3 грудня, тернопільські підприємці та соцпрацівники зібралися в прес-клубі, аби обговорити цю проблему.
Працівники соцслужб, як ніхто знають, що в наш час і здоровій людині складно знайти роботу, що вже говорити про тих, у кого обмежені фізичні можливості. Однак закликають їх не опускати руки.

- Сьогодні інваліди вже усвідомлювати свої права, вони приходять в органи соцзахисту, стають на облік в центрах зайнятості, хочуть вчитися чомусь новому, якщо їхня освіта не дає можливості себе забезпечити, - розповідає директор обласного Фонду соцзахисту інвалідів Ірина Базилевська. - Це раніше такі люди опинялися на узбіччі суспільства, наодинці зі своїми проблемами. Людей лякало вже навіть саме слово “інтернат”, а зараз ці заклади перейменували, тепер вони називаються центрами ранньої реабілітації. Це здається дрібницею, але для дітей, які там навчаються, це важливо. Вони виходять звідти не “інтернатівськими”, без отого штампу на все життя.
Про бажання інвалідів працювати не гірше здорових людей говорять і тернопільські підприємці.

- Ви не розумієте, як такі люди хочуть бути корисними, - розповідає начальник відділу кадрів “Режанс Полісаж” Тетяна Андраш. - Це здорові люди ходять на роботу, щоб самореалізовуватись і отримувати зарплату, а інваліди ще й тому, щоб відчувати себе потрібними. Наш колектив складається з 116 людей, з них п'ятеро — інваліди. Вони займаються поліруванням деталей до швейцарських годинників. Це люди другої та третьої груп інвалідності. І до їхньої роботи немає жодних зауважень ані від керівництва, ні від самого колективу.

Відео дня

Здорові люди не завжди здатні виконувати монотонну роботу, годинами сидячи в кріслі, а от інваліди з цим справляються без проблем, додала пані Андраш.

- У нас досить великий колектив, близько 300 людей, - каже кадровик заводу “Ремпобуттехніка” Ольга Пальчик. - Інвалідів є шестеро. Але плануємо їх кількість збільшувати. Люди сумлінно виконують свою роботу, тому які до них можуть бути претензії? Ми не проти допомогти їм у працевлаштуванні. Єдине, не можемо брати до себе на роботу незрячих, оскільки робота пов'язана з електронікою.

Окрім того, підприємці закликають не забувати, що через події на Сході України кількість інвалідів різко зростає. І вже зараз варто думати, як допомогти із протезуванням та працевлаштуванням людям, які стають інвалідами, вже маючи певні знання та досвід роботи, але в подальшому можуть не мати можливості ними скористатися.

Довідка

Станом на 1 листопада 2014 року в Тернопільській області зареєстровано більше 58 тисяч інвалідів, з них більше 4,5 тисяч — діти.

 

Ірина НЕБЕСНА, 098-950-56-57

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини 09:01 У центрі Заліщиків встановили розкішні Великодні декорації. ФОТО photo_camera 08:01 Розпочався Страсний тиждень: особливості кожного дня від понеділка до неділі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up