Партнер рубрики Події

Ісландія - країна, яку варто побачити

Ісландія -  країна, яку варто побачити

Закордоном зараз нікого не здивуєш, бо «безвіз» та збільшення платоспроможності частини населення відкрило чимало можливостей до подорожей. Польща, Італія, Франція – чимало тернополян добираються туди без «туристичних путівок», самостійно купують квитки, бронюють житло, складають свої маршрути.  Та в більш далекі мандри не всі ризикують вирушити… а даремно — світ значно ближчий і доступніший, аніж здається.

Група тернополян три дні мандрувала Ісландією. Добиралися в цю країну перельотами «Львів-Гданськ-Рейк’ явік», назад летіли через Вроцлав. Загалом подорож зайняла сім днів. Островом пересувалися на орендованому мікроавтобусі. Загальні витрати на людину з проживанням, перельотами, переїздами та орендою авто — 300 євро. Подорож організував тернопільський клуб мандрівників «Best Travels».

Чорний пісок і пальці тролів

Ісла́ндія — острівна держава в Європі, розміщена у північній частині Атлантичного океану на Серединно-Атлантичному хребті. Від України Ісландія знаходиться на відстані майже 3500 кілометрів.

Відео дня

— Насправді подорож не складна, — розповідає співорганізатор поїздки Христина Шкула. – Зі Львова полетіли у Гданськ. Там познайомилися з містом, пішли до Балтійського моря, залишилися на ночівлю в апартаментах, які заздалегідь забронювали. До речі, Гданськ виявився дуже цікавим містом, вартим, навіть, окремої подорожі. Отож звідти полетіли в Ісландію, в міжнародний аеропорт Кеплавіка, який є найбільшим у країні. Вже біля летовища нас чекав орендований онлайн-автомобіль (скористались сайтом https://carrenters.is/  - авт.): мікроавтобус на вісім пасажирів. У нашій групі було декілька людей з посвідченням водія, тому це не було проблемею. Забігаючи наперед: їздити цією країною на авто — одне задоволення: неймовірні краєвиди, лояльні місцеві водії і небагато транспорту на дорогах.

З аеропорту тернополяни вирушили у Рейк’явік, де ще до поїздки зняли кімнати у хостелі. Вже зранку почали знайомство з островом. Формат обрали зручний: автомобілем доїжджали до потрібних локацій і зовсім небагато мандрували пішки. Хоча, іноді, до цікавих місць, як от наприклад гірська ріка з гарячою водою, доводилося йти біля години.

— Одною з перших та обов’язкових в локацій було містечко Вік і Мірдал, — розповідає пані Христина. – Це — Рейнісдрангар — базальтові кекури в океані, які називають «Пальці троля». За легендою, ці скелі були колись тролями, які скам'яніли від сонячного світла. Поселення також відоме чорним піщаним пляжем. Це дуже незвичне видовище. По дорозі ми проїжджали безліч водоспадів. Найефектніший із них – Скоуґафосс. Його важко не помітити з дороги, бо висота близько 60 метрів.


 

Купалися в гірській ріці

Увечері туристи вирішили «вполювати» північне сяйво. Найкраще в цій частині острова, за інформацією місцевих, його видно в містечку Гротта. Але побачити бажане тернополянам не вдалося — небо не сяяло.

— Наступного дня ми вирушили в мандри по «золотому кільці» Ісландії, — каже Христина. — Саме його рекомендують усі путівники. У переліку локацій: національний парк Тінґветлір, долина гейзерів Хаукадур, водоспад Ґульфосс, озеро Керід у кратері вулкану. Якщо описувати коротко, то це краєвиди і явища, до яких наші очі просто не звикли, тому все вражало.

Одним із найцікавіших моментів подорожі було купання в гірській термальній річці. Так, попри низьку температуру та сильний вітер, наші туристи піднялися в гори, переодягалися хто в плавки, хто в купальник, та стрибнули річку.

— Це можна частково порівняти з термальними джерелами Закарпаття чи купальнями Будапешту, — каже мандрівниця. — Але є величезна відмінність: за десятки кілометрів довкола ні душі, замість басейну — ріка, вода в якій парує, і краєвиди, від вигляду яких затамовуєш подих, бо ж гори вкриті сухим мохом. Купатися було тепло, а ось виходити з води — не дуже. Але ми змогли. І ніхто, до речі, не простиг. Не менш вражаючим було і завершення нашої подорожі — навідалися в «Блакитну лагуну». Це місцевий курорт, де цілі озера з термальною водою блакитно-бірюзового кольору. А довкола утворені лавою гори та застиглі брили… Я переконана, що хоча б раз в житті, але цю країну треба побачити.

Інша учасниця подорожі та її співорганізатор Наталя Кучерас каже, що поїздка перевершила сподівання.

— Ісландія — перша країна в моєму житті, де побачене перевершило очікування, — каже тернополянка. — Я знала, що тут гарна природа, але що вона настільки різноманітна та приголомшливо красива, не сподівалася. Ми насолодилися і водоспадами з чистою питною водою, льодовиками, чорним пляжем, гейзерами, теплими джерелами, де ми купалися, «дикими» лагунами практично на кожних 100 кілометрах шляху. Їдучи довколо острова, пейзаж за вікном міняється доволі часто... Невеликі міста, ферми з табунами коней та отарами овець, гори, річки, застигла вулканічна лава, яка покрита мохом і схожа на зелений персидський килим з бульбашок «Aero», і навіть пустелі... Жива земля, яка дихає, бурлить і вибухає... Я в захваті від цієї країни, це найкраще що зі мною було.

Де шукати квитки та житло та як готуватись до подорожі

Усі перельоти по маршруту Львів – Гданськ – Кефлавік – Вроцлав – Львів в цій мандрівці були з авіакомпанією Wizz Air (https://wizzair.com/uk-ua#/ - авт.) Квитки купували за два місяці до подорожі. У той же час бронювали житло (на ресурсі https://www.booking.com  - авт.) та орендували автомобіль. Для подорожі в Ісландію з собою варто брати зручне водостійке трекове взуття, теплий водо- та вітростійкий одяг, термобілизну. Варто взяти термос, чай та каву. Гарячу воду можна набрати на будь-якій заправці безкоштовно. Навіть у місцевих супермаркетах є термоси з безкоштовною кавою. Найкращі сезони для бюджетної поїздки – весна та осінь. Ціни на продукти в Ісландії «не кусаються», а ось страви в ресторанах – недешеві. Тернополяни купували продукти в місцевій мережі супермаркетів Bonus. Окремі продукти там дешевші, аніж в Україні. З сувенірів привезли: місцевий чорний пісок, частинки лави та чорну вулканічну сіль. Також популярні там светри з національними узорами, які називаються лопапейса.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Marcus Aurelius

    Гайз, ду ю рілайз дет ін кейс іф ґулф стрим торнд офф, йо айл уілл бікам айс шилд.. ґет оф дере асап.
  • Петро Білецький

    Я там був і там був і там був і то вєдів і то вєдів
  • Анонім

    Це є галімий піар . Хочете показати фото країни то показуйте без участі цих авторів .
  • Анонім

    Ну обовязково треба пропіаритися .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up